Tesla Roadster SpaceX
Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Wat zijn belangrijke punten om naar te kijken bij autoverzekeringen?

Een autoverzekering is voor iedereen die in een auto rijdt verplicht. Maar er zijn nogal wat verzekeraars en die bieden ieder voor zich een aantal opties aan die allemaal net weer even anders zijn. Waar moet je naar kijken om de beste keuze te kunnen maken? Je wilt immers de beste dekking hebben en niet meer betalen dan nodig is. Bovendien is de ene auto de andere niet. Specifiek voor rijders van een elektrische auto zijn andere overwegingen van belang dan wanneer je op benzine, diesel of LPG rijdt.

WA-verzekering altijd verplicht

Autoverzekeringen worden aangeboden in drie verschillende soorten. De simpelste versie is de WA-verzekering. Elke automobilist moet minimaal een WA-verzekering afsluiten. Doe je dat niet, dan krijg je een forse boete. De letters WA staan voor ‘Wettelijk Aansprakelijk’ en dat dekt precies de lading. Je regelt dat alle schade, waarvoor jij aansprakelijk gesteld kunt worden, door de autoverzekering gedekt wordt.

Uitbreiden of niet

De vraag is vervolgens of een WA-verzekering voor jou voldoende is. Vaak kiezen mensen ervoor om ook schade aan het eigen voertuig te willen verzekeren. Reparaties kunnen vrij prijzig zijn en je wilt toch graag weer snel de weg op kunnen, als er een keer iets gebeurt. Met een WA+-verzekering kun je dat goed regelen. Maar als je in een elektrische auto rijdt, heb je daar meestal nog niet voldoende aan. De onderdelen van elektrische auto’s zijn vaak een stuk duurder dan bij andere modellen. Als je een aanrijding hebt gehad, kunnen de kosten daardoor behoorlijk oplopen. Je voorkomt dat je heel diep in de buidel moet tasten, door te kiezen voor een allrisk verzekering. Deze optie wordt over het algemeen aanbevolen voor mensen met een elektrische auto.

Dit is bepalend voor de premie

Bij het berekenen van de premie  zijn veel factoren van belang. Je leeftijd, het aantal schadevrije jaren, het type auto waar je rijdt en het aantal kilometers dat je per jaar maakt. Zelfs de plek waar je woont is bepalend voor de hoogte van de premie. Niet alleen per provincie, maar ook per stad en zelfs per woonwijk kan de premie in hoogte verschillen, afhankelijk van het risicoprofiel dat voor een locatie geldt. Daardoor kan het gebeuren dat jij met precies dezelfde auto een goedkope autoverzekering hebt, terwijl een familielid elders in Nederland voor hetzelfde type voertuig een stuk duurder uit is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.