Logo GadgetGear.nl
Cricut Maker Roze
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Cricut Maker laat je craften als een pro

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Je kunt ontzettend veel maken met deze machine
 • Levering is zeer compleet
 • Enorm assortiment
 • Handige software
 • Sterke iOS integratie

THE BAD

Of je nu graag net iets professioneler knutselt, of zelf T-Shirts wilt ontwerpen en verkopen. Of je nu toffe ideeën hebt voor papieren bouwpakketjes of als bedrijf je branding in eigen hand wilt nemen. De Cricut Maker is misschien wel het meest veelzijdige apparaat voor naast jouw printer.

Voorwoord

Ik doe het niet snel, maar dit product verdient een voorwoord. Ruim een maand geleden hoorden we dat Cricut naar Nederland zou komen en kregen we als één van de eersten in Nederland de Cricut Maker. Het meest volledige apparaat in het assortiment van het bedrijf. Hun belofte was dat de mogelijkheden vrijwel ongelimiteerd zouden zijn. Na ruim een maand avonturieren met de machine, wordt het tijd voor de review. Wetende dat we nog lang niet alle mogelijkheden van deze machine hebben ontdekt en… een hobby rijker. Want hoe tof is het dat je aan de ene kant de ramen van jouw bedrijfspand/auto vol kunt plakken, aan de andere kant je met jouw kids toffe kleding ontwerpt en ook nog eens jouw apparatuur tof kunt branden. En dan kan het ding ook nog tekenen met bijzondere pennen waarmee je verder gaat dan wat met menig printer mogelijk is… De komende maanden zal je nog regelmatig grotere en kleinere Cricut reviews bij ons lezen.

Wat kun je er dan mee?

Kerstkaarten maken, gezichtsmaskers snijden, auto’s beletteren, babyschoentjes maken, houten gitaren voor poppenhuizen maken, kleding bedrukken, knuffels maken, kussens maken, versieringen van vilt en hout maken, vormstickers etc. etc. etc.

De Cricut Familie

Cricut levert drie verschillende snijplotters in Nederland. De Cricut Joy, de Cricut Explore Air 2 en de Cricut Maker. De Cricut Maker wordt aan de andere kant van de oceaan sinds 2017 verkocht en is het topmodel. Cricut geeft zelf aan dat dit de enige machines is die commerciële snijkwaliteit levert.

Unboxing

Hij’s roze! Maar geen zorgen voor de kerels onder ons. Cricut levert de Cricut Maker ook in Champage uitvoering en eerlijkgezegd, zijn we zo happy met wat we met deze machine kunnen, dat we ons echt niet kunnen storen aan de kleur. In de doos zitten de volgende items;

 • Cricut Maker
 • Voedingsadapter
 • USB-kabel
 • Premium mes met fijne punt en bijbehorende behuizing
 • Fineliner pen zwart
 • Fabric grip mat 30,5 CM x 30,5 CM
 • Light grip mat 30,5 CM x 30,5 CM
 • Documentatie
 • 30 dagen toegang tot Cricut Access
 • 50 direct te gebruiken templates
 • Setje materialen om de machine te leren kennen

Accessoire aanbevelingen

Ga je met de Cricut Maker aan de slag en heb je nog nooit met dit soort machines gewerkt, dan kun je vrijwel meteen beginnen met werken. Al kun je meteen aan de slag, er zijn accessoires die we absoluut aanbevelen om een snelle start te maken;

 • Cricut Essentials Toolkit
 • Cricut Brayer + removal toolset (wanneer je werkt met stoffen)
 • Deep point blade (als je met stevigere materialen gaat werken als leder, hout en metaal)
 • Cricut Scoring Wheel (als je bouwpakketjes / vouwbare kaarten gaat maken)
Cricut Essentials Toolkit
Cricut Essentials Toolkit

Design

Roze! Maar vergeet dat even omdat je zelf een andere kleur kunt kopen. De bovenklep heeft als voornaamste doel de machine stofvrij te houden wanneer je deze niet gebruikt. Daarnaast houdt hij ook de klep aan de voorkant op haar plaats.

Cricut Maker Roze

Die voorste klep is bijzonder slim uitgewerkt. Niet alleen geeft deze steun aan de snijmat en het materiaal dat door de machine moet lopen, maar hij levert ook opbergruimte voor de gereedschappen die je bijna altijd gebruikt. Bijna de hele Cricut Essentials Toolkit past erin en meer.

Ook bovenin is wat handige opbergruimte mogelijk gemaakt. Bijvoorbeeld voor de fineliners, die je het beste op de kop kunt bewaren om te zorgen dat zoveel mogelijk inkt onderin de pennen zit. Overigens zijn de pennen ook zo vormgegeven dat je op de achterste dop kunt zien welke kleur en dikte het is. Daar is dus goed over nagedacht.

