Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

Review : CookPerfect thermometer

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Slimme meting van temperatuur
 • Goede app
 • Groot bereik
 • Mogelijkheid tot uitbreiden

THE BAD

 • Helaas standaard maar 1 probe

Een échte Pitmaster kan vandaag de dag niet zonder kernthermometer, logisch dat er dan ook 12 in een dozijn op de markt zijn. Het mooie daarvan is dat er door ontwikkelt wordt en dan krijg je leuke innovatieve features op een al bestaand product. En dat is exact wat de slimme thermometer van CookPerfect heeft. Hoe en wat??  Lees verder…..

CookPerfect

 

De heren van CookPerfect gaan niet over 1 nacht ijs, want er zijn maar liefst 3 jaar ontwikkeling aan vooraf gegaan om deze thermometer zo te maken als hij nu is. Dit Deense product moet zich dan op 1 heel belangrijk onderwerp dan ook gaan scheiden van de rest. Het meet de warmte niet op 1 punt, maar op 5 verschillende punten en neemt daar een gemiddelde van. SLIM!

Unboxing

De CookPerfect komt in een nette verpakking die het apparaat goed beschermt tijdens verzending. Bij het openen van de verpakking valt direct het oog op de “shiny” thermometer. Hij ziet er goed uit, mooi van vorm én formaat. In het doosje zit een handleiding, probe en batterijen. Dus alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan, en dat gaan we dan natuurlijk ook….. Hooo stop, wel even de App downloaden in de store, installeren en gaan!

De App van CookPerfect

De CookPerfect app is gratis te downloaden in de Appstore en Playstore. Het is geen groot bestand, en zal dus niet veel ruimte in nemen op je telefoon. De app werkt lekker snel en ook dit ziet er gelikt uit. Het werkt allemaal erg eenvoudig. Qua vormgeving en inhoud scoort de app goed. Het ziet er professioneel uit.

Het vlees

Voor deze test heb je een fors stuk vlees nodig. Matthijs van Beef&steak wist wel raad, en stuurde een Brisket ear. De naam “Brisket Ear” komt van de vorm van dit stuk. Hoe dit normaal vastligt op de runderborst, lijkt het net een oor. Brisket kennen we allemaal al wél, maar een Brisket ear is voor mij nieuw. Leuk dus. Ik ga de brisket ear rustig laten garen en dan “burnd ends” van maken. Echt super leuk om te doen, maar vooral ook erg lekker. Check de video van Pitmaster X. Op deze manier heb ik de burnd ends gemaakt.

 

Design

Op de bovenkant zijn LED lampjes aanwezig met onder andere een Bluetooth logo. Het glimmende metaal dwingt je wel om er regelmatig een doekje overheen te halen. Vlekken of vingerafdrukken willen we natuurlijk niet op onze mooie spullen.

Als we de sensor erbij pakken valt meteen het dikke snoer op. Het snoer is met zo’n 80 cm lang genoeg voor de gebruikelijke barbecue activiteiten. De aansluiting van het snoer haaks op de sensor ziet er tevens stevig uit. Dit deel is uitgevoerd met siliconen waardoor de sensor bestand is tegen zeer hoge temperaturen (tot 300 graden volgens het boekje).

De naaldvormige sensor is met 5 millimeter dikker dan we gewend zijn. Dit heeft te maken met de unieke meetmethode waarmee de CookPerfect werkt. De dikke rechthoekige plug aan de andere kant van het snoer gaat in één van de twee aansluitingen op de ontvanger.

De CookPerfect gebruiken

Aan de slag er mee, want we zijn zeer benieuwd hoe dit in praktijk werkt. De weken nadat we de CookPerfect in bezit hadden, hebben we hem toegepast bij enkele verschillende gerechten: een steak, varkenshaas en zalm.

Hoe de sensor te plaatsen, staat in de Quickguide omschreven en wordt getoond in de instructievideo’s binnen de app. De eerste keer hebben we hem gebruikt om een mooie dry aged steak te grillen. De sensor plaatsen we via de zijkant van het vlees tot de aangegeven diepte.

De LED op het midden van de CookPerfect gaat direct blauw knipperen en de LED bij de sensor knippert groen. Eens snel op de app kijken wat er gebeurt. De sensor maakt verbinding en de omgevingstemperatuur wordt al snel weergegeven. In het groot staat de kerntemperatuur en rechtsboven de keteltemperatuur. En dat is wat deze thermometer zo uniek maakt.

