Logo GadgetGear.nl
Alcatel 1T10 (2020) Voorkant
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Alcatel 1T 10 Smart (2020)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Waanzinnig veel tablet voor je geld
 • Volledige Android 10
 • Prima HD display
 • Enigszins stootvast, dus prima gezinstablet

THE BAD

 • Camera's zijn niet echt bijzonder, maar dat verwachten we ook niet binnen dit prijssegment
 • Veel bloatware

Alcatel heeft dit jaar naar budget tablet 1T 10 vernieuwd. De nieuwe uitvoering krijgt de naam Alcatel 1T 10 2020 mee. Opvallend is dat de tablet niet alleen met twee verschillende hoeveelheden opslagruimte wordt geleverd, maar ook met twee verschillende besturingssystemen.

Android 10 of Android 10 Go

Fabrikant TCL levert de 16GB variant van de Alcatel 1T 10 namelijk met het uitgeklede Android Go terwijl de 1T 10 met 32GB opslag met een volwaardige Android 10 ervaring komt. Bovendien komt de 32GB variant met een luxere audio-ervaring. Gezien weinig Nederlandse (kinder) apps op Android Go draaien, testen we de 32GB variant en raden we de aankoop van de 16GB variant af.

Doelgroep

De Alcatel 1T 10 is duidelijk gericht op gebruik in gezinnen. Naast Google’s eigen Google Family, levert Alcatel ook eigen software mee waarmee je screentime en andere zaken kunt beperken voor kinderen.

Opvallend is wel dat de Android installatie is voorzien van de nodige bloatware apps. Zo knalt Alcatel onder anderen de Booking.com app ongevraagd bij je naar binnen. Dit is een veelgebruikte strategie onder met name oosterse merken. Die krijgen net even een paar extra euro’s van de eigenaren van die apps, waardoor ze de marge op goedkope producten als deze tablet gezond kunnen houden.

Unboxing

In de verpakking van de Alcatel 1T 10 32GB vinden we een USB-A lader met een USB-A naar USB0C kabel en wat documentatie. Geen covers, maar die heb je ook niet direct nodig.

Alcatel 1T 10 Wedstrijd

Design

De achterkant van de tablet heeft een flinke facelift gehad en is veel netter afgewerkt. Het lijkt een beetje op een kevlar achterkant, al is het natuurlijk plastic. Het klepje voor het plaatsen van een microSD kaart is netjes weggewerkt, net als de knoppen om de tablet te bedienen.

De voorkant van de tablet bestaat uit het display met een dikke rand. Het display lijkt een plastic toplaag te hebben. Dat is iets gevoelig voor krasjes, maar maakt ook dat je niet meteen een barst hebt wanneer de tablet per ongeluk valt. Dat vinden we voor een familietablet veel belangrijker. De camera is wat dikker. Lekker trendy, maar we kunnen ons niet voorstellen dat dit echt nodig was.

Display

Je koopt met de Alcatel 1T 10 een 10,1 inch tablet. Alcatel heeft voor een IPS LCD display gekozen. De kijkhoek van deze tablet is in vergelijking tot de lichting van vorig jaar echt vele malen beter. Sterker nog, hier valt echt niet meer over te klagen. Met een resolutie van 1200×800 pixels kijk je alle content op HD-Ready resolutie en dat is in deze prijsklasse ook echt dik in orde.

Accuduur

De Alcatel 1T 10 komt met een forse 4080mAh accu. Daarmee kunnen we de tablet zo’n 8 uur achtereen gebruiken voor verschillende taken. Een prima accuduur voor een familietablet. Bovendien kun je hem gemakkelijk opladen met USB-C, een aansluiting die ook kleinere kinderen gemakkelijk kunnen hanteren.

