Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: Call Of Duty Black Ops Cold War (PS5)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Gave Campaign
 • Begin in Amsterdam
 • Heerlijke Multiplayer
 • Bizarre Zombies
 • Killstreaks
 • Toffe wapenset
 • Geen gevlieg (reeel)

THE BAD

 • Korte Campaign
 • Verhaallijn hot naar her
 • Weinig MP maps & wapens
 • Zombies mij te bizar

Na het succes van Black Ops 4 is Treyarch in samenwerking met Raven Software terug met een knaller van een knaller! Da Commander, Black Ops Cold War neemt je mee op een wereldreis in de campaign en een heerlijk multiplayer. Lees de review hier!

Call of Duty: Black Ops Cold War is de nieuwste first-person shooter in de reeks van Black Ops, ontwikkeld door Treyarch en Raven Software. Een paar jaar geleden leek het alsof de franchise de draad een beetje kwijt was, maar met Black Ops 4 speelde het bijna weer als vanouds. Cold War doet hetzelfde, maar nog net even wat lekkerder.

PS4 of PS5

Cold War komt net op de release van de PS5 binnen en is voor zowel de PS4 als de PS5 te koop met een cross gen optie om je kwaliteit iets up te scalen. Hoe je dat doet? Als je op je PS5 op de stipjes naast Afspelen (lekker vertaald Sony) drukt en daarna klikt op PS5 | Volledige Call Of Duty Black Ops Cold War dan kan je de juiste versie voor jouw PS5 downloaden. Dit geldt trouwens voor alles cross gen games. Hier hieronder het korte filmpje.

De Campaign

Als je eindelijk al die Gigs heb gedownload en geïnstalleerd dan is het tijd voor de campaign. Wij als Nederlanders moeten minimaal de eerste 10 minuten van deze game spelen want we starten in Amsterdam! Supergaaf om te zien, te horen (ja, je kunt Nederlandse gesprekken horen. Kennelijk over gehaktballen of iets in die geest). Je wandelt De Stier in; een Nederlandse kroeg waar gesprekken, opschriften en een biertje wat wel heel veel op Heineken lijkt te ervaren. Heel erg leuk om te zien. Je loopt er heel snel doorheen als je de verhaallijn volgt, maar neem er je tijd.

Dat is eigenlijk wel de strekking van de hele campaign; je vliegt er doorheen. Van hot naar her en ik was de storyline qua rode draad al snel kwijt. Wat wel duidelijk is, is dat die andere Rode, snode plannen hebben met een grote biem. Jij moet dit stoppen. In een uurtje of zes.

Cold War speelt, zoals je lichtelijk had kunnen raden, zich af in de koude Oorlog. Het verhaal van Trejarch is geïnspireerd op echte gebeurtenissen. Inspiratie, he mensen. Geen letterlijke feiten, maar veel is heel duidelijk terug te leiden naar de tijd, looks en feels van deze pittige tijden. De story neemt je mee op avontuur waar de actie volop aanwezig is. Targets mogen niet ontsnappen uit een vliegtuig dat je achtervolgt van de startbaan, je sprint over daken op zoek naar een getuige die niet dood mag, maar die je daarna eigenhandig van het dak mag afgooien. En je reist naar landen zoals Vietnam waar je lekker op helikopters mag knallen, Turkije en Moedertje Rusland. Ronald Reagan houdt je af en toe gebriefd en jij moet de wereld redden. Alles knallen, ontploffen en gaan met die banaan, behalve misschien in het KGB hoofdkwartier waar een stukje tactiek nodig is. Jammer, ik zat er net zo lekker in.

Het leuke van de story is, is dat er weinig gepraat wordt en heel veel actie is. Hij is mega kort. Korter dan anders lijkt, een uurtje of zes? Maar misschien wel omdat hij zo leuk is en de cutscenes en acties lopen lekker in elkaar over. Je kan aan het gehele verhaal waarschijnlijk geen touw aan vast knopen, maar het is allemaal zo vermakelijk dat het geen klap uitmaakt.

Je kunt gedurende de story verschillende antwoorden kiezen en acties kiezen. Of het veel invloed heeft, dat weet ik niet. Ik heb de story één keer gedaan en ik baseer mijn keuzes niet op character building, maar gewoon op wat ik op dat moment leuk vindt om te doen.  Zo is het einde ook anders voor bijna iedere speler. Dat maakt het wel een stukje persoonlijker. Gedurende de story zien we ook wat oude karakters figureren uit eerdere delen terug zoals Mason en Frank Woods in de Jungle, maar zijn ze niet speelbaar zoals je dat ooit gedaan hebt.

 

Multiplayer

In een tijdperk dat iedereen in de Battle Royal wordt getrokken, heeft Cold War een heerlijke multiplayer voor je gebakken. Lekker vloeken, rennen, schieten, in diverse talen beledigd worden. That’s how this cookie crumbles en man ik keek er naar uit.

Heerlijk toch! Vooral die eerste paar potjes waar je geen level kent en met een karige gun begint met rennen. Prachtig! De Multiplayer speelt ouderwets lekker. Maar er is nog veel teveel waar je nu nog niet over beschikt. Maar 8 maps, maar 3 pistols. Wel dual Wield zag ik! Akimbo!

