Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

EU gaat strijden voor recht op reparatie

Momenteel liggen in de winkels teveel producten die niet of nauwelijks te repareren zijn. Bovendien maken bepaalde fabrikanten het lastiger voor derden om apparaten te kunnen herstellen. Bijvoorbeeld door niet-originele componenten actief te weren. Binnen de EU wordt gewerkt aan het recht op reparatie van elektronica.

We leven in een enorme vervangingswereld. Er komen veel producten op de markt die zijn ontwikkeld om echt maar een bepaalde levensduur te hebben waardoor teveel producten met kleine defecten compleet worden vervangen. Met het recht op reparatie moet de reparatie van bijvoorbeeld smartphones veel goedkoper kunnen. Denk aan het goedkoop kunnen vervangen van een iPhone accu. Ook moeten consumenten zien welke elektronica duurzaam is, dus lang mee gaat.

In hoeverre de EU dan het onderhoud van firmwares en clouddiensten onderdeel van het pakket maakt is onbekend. Dit zou voorkomen dat miljoenen iPhones, iPads en andere apparaten bij het vuil terechtkomen doordat er simpelweg geen firmware updates meer voor verschijnen. Immers is ook dat een zeer effectieve manier om consumenten met niet-defecte hardware te dwingen om tot vervanging over te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.