Prestaties

Qua prestaties krijg je een MediaTek MT8167 1,3GHz quad-core chipset van met 2GB werkgeheugen. Dit is anno 2020 niet veel, maar genoeg om Android 10 op te draaien inclusief vrijwel alle productiviteits apps. Gamers krijgen in deze tablet een aardige PowerVR Rogue GE8300 GPU. Qua games is fortnite niet heel geweldig, maar eenvoudige games zijn prima speelbaar. Game streaming vanaf een Xbox of PlayStation kan dan een oplossing zijn. Let wel, het wisselen tussen apps is wat traag, maar dat zijn dingen waar we bij deze prijsklasse echt niet over kunnen klagen. Dit is prima.

Opvallend is dat de chipset relatief weinig sensordata verzamelt. Zo lijkt er geen thermische sensor op de chipset aanwezig om de tablet tegen oververhitting te beschermen. Let in de zomer dus op dat de tablet niet in de volle zon wordt gebruikt. De accu is wel thermisch beschermd.

Audio

De chipset beschikt over Bluetooth 4.0 ondersteuning. Voor high-end headsets kom je hier wat protocollen tekort, maar dat mag de pret niet drukken. Er liggen stereo speakers in en dat is tijdens het gamen en kijken van films wel heel tof. Bovendien is het geluid voor deze prijsklasse echt verrassend goed. De tablet komt nog met een fijne, ouderwetse hoofdtelefoonaansluiting. Heerlijk!

Alcatel 1T10 (2020) persafbeelding

Android

Fabrikant TCL plaatst bij de 32GB variant Android 10 op de tablet. Android 11 is net uit, maar Alcatel doet traditioneel weinig tot geen uitspraak over updates. In dit ultragoedkope segment snappen we dat wel, al is het natuurlijk zone vanuit het perspectief dat we liever niet. Qua security updates zagen we bij het uitpakken meteen een update klaarstaan. Deze rolden we afgelopen week uit en bevatte de Android security patch van afgelopen oktober. 2 maanden achter liggen is in dit prijssegment best netjes. De laatste informatie die wij hebben, is dat Alcatel ieder kwartaal een update plant tot 2 jaar na introductie van een nieuw model. Dit gaat vrijwel zonder uitzondering over security updates. Die zijn het belangrijkst.

Camera

Achterop zit een indrukwekkend dik camera-eiland, maar schijn bedriegt. De camera beschikt over maar twee megapixels en is niet heel lichtgevoelig. Topplaatjes schiet je er dus niet meer, maar functioneel is het beeld bruikbaar. Voorop zit nog een selfie camera die eveneens maximaal 2 megapixel foto’s schiet. Nogmaals, we spreken hier dus enkel over functionele camera’s voor videocalls en dat soort zaken.

Conclusie Alcatel 1T 10 2020 32GB

Met de Alcatel 1T 10 2020 32GB zien we de eerste budget tablet van Alcatel met een display waar we niet over kunnen klagen. Ook het geluid is echt prima voor een stukje entertainment. Qua prestaties is het geen heel vlotte tablet, maar ook hier krijg je bang for your buck. In de wereld van de veel te goedkope tablets, is dit dé aanrader voor dit moment.

Kleine waarschuwing

Er blijken nog veel webwinkels te zijn met voorraden van het model ui 2018. Dat is kwalitatief echt een compleet andere tablet. Onze Bol.com link verwijst in ieder geval naar het 2020 model. Bij andere webshops is het even uitkijken.

Alcatel 1T 10 Smart kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

4 reacties

  1. Ja zeker. Let wel op welke versie van de tablet je koopt omdat de goedkopere Android One versie van de tablet veel minder apps kan installeren dan het volledige model dat wij hebben getest.

 1. Een idee voor de kinderen misschien, waarbij je zelf beperkingen kunt vaststellen. Ik mis de prijsgegevens voor deze tablet. Zou niet slecht zijn om daarom ook te overwegen.

  1. Check de links naar de webshops. Het is teveel werk om de prijs in reviews te blijven updaten omdat die regelmatig veranderd. Qua prijs/kwaliteit kijken we wel altijd naar de prijs op het moment dat we schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.