Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: DualSense PS5 Controller

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Prachtig design
  • Geweldige handheld
  • Addaptieve triggers
  • Haptische feedback
  • Updates

THE BAD

  • Gevoelig voor vuil (voornamelijk de witte geribbelde achterkant voor de grip)
  • Batterijduur

Met de PlayStation 5 een aantal weken op volle toeren kan een verdieping in haar native controller niet uitblijven. In deze review leggen we de DualSense even weg en duiken we in de techniek van de nieuwste next gen controller van Sony.

De opvolger van de DualShock 4 heeft op het eerste zicht al een aantrekkelijke spacy upgrade. Wat een prachtige ding! De controller lijkt niet alleen next gen, maar voelt dat ook. Qua vorm ligt de DualSense nog gemakkelijker in de hand is, waardoor het in de basis al een betere controller is.  De nieuwe Sony controller heeft wat extra next-gen haptisch en adaptieve triggerweerstand aan boord voor een intensere game ervaring. Nu is haptische feedback niet perse iets nieuws, maar deze innovatieve sprong in de controller wereld brengt de DualSense zet naar een nieuwe standaard voor consolecontrollers.

Looks

Wow! Dit is toch wel echt de mooiste controller ooit! Wat een prachtige futuristische uitstraling heeft de DualSesne en wat saai is de oudere DualShock dan opeens, vind je niet?! De vloeiende lijnen en de witte controller met zwarte kleuraccenten in de handvaten en triggers springen eruit. De druktoetsen en pijltjes die een glasachtige look zijn prachtig. Het gave van de zijpanelen aan weerszijden van het touchpad die in kleur oplichten zijn geweldig en heb je de home knop gezien dat een uitgesneden  PlayStation logo is? Prachtig!

Natuurlijk heeft het witte design en de gripbolletjes op de achterzijde ook één nadeel. Je moet je controllers zo nu en dan schoonmaken. Het wit en voornamelijk het relief waar je grip voelt is gevoelig voor je vieze handjes.

Mag het iets meer zijn?

Qua vorm is de controller niet alleen prettiger, ook de afwerking en het materiaal voelt gewoon smoother. Wist je dat de PS5 controller een stuk groter en zwaarder is?  Aanpassingen in grote en gewicht zijn gewaagde stappen, want deze jongens moeten immers uren, dagenlang in je handen liggen alsof ze ervoor ontworpen zijn. En dat zijn ze!

Met een aanpassing (in inches) van de nieuwe DualSense van 6,25 x 4,22 x 2,47  tegen de PS4 controller van 6,22 x 3,94 x 2,44 is de nieuwe controller op alle vlakken groter. Dit zie je voornamelijk terug in de handvaten. Ze zijn langer en steviger waardoor je meer handheld gevoel hebt. Meer steun omdat er meer vast te houden is. De controller is ook zwaarder dan de DualShock (282 gram voor de PS5 en 215 gram voor de PS4 controller).  Het verschil in gewicht is niet direct voelbaar omdat het enorm gebalanceerd is.

De toetsen

De nieuwe toetsen (D-Pad) zijn niet alleen veel mooier met de glasachtige look. Ze drukken ook sneller terug dan hun voorgangers en hebben iets meer vering waardoor je een beter response gevoel hebt.

Het touchpad

Het DualShock 4-touchpad is er nog steeds, maar minder opvallend. Matwit, met een RGB-lichtbalk rond de rand.

Ingebouwde luidspreker

Onder het touchpad vind je ook de ingebouwde luidspreker, een geweldige nieuwe upgrade die het gebruik van een headset eigenlijk overbodig maakt. Het geluid is gewoon prima. Natuurlijk zal je voor de beste game en chatfuncties liever een headset gebruiken, maar voor een potje ontspannen gamen is de headset niet meer nodig. Gebruik je liever geen Mic bij al je games, dan is er een dunne, duidelijke knop voor het dempen van de microfoon net onder het PS-logo.

Wist je dat de Mic ook gebruikt kan worden voor extra spelopties. Zo speelde ik bijvoorbeeld Astro’s Playroom (die dient als een demo-showcase voor de nieuwe en oude functies van de DualSense ) waar je wordt gevraagd om in de microfoon te blazen om op bepaalde punten verder te gaan. Dit is meer een Nintendo feature dan een hardcore PS5 benodigdheid, maar bij party spellen of adventure games zie ik het nog wel terugkeren.

