Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Duidelijk verbeterde gameplay binnen de XXL serie
  • Erg leuke co-op gameplay
  • Mooie graphics

THE BAD

  • Hier en daar nog wat bugs
  • Soms iets te zware uitdagingen voor jonge gamers

Al zestig jaar zijn de Galliërs Asterix en Obelix onafscheidelijk. In hun laatste films maakten ze succesvol de overstap naar 3D en ook de XXL games blijken een enorm succes voor het duo. De afgelopen twee weken speelden we hier Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir.

De geschiedenis van Asterix & Obelix XXL

De eerste XXL verscheen in 2004 en werd door Atari op de markt gebracht. De Galliërs bestormden toen de PlayStation 2, GameCube en Game Boy Advance. Twee jaar later volgde er al een deel twee op de PlayStation 2 en PC met een spin-off op de Nintendo DS en PSP. Daarna kwamen Atari, Ubisoft, BigBen en zelfs Bandai Namco met andere Asterix games op de markt. De afgelopen jaren is het uitgever Microids die XXL en XXL 2 remasterde voor de moderne platforms. En nu in 2020 zien we dan eindelijk een deel drie. Daarbij zien we ook dat Microids zelf een heel ander (beter) beeld heeft bij de gameplay dan toen de games onder het oude Atari werden ontwikkeld.

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir

De game start als een film van het duo. De camera beweegt langzaam over het dorp van de Galliërs terwijl de verteller je alle achtergrondinformatie geeft om het spel mee te kunnen starten. Je merkt het al snel, deze game draait echt helemaal om Obelix en zijn Menhir (die steen die hij altijd op zijn rug draagt).

Je verlaat al snel het dorp (waar helaas ook niet veel te doen is) waarna het spel zich in verschillende regio’s van de wereld afspeelt. Hoewel er dus niet veel te beleven valt in het prachtige dorp, zijn we dat al snel vergeten wanneer we van het ene avontuur in het andere belanden.

Zoals gezegd, de menhir op de rug van Obelix speelt een enorm belangrijke rol in XXL3. Afhankelijk van de regio waarin je speelt, krijgt deze een speciale vorm met bijbehorende krachten. Door deze slim in te zetten, kun je de puzzels in de levels handig oplossen. Deze game gaat immers om meer dan alleen dat stelletje Romeinen de levels uit slaan.

Tijdens het spel wissel je eigenlijk steeds van rol. Beide karakters hebben immers hun eigen kwaliteiten. Wanneer je de één speelt, wordt de ander door de AI van de game gespeeld. Die AI is niet geweldig, maar ook niet heel onhandig. Gelukkig is het ook mogelijk om deze game co-op te spelen, waarbij je samen kiest wie, welke rol speelt. Dit laatste is ook echt handig bij jonge spelers. Zo nu en dan brengt het spel uitdagingen die bij jonge spelers misschien iets te lastig zijn om alleen op te lossen.

In tegenstelling tot de voorgaande gelen, heeft het team achter de game echt haar best gedaan om de nodige variatie in het spel aan te brengen. Ook voor de doorgewinterde gamer zal het spel hierdoor niet snel vervelen.

Tijdens de game kwamen we helaas wel zo nu en dan wat bugs tegen. Het voelt een beetje alsof de ontwikkelaar vergeten is om het spel echt goed door te testen. Iets dat tegenwoordig helaas steeds vaker lijkt te gebeuren bij games. Echt problematisch is het niet, maar wel irritant.

Conclusie: Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir

De vorige XXL titels uit deze serie waren wel leuk, maar niet bijster spannend. Met Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir heeft het team duidelijk haar best gedaan meer variatie en spanning in het spel aan te brengen. Dit is gelukt en ook de co-op gameplay is echt tof geworden. Qua moeilijkheid zitten er voor jonge spelers soms iets te grote uitdagingen in en hier en daar kwamen we nog een bug tegen. Wilde je ooit al een spel uit de XXL serie spelen, kun je het beste hier starten.

Asterix XXL 3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.