Cricut Maker Opbergruimte

Ook zie je een lange sleuf in de bovenkant van de machine, onder de roze klep, zitten. Die is er om een iPad te ondersteunen. Noord-Amerika is een iPad First markt en de iPad app heeft dan ook wat leuke, unieke extra’s te bieden waar ik later op terugkom.

En ach, laat ik het toegeven. De Cricut Maker is dan wel roze, maar dat weten ze dan ook erg tof door te voeren in het ontwerp. Niet alleen de klep is namelijk roze, maar het complete interieur is ook netjes roze afgewerkt. Als je een andere kleur koopt, is het interieur van de machine dus ook in die kleur afgewerkt. Echt super netjes.

Plaatsing

De Cricut Maker is een heel slim ontwikkelde machine. Hij is bijzonder compact, maar dat neemt niet weg dat je echt wel wat ruimte nodig hebt rondom de machine. Of specifieker, voor en achter. Dit heeft te maken met hoe deze machines werken.

Cricut Maker aan het snijden

Van voren voer je de machine namelijk het materiaal waarin hij gaat snijden. Dit materiaal moet vrij naar voren- en achteren door de machine kunnen bewegen. Gebruik je de standaard snijmatten, heb je voor en achter de machine bij voorkeur zo’n 35 CM aan bewegingsruimte over. Gebruik je de langere snijmatten, dan heb je zelf dubbel die ruimte nodig, voor en achter.

Cricut Design Space (PC en macOS)

Ga je met jouw Cricut machine werken via de computer, dan levert Cricut haar Cricut Design Space app. De app is al bijna helemaal naar het Nederlands omgezet. Hier en daar zien we nog wel wat krom of onduidelijk taalgebruik, maar we zien ook dat Cricut hier veranderingen in aanbrengt. De Nederlandse versie is dus vol in ontwikkeling.

De Cricut Design Space app draait echt om de eigen cloud van Cricut. Daar is de app ook deels van afhankelijk. Als je eigen designs wilt toevoegen, moet dat namelijk via de cloud. Voordeel is wel dat je de ontwerpen letterlijk op alle apparaten die je gebruikt ook weer in kunt laden. Zo heb ik een PC waar ik al mijn ontwerpen op maak, maar die staat ver van de Cricut. Bij de Cricut zelf heb ik een Minix mini PC met een klein display staan waarop ik de ontwerpen inlaad om deze te laten maken. Handig!

Al snel ga je een enorme bibliotheek met eigen ontwerpen opbouwen en deze worden gratis gehost door Cricut. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de eigen designbibliotheek van Cricut. Daarin zitten enorm veel ontwerpen. Deze kun je per stuk kopen, of je kunt voor $7,99 per maand lid worden van Cricut Access. Helaas, Cricut Access is hier nog niet beschikbaar via de PC. Dit is op te lossen met een iOS of Android apparaat. In beiden is een abonnement af te sluiten.

Naast eigen afbeeldingen, kun je ook eigen lettertypen toevoegen aan Cricut Design Space. Bovendien heeft Cricut ook zelf een enorme lijst aan lettertypen beschikbaar voor je. Alleen moet je daar wel voor betalen.

Wil je ontwerpen van andere plekken halen? Geen enkel probleem. Op Pinterest en Etsy zijn enorm veel ontwerpen te vinden. Soms gratis, soms betaald.

Wil je van andere plekken beelden inladen, moeten die bij voorkeur SVG afbeeldingen zijn. Die kan de machine moeiteloos snijden en tekenen. Zijn ze dat niet, dan bevat de cloud software van Cricut zelf software om afbeeldingen om te zetten.

Wil je meer controle over het omzetten van afbeeldingen, dan kun je natuurlijk zelf in Adobe Illustrator aan de slag gaan om afbeeldingen over te trekken. Ook dat doen we hier op de redactie met plezier, maar er is nog een handige tool die we echt zijn gaan gebruiken tijdens onze Cricut Maker test. Namelijk Vector Magic.

Vector Magic doet, net als Cricut Design Space, een poging om een afbeelding direct naar vector (svg) om te zetten, maar geeft je heel veel controle over het eindresultaat. Zo gebruikte ik voor de Paw Patrol t-shirts die ik voor mijn dochter heb gemaakt, kleurplaten die vrij op internet verkrijgbaar waren. Vectormagic maakte daar moeiteloos snijbare ontwerpen van.

Waarschuwing – ga je voor commercieel gebruik (dus om te verkopen) afbeeldingen van internet gebruiken, zorg dat je daar dan toestemming voor hebt!

Het gebruik van Cricut Design Space blijkt in de praktijk erg gemakkelijk. Na enkele weken van materiaal snijden, keer ik er mijn hand niet meer voor om, om even iets exact op het juiste formaat uit de Cricut Maker te laten rollen.