De sensor meet namelijk op vijf verschillende plaatsen verspreid over de sensor in het product en één aan de buitenkant. Vrijwel alle kerntemperatuur meters meten enkel aan de punt van de sensor. Als je de sensor dus te diep, te ondiep, tegen een bot of in een vetlaag plaats, kan dit de temperatuurmeting beïnvloeden en doen afwijken van je gewenste resultaat.

De CookPerfect sensor

Op de sensor zit een kleine inkeping om aan te geven hoe ver deze geplaatst moet worden. Niet heel duidelijk zichtbaar, maar op den duur weet je gauw genoeg hoe ver deze moet. Bij de varkenshaas (low&slow) gaat de sensor diagonaal in het vlees tot bijna aan de andere kant. Bij de zalmzijde (gegaard bij open vuur) ging de sensor vrijwel vrijwel parallel aan de ruggegraat door het vlees.

Na het plaatsen van de temperatuur sensor kunnen we de app gaan instellen. Door op het vak van de sensor te klikken opent het scherm om te kiezen uit het soort vlees. Je kunt kiezen uit varken, rund, lam, vis, gevogelte of direct een temperatuur instellen.

Kiezen we bijvoorbeeld voor rund dan opent in het volgende scherm de keuze om zelf de kerntemperatuur in te stellen, een preselectie te maken of een visuele keuze. Als je zelf de temperatuur in stelt kun je scrollen door het aantal graden. Bij preselectie krijg je in dit geval de vijf opties uit “rare” tot en met “well done” met daarbij de temperaturen.

Na alle keuzes klikken we verder naar “start bakken”. De app gaat direct de te verwachte eindtijd berekenen. Bij een dunne steak zal deze niet getoond worden, omdat deze vaak al gaar is voordat het berekenen klaar is.

Het weergeven van de eindtijd is een mooie tool die het barbecueën weer iets makkelijker maakt. Veel mensen vinden vlees bereiden op de barbecue te veel gedoe, omdat je nooit met exacte zekerheid kon zeggen wanneer het gaar was. Met deze CookPerfect wordt dat stukje een beetje weggenomen.

De eindtijd zal zelfs worden bijgesteld als de omgevingstemperatuur daalt of stijgt. Toen we bij de varkenshaas iets te vaak en te lang de ketel open hadden, werd de tijd verlengd, omdat de temperatuur bovenin de ketel daalde.

Wanneer de kerntemperatuur bereikt is

Wij vonden het gemakkelijk om via de app een alarm in te stellen enkele graden voordat het vlees klaar was. Hierdoor werden we op tijd gewaarschuwd om alvast schoenen en jas aan te doen en de tuin in te lopen. De groene LED op de ontvanger knippert dan ook sneller om aan te tonen dat de temperatuur bijna is bereikt.

Op het moment dat de gewenste kerntemperatuur werd bereikt ging er op de iPhone een belletje af en konden we in de app kiezen tussen “OK” (beëindigen) en “Sla op & deel”. Bij de laatste optie kan een foto worden gemaakt van het gerecht en met tekst worden gedeeld op Facebook en Instagram.

Is er geen behoefte om het openbaar te delen dan kan je alles opslaan binnen de app. Zo ontstaat er een mooi en overzichtelijk logboek van al je gerechten, zodat je ze nog eens terug kunt zoeken voor ideeën, verbeteringen enzovoorts.

Conclusie

Al met al is de CookPerfect een goede en degelijke kerntemperatuurmeter in combinatie met een uitgebreide en overzichtelijke app. Wij moeten we hierbij de kanttekening plaatsen dat de eerste CookPerfect binnen een week of drie defect was. Gelukkig was de service uitstekend en hadden we binnen twee dagen een nieuwe die wel perfect werkte. Daarom wordt de CookPerfect beloond met een gouden plak.

Cookperfect Comfort- Digitale vleesthermometer kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

3 reacties

 1. Tsja, met dit soort temperaturen kan het zomaar zijn dat ik de BBQ weer aan kan gooien. Interessante review met aardig wat body. Las lekker weg.

 2. Heb er kort geleden een aangekocht.
  De eindtijd werkt niet blijkbaar ivm software. Valt ook regelmatig uit.
  Wat mij betreft een miskoop

 3. werkt bij mij allemaal prima en is leuk om mee te werken. Alleen die 300 graden klopt niets van. Vlees afschroeien met 225 graden en helaas de sensorvatting komt er zwart en gesmolten uit. Nieuwe sensor kost 32 euro!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.