Maar het speelt heerlijk en bekend. Geen vliegende, over muren rennende soldaten. Nee, hele lekkere gebalanceerde en toffe wapens uit een bekend verleden aan FPS. De perks zijn er, killstreaks zijn er. Hey? Dat waren toch scorestreaks?

Ja, de killstreaks zijn weer terug en ze hebben het mij iets gemakkelijker gemaakt. Als je dood gaat en daarna weer killed, dan krijg je toch nog punten voor je streak. Ook al ga je dood. Alleen als je niet dood gaat ben je er veel en veel sneller. Hoe meer je killled hoe sneller je streak.  Maar ga je een keer dood, dan is dus niet alles verloren. Dat vond ik wel een leuke ontwikkeling die af en toe een extra care package voor mij opleverde.

Ik moet wel bekennen dat ik merkte dat ik niet de enige was die blij was met wat extra kill streak rewards. Zo liep ik met een koffertje weg om die heerlijke racket af te vuren terwijl er een chopper gunner, turrets en van alles en nog wat om je oren vloog. Ik heb nu drie potjes gehad waar in de laatste vijf minuten van de game het echt niet meer speelbaar is door alle ontploffingen en vliegende gevaartes en dat vind ik wel jammer.

Veel bekende zaken dus, weinig echt niets. Maar helemaal prima. Veel te unlocken, maar hopelijk ook nog heel veel te komen want ik wil meer wapens en veeeeeeel meer levels. Ouder bekende graag uit MW2.  De maps die ik nu heb gezien lijken goed in orde. Er is genoeg om in rond te rennen en een camper zal vast ergens wel een plekje vinden. De laadtijden tussen de potjes door is wel weer lang. Soms heerlijk om even je nieuwe unlocks op je guns te plaatsen, soms echt vervelend lang.

De intro’s naar de nieuwe maps in de eerste paar minuten van je potje zijn wel weer erg tof. De ontwikkelingen die je kende van je wapens pimpen met de Gunsmith zit er weer in alleen nu kan je op voorhand al zien welke upgrades er allemaal mogelijk zijn. Dat is top. Daar zag ik onder andere dat een pistol ook dual wield bij gun level 49 kon worden. Hopelijk krijgen we ook wat SMG’s  Akimbo, dat zou echt vet zijn.

Zombies

Iedereen vindt em vet. Ik ben geen fan van Zombies. Ik schijn één van de weinigen van de wereld te zijn, maar ik speel dus nooit zombies. Ik schrik mij altijd de tandjesfee en zit na een half uur zombies nog steeds overal lijken te zoeken. Verwacht van mij geen diegaande verdieping, maar ik neem je even kort mee.

Het Zombie verhaal is nieuw, ook start je direct met dikke knallers. Jouw wapens vanuit de MP zijn gewoon te gebruiken in de Zombievariant.  Je start in Polen, mijn geboorte jaar in de bunker uit de missie Nacht der Untoten. Vanuit hier gebeurt er zoveel bizars dat je mij helemaal kwijt bent. Reizen tussen dimensies, bizarre geweren, paarse kwallen. Tja, je moet er van houden. De potjes duren wel een stuk minder lang. Waar je voorheen mega lang in een potje vast kon zitten kan je nu al na een minuut of twintig klaar zijn. Dat scheelt. Wat is verder nieuw?

Loadouts en weapon rarity

Loadouts en weapon rarity zijn nieuw. Je kunt deze release wapens en attachments gebruiken die je in de multiplayer hebt vrijgespeeld. Dat is wel gaaf. Je eigen vertrouwde weapenset gebruik je dus in zombies. Ook andersom kun je bepaalde skins voor je guns die je vanuit zombies hebt gehaald, ook in multiplayer gebruiken. Het loont dus zeker om ook eens wat waves te spelen in zombies.

Zombies, Campaign, Deniable Operations, karakteristieke Black Ops-gevechten, een nieuwe kijk op Gunsmith, nieuwe en door fans geliefde Scorestreaks, nieuwe maps, nieuwe speltypen en allerlei nieuwe personages om te spelen. Heerlijk! Wij gaan weer heel veel plezier beleven aan deze nieuwe COD.

 

Conclusie: Call of Duty: Black Ops Cold War

Black Ops Cold War is weer een heerlijke episode in de franchise. De Campaign begint in ons eigen koude kikkerlandje en neemt je mee in een actievol avontuur. Kort, maar krachtig. De Multiplayer zit goed in elkaar, speelt heerlijk alleen zijn er mij nog wat te weinig maps. Black Ops Cold War zombies is voor veel mensen een zeer waardevolle toevoeging. Omdat je nu je eigen MP set kunt gebruiken in Zombies geeft dat een extra dimensie voor mij.  Vraag je je af of deze COD het waard is om te kopen? Zeker. Een zeer goede setting, toffe guns en prachtige kwaliteit als je jouw game upscaled naar naar de PS5.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.