Bovendien zit er nog een handigheidje in. Wanneer de Cricut Maker bijvoorbeeld weer dat je een inron-on project doet, zal het ook aanbevelen om de snede in spiegelbeeld te doen, zodat deze correct op het shirt eindigt. Handig!

Het Adidas logo stond al op het shirt, maar moesten we tijdens het opstrijken beschermen met een restje folie

Cricut iOS app

Gebruik je een iPad om de Cricut aan te sturen, dan heb je een belangrijk voordeel. Je kunt namelijk een foto maken van jouw snijmat zodat de machine precies weet waar wel en niet materiaal ligt. Zo kun je de kleinste scraps nog opsnijden.

Cricut Maker en de printer

Stel je wilt labels op jouw kruidenpotjes die allemaal hetzelfde zijn. Met de Cricut Maker kun je met de pen de tekst op het label schrijven terwijl het mes daarna het label uitsnijdt. Superhandig, maar wat als je echt een toffe vormsticker wilt maken met een full-color opdruk erop?

De zwarte rand wordt uitvoerig gescand om te bepalen waar gesneden moet worden

Ook dat kan. Je kunt met jouw printer gewoon stickers afdrukken op stickermateriaal. Daarna leg je de afdruk op de snijmat. Met speciale markeringen (een dikke, zwarte lijn) weet de Cricut Maker waar de stickers op het vel te vinden zijn en op welke schaal je deze hebt afgedrukt.

WEB WINGMEN sticker

Je kunt dus jouw eigen stickervellen drukken. Hoe tof is dit als je bijvoorbeeld leraar op een basisschool bent en zo stickers kunt maken die echt bij de kids passen. Of stickers die de merkidentiteit van jouw webshop vergroten, wanneer je een pakketje in een standaard bruine doos gaat verzenden?

Cricut Materialen

Aan de andere kant van de oceaan, heeft Cricut zo’n 3.000 verschillende materialen die het zelf verkoopt om in te snijden. Van verschillende soorten vinyl en kaartmateriaal tot houtfineer, bedrukbare stickervellen etc.

Je hoeft de materialen van Cricut zelf niet te gebruiken, maar het voordeel is dat ze altijd op maat zijn van jouw snijmat. Er is ook nog een ander groot voordeel. De machine bevat presets voor alle eigen materialen. De machine zal dan altijd checken of je wel het juiste mes gebruikt en zal altijd de juiste druk aanhouden. Dat is best belangrijk.

We zijn ook gaan shoppen voor materialen van andere merken. Zo kochten we het één en ander van het huismerk van Pipoos. Eigenlijk wat dat alles behalve een besparing. Naar verhouding waren die materialen duurder dan bij Cricut zelf. Maar Amazon bracht ons ook een groot aanbod. Hoewel we prima glitter iron-on materiaal van Artez konden kopen en snijden, waren de gewone vinylvellen van dat merk echt één grote ellende om mee te werken. De kwaliteit van wat je inkoopt kan dus sterk wisselend zijn. Met de originele materialen van Cricut hebben we gewoon een consistente beleving. Dat ze iets duurder zijn, is iets dat we dan al snel vergeten.

Digishock Fiets

Hoe lang gaan de mesjes mee?

Een belangrijke vraag die we onder andere journalisten horen is de vraag hoe lang een mes meegaat. Wij zitten na weken gebruik nog steeds aan ons eerste mes en hebben niet het idee dat deze al bot aan het worden is. Toch weten ook wij dat dit moment er ooit eens aan zal komen.

Je moet het zo zien, die mesjes maken echt meters. Ook voor relatief eenvoudige ontwerpen. En dan is er nog de weerstand van het materiaal zelf. Gewoon vinyl stelt niet veel voor, maar papiervezels zijn al een stuk harder. En dan is er bijvoorbeeld vinyl waar glitters (glas/metaalfragmenten) in zitten die wat meer slijtage moeten opleveren. Dan zijn we nog niet eens aan het snijden in hout en leder. Het is onmogelijk te voorspellen, maar de mesjes zijn vervangbaar.

Conclusie: Cricut Maker

Er is heel veel dat we met de Cricut Maker hebben gedaan dat je nog niet in deze review hebt gezien. Er is ook heel veel dat we nog niet hebben gedaan. Hoe meer we met deze machine werken, hoe meer nieuwe ideeën er komen en hoe nog meer we willen maken. Nee, ik ben geen knutselaar, maar zelfs ik loop warm voor de toffe dingen die we met deze machine voor elkaar weten te krijgen. De Cricut Maker is gemakkelijk en verslavend leuk.

Binnenkort lees je de review over de Cricut Easypress 2 en laten we je meer zien van de tassen en shirts die we hiermee hebben gemaakt.

Cricut Maker kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.