USB-C

Aan de achterkant zien we dat de oude PS4-lichtbalk is verwijderd en de micro USB poort is vervangen door een USB-C-poort. Altijd fijn, USB-C om niet te hoeven kijken waar je de stekker erin steekt.

Batterij

De levensduur van de interne oplaadbare batterij is nog niet echt geweldig. Na een uur of vier intensief gamen is je controller wel leeg terwijl het opladen wel een uur of 8 duurt. Het is nog steeds een dieptepunt in de controllers van Sony waar de DualSense geen uitzondering maakt.

Een oplossing die ik gevonden heb is geen trick or tune aan de controller. Maar een oplossing die veel ergernis voorkomt. Ik heb een tweede Dual Sense aangeschaft voornamelijk omdat het SplitScreen gamen op de PS5 zo geweldig is.

De graphics en de snelheid van de PS5 maken het gewoon veel leuker om met vrienden op deze console te spelen om samen te genieten van de plusses van de PS5. Wanneer je hierbij ook gaat voor de aanschaf van een Dual Docking station voor PS5 Controllers is je probleempje opgelost. Deze dockings zijn echt al voor een habbekrats te koop. Wanneer een Dual Sense leeg is, trek ik een volle van mijn docking station en plaats de lege erin. Fulltime doorknallen op deze manier.

Wel moet ik zeggen dat de USB-C laadkabel die je erbij krijgt best lang is, waardoor je natuurlijk ook gewoon een avondje bekabeld kunt gamen om de batterij weer vol te krijgen. Ach, het zijn maar details, maar we noemen ze maar eventjes.

 

De triggers

Als we verder aan de achterkant van de controller kijken dan zien we dat de L2 en R2 toetsen langer zijn. Ze steken iets verder uit met een diepere trekkracht waardoor je meer gevoel krijgt in het bedienen van deze toetsen. Zo komen er, behalve bij Astro’s Playroom, vast spellen waarbij een klein tikje op de R2 toets een zachte stootaanval of kort schot zou kunnen zijn en een diepere trek aan de R2 trigger een krachtigere aanval zou kunnen zijn. Nu vond ik het al geweldig om te ervaren hoe het was om een pijl af te schieten in Call Of Duty Cold war en bij Astro’s Playroom een katapult te slingeren. Je voelt gewoon de spanning in de trekker toenemen terwijl je hem ingedrukt houdt, zodat je op natuurlijke wijze kunt inschatten hoeveel kracht er nodig is om iets af te schieten. Heel gaaf!

De trillers

Waar we vroeger nog een Rumble pack op onze controller plakte is de rumble geperfectioneerd bij de Dual Sense. De DualShock deed dit al goed, maar bij de nieuwe PS5 controller is de trilling nog echter. Het wordt direct gedemonstreerd bij Astro’s Playroom wanneer er een grotere vijand je scherm binnenloopt. Je voelt namelijk aan de trillingen van zijn voetstappen hoe dichtbij het monster is. Dit voel je ook aan explosies bij Cold War. Sta je dichtbij, dan is de ontploffing merkbaar heviger. Dropt er een bom vanuit een vliegtuig op redelijke afstand dan voel je echt wel verschil of hij een meter voor je ontploft of tien meter voor je. Dit alles draagt bij tot een intensere en echtere game-ervaring die ik nog niet eerder zo goed heb ervaren.

Controller updates

Ik moest even twee keer kijken toen ik zag dat mijn PS5 vroeg om de controller aan te sluiten voor een DualSense update. Gaaf! Dit betekent dat veel zaken die softwarematig nog kunnen verbeteren, ook via updates blijven verbeteren. Dit geeft wellicht veel mogelijkheden in de toekomst op bijvoorbeeld het batterij verbruik en het tunen van de haptische feedback voor zowel de triggers als de trillingen.

 

Conclusie

Daarmee komen we aan het eind van deze review en bij de conclusie van de DualSense voor de PS5. Sony is het gelukt om een mooiere, prettigere en betere controller te maken die subliem past bij het Next Gen gevoel. De haptiek en adaptieve triggers maken merkbaar verschil in gameplay. De ingebouwde Mic is handig, het USB-C is prettig en de looks en feels zijn gewoon geweldig. Wellicht dat door komende controller updates de DualSense softwarematig nog beter wordt. Behalve de batterijduur is de DualSense gewoon de tofste en de beste controller die er ooit was.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.