Jeroen
Jeroen

Dit is de PlayStation 5 (Vergelijking met de PS4)

Eindelijk! Hij is er! De PlayStation 5; de volgende generatie console gaming. Wij hebben ’em al en unboxen deze NextGen om dit nieuwste Sony vlaggenschip te vergelijken met de PS4. Vooral op looks, afmetingen en andere randzaken.

In een tijdperk waarin alle tech kleiner en compacter is, komt Sony met een keihard tegengeluid. De PlayStation 5. Iedereen die een beetje tech blogs volgt wist dit, maar het ervaren, dat is toch andere koek.

Haters gonna Hate

Ik moet bekennen dat ik in mijn unboxing video en mijn eerste reacties op schrift redelijk streng ben geweest voor Sony. Wel gemeend hoor, haha. Want, kom op! (redenen lees je straks). En ja, natuurlijk zullen de X-Doos gamers de PS5 verschrikkelijk vinden. Om dezelfde reden waarom er bij mij nooit een X-Doos in huis komt. Haters gonna hate.

Wie ooit de keuze gemaakt heeft voor een Playstation, die blijft zijn merk trouw. Tenminste, de meeste mensen. Dat gezegd hebbende en bij deze mijn onverwaardelijke liefde te hebben verklaard voor de PlayStation (Ja, ook nummertje 5), volgen hier mijn eerste reacties.

PlayStation 5 Unboxing

Na de postbezorger op afstand genuffeld te hebben en het pakket te hebben aangenomen heb ik de rest van de wereld uit mijn handen laten vallen. First things first! Met de doos onder mijn armen ben ik naar boven gerend, naar de gameroom en heb ik daar de doos op de tafel gezet en snel de deur weer dichtgetrokken. Zie hier de video met mijn eerste reacties en het unboxen van de PS5.

Oke, ben je op je werk of school en je kunt even geen video checken. Dan kan ik het volgende kort samenvatten.

PlayStation 5 Unboxing

De Unboxing van de PS5 is een warrig moment. Geen rustige, goed voorbereidde unboxing video. Nee, een enthousiaste en wilde Jeroen die de doos half kapot scheurt.

Maar goed. In de doos vinden we boekjes, veel boekjes in veel talen. Een standaard om de PS5 op neer te zetten, want hij is zonder standaard onstabiel (?!!) Daarnaast een Controller. Man wat een gaaf ding! Een USB C oplaadkabel voor de controller (yes, USB C. Dat scheelt weer kijken en misprikken). Een stroomkabel voor je PS5, een HDMI kabel en dat is ’em.

Afmetingen en gewicht

“Jeetje, wat een bakbeest.” Volgens mij waren dat mijn exacte woorden in mijn eerste reactie. De PS5 is 39 centimeter hoog, 26 centimeter diep en 10,4 centimeter dik. Doordat er bijzondere vormen in het design van de PS5 gegoten zijn, kan de PS5 rechtop wel stabiel staan. Maar op zijn zijkant niet.

Waarom? Waarom maak je de console liggend onstabiel en heb je een speciaal standaard nodig om de console te laten liggen? Ook dat toffe logo is liggend niet te zien. Was het niet de PS3 waarbij je het gekleurde logo kon draaien? Dat was toch echt wel gaaf geweest.

Het is gewoon verwarrend. Waarom niet klein, compact. Strak! Daar houden we toch van. Nee, ik heb het over consoles. Ik moest echt eventjes bijkomen van de console in het echt. De vormen zien er zeker wel tof uit, eerlijk is eerlijk. Er is qua styling iemand helemaal los gegaan. Het PS logo wat uit het materiaal is gelaserd. De vormen, de zwart wit verhouding. Ja, hij is echt mooi. Maar groot en zwaar!

PS5 vs PS4

In de PlayStation 5 unboxing video vergelijk ik de PS4 Pro met de PS5. PS4 Pro heeft een dikte van 5,5 centimeter en de PS5 10,4! Leg je de PS5 op zijn zijkant, dan is de nieuwe console is gewoon een kwart breder dan de PS4 Pro!

Oke, ik heb hier wel de Disc edition. De PS5 5 Digital Edition is iets kleiner doordat je geen Disc ingang hebt. Deze afmetingen zijn 39 cm lang, 9cm dik en 26 centimeter diepte op de stand.

Het gewicht! Man deze console is zwaar! Wow! De Disc editie van de PS5 is 4.5 kilo. De Digitale is 3.9 kilo. Dat maakt de console de PS4 Pro met 3,3 kilo dus 1200 gram lichter dan de upgrade! Hoe dan?!
Het kan bijna niet anders dat de eerst volgende upgrade van de PS5 (de Pro waarschijnlijk) veel compacter en lichter moet gaan worden.

Ik zag tijdens een presentatie van Sony de PS5 zonder de witte kap en dat verklaarde de grootte wel. Er zitten twee enorm ventilatoren in; of eentje die aan beide zijdes lucht blaast. Dat ding besloeg al bijna een kwart van de console zelf. Hopelijk maakt dat deze PS muisstil en geen vliegveld zoals bij m’n PS4 Pro.

Behalve het uitelijk, etc.

Als we niet naar de looks, de afmetingen en het gewicht kijken, dan is de PS5 natuurlijk een bizarre snelle en toffe upgrade van de PS4. Met recht een NextGen Console. De kloksnelheid is verdrievoudigd terwijl de teraflops output meer dan 5 keer over de kop is gegaan. Moet bekennen dat de X-Doos hier iets beter scoort, maar ach.

De SSD werkt 2 tot 3 keer sneller dan de PS4; en mensen ik kan dit gewoon al beamen. Supervet. Wat ik ook heel cool vind is dat als je de taal op Engels zet je een dame krijgt die alles van je scherm opleest. En ook als je de PS5 razendsnel opstart ze je welkom heet bij jouw PS5. Heerlijk.

De kloksnelheid van de processor, de RAMmetjes, bandbreedte en natuurlijk de resolutie ( 60fps op 1080p voor de PS4 VS 120fps in 4K + zelfs naar 8K!) is allemaal verdubbeld.

 

Ik kan serieus niet wachten op een echte zware PS5 game te gaan testen op deze console. Ik heb al wat kleine content getest en dat beviel mij zeker. Maar ik wacht nog op een verbluffing en verbazing.

Wat ik nu al echt heel vet vond is het 3D Audio. Ikzelf heb een Dolby Atmos set, welke de PS5 niet ondersteund. Maar Sony verklaarde al eerder dat ze met een eigen Native 3D geluid komen wat zelfs meer speakers aan zou kunnen dan Atmos doet. Het resultaat is direct hoorbaar, een mega verschil met de PS4.

Alles wat nog komt; beelmateriaal van ingame footage en meer video’s en reviews kan je komende weken verwachten op GadgetGear. Houd ’em hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.