Sound by Sweden NERO-TX oordopjes
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sound by Sweden Nero-TX True Wireles headset

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg warm geluid
  • Erg licht
  • USB-C
  • Kan smartphones opladen

THE BAD

  • Waarschijnlijk niet heel weerbestendig
  • Heel gevoelig voor vingerafdrukken

Fabrikant Supra heeft al jaren een sterke reputatie als het gaat om het produceren van high end geluidskabels. Maar kunnen ze ook headsets maken? Ze proberen het onder het met Sound by Sweden en wij mochten als één van de eerste Nederlanders de Nero-TX headset aan de kaak voelen.

Met deze headset en een over-ear hoofdtelefoon maakt het merk Sound by Sweden echt haar entree in deze drukbevochten markt. Waar het kabelmerk Supra bekend staat als high-end met dito prijskaartje, maar dat lijkt toch niet zo te zijn. Het prijskaartje zegt €89 en daarmee behoort de Sound by Sweden Nero-TX tot de goedkopere true wireless headsets.

Unboxing

In het doosje vinden we de handleiding, een USB-A naar USB-C laadkabel en twee extra maten eargels. De twee oordopjes zitten met eargels keurig los in de verpakking en we vinden ook een opbergdoosje. Zoals het hoort, doet deze meteen dienst als powerbank om de oordopjes tussentijds bij te laden.

Sound by Sweden NERO-TX uitgepakt

Design

De oordopjes zijn wat eenvoudig van vorm, maar dat is niet erg. Het geluid is veel belangrijker. De fabrikant geeft op de site niets aan over zweet- of waterbestendigheid van de oordopjes. Gezien de grote knoppen en kiertjes die er langs lopen, raden we af om ermee door de regen te lopen. De oordopjes wegen slechts 3,8 gram.

Kijk je naar andere in-ear hoofdtelefoons van Sound by Sweden valt iets heel belangrijks op. Het design van deze oordopjes sluit echt totaal niet aan bij de designlijn die het merk daar lijkt te hebben ingezet. Hierdoor voelt het echt aan alsof er iets wordt ingekocht waar even het eigen merk op wordt gezet.

Sound by Sweden NERO-TX oordopjes

Het doosje ziet er eenvoudig uit, maar is stiekem toch wel heel slim ontworpen. De deksel wordt enkel magnetisch op haar plek gehouden en is daarmee altijd gemakkelijk los te maken. De USB-A en USB-C aansluitingen op de zijkant zijn keurig met een rubberen dop afgeschermd. Ook dat is goed uitgewerkt.

Zowel de oordopjes als het doosje zijn aan de buitenkant met een soort rubber coating afgewerkt. Die wordt aangebracht door vulcanisatie. Onze ervaring is dat dit soort coatings op lange termijn best vaak loslaten waardoor het een plakkerig wordt. Hoe deze coating zich op lange termijn gaat houden weten we uiteraard niet, maar we zien over het algemeen liever een gezandstraalde behuizing om deze look te krijgen. Doorgaans gaat dat langer mee.

Sound by Sweden NERO-TX powerbank

De coating heeft nog een ander nadeel. Het trekt echt vingerafdrukken aan. We maakten de foto’s van de oordopjes pas erg laat in de test en hadden echt moeite ze schoon te houden.

Bediening

Op de oordoppen zitten grote drukknoppen. Dit is weer eens wat anders dan de strakke touch en tik sensoren die we op het gros van de headsets zien. Door de knoppen groot en ovaal te maken heeft Sound by Sweden haar best gedaan ze in het design van de oordopjes te verwerken. Best slim.

Met de knopbediening kun je de oordopjes koppelen aan je smartphone, maar ook gesprekken opnemen en jouw digitale assistent activeren.

Geluidsbeleving

Ik geef toe dat ik in het begin van de test even bang was voor het typische geval waar een merk een setje oordopjes uit China betrekt en daar een eigen merk op plakt. Je las mijn verhaal over design en dan weet je vast al wel een beetje hoe ik erin sta als ik zo’n setje zie liggen. De verwachting qua geluidsbeleving was een sterk overdreven bass. Daar houden ze van in China. Of in ieder geval, dat verkopen ze daar graag.

Waar veel fabrikanten tegenwoordig naar 10mm drivers grijpen voor headsets, houdt Sound by Sweden het bij 8mm drivers. En waarom niet. De fabrikant kan er voldoende geluidsdruk mee opbouwen. Maar dat niet alleen. Door de geluidskamer zorgvuldig op te bouwen, geeft de headset een heel mooi, warm geluid. Dit werkt vooral heel goed wanneer je live opnamen luistert. Ook bij urban muziek krijg je een mooie lage bass. Bij dance muziek is het geluid lekker punchy. Gaat het je puur om vocalen, dan kan ik me voorstellen dat je deze headset te warm vindt. Dit is dus geen headset voor de audiofiel. De fabrikant geeft zelf aan dat het bereik van de oordopjes ligt tussen de 16Hz en 22KHz. De gevoeligheid van de oordopjes zou op 97dB op 1Khz liggen.

Niet onbelangrijk is de kwaliteit van de Bluetooth 5.0 verbinding. Nu heeft Bluetooth 5.0 toch al wel een erg goede reputatie als het gaat om de verbindingskwaliteit, maar in True Wireless headsets blijft dat altijd wel een beetje spannend. Bij deze headset ervaren we veel minder dan gemiddeld dat de verbinding wegvalt. Deze is dus prima. Binnen dit prijssegment durf ik zelfs te zeggen dat de verbinding erg goed is.

Accuduur

Sound by Sweden belooft een indrukwekkende accuduur van 80 uur op de combinatie van de accu’s in de oordopjes en in de powerbank. Tijdens de testperiode hadden we het idee dat de oordopjes daar echt gemakkelijk aan komen. De oordopjes houden 5 uur vol als je ze niet tussendoor zal opladen in het doosje. Je kunt de accu in het doosje van de headset in geval van nood ook gebruiken om jouw smartphone bij te laden. Handig!

Conclusie Sound by Sweden Nero-TX

Voor de audiofiel is het geluid van de Sound by Sweden Nero-TX niet goed genoeg. Maar voor iedereen die van een warme geluid en een punchy bass houdt, is dit toch echt een aanrader. Het enige waar we ons zorgen over maken zijn de designkeuzes die de fabrikant heeft gemaakt. Dat kan echt beter. Ook in deze prijsklasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.