Review: Columbia Classics Collection – Volume 1 (4K Blu-Ray)

Columbia Classics Collection - Volume 1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Columbia Pictures is één van de oudste filmstudios in Hollywood. Het bedrijf werd in 1919 opgericht en maakt deel uit van Columbia Tristar, waar TriStar Pictures en Sony Pictures Entertainment deel van uitmaken. Sony Pictures Home Entertainment brengt nu de Columbia Classics Collection – Volume 1 box uit met 6 klassiekers op 4K.

Het is voor filmstudios niet ongewoon om klassiekers met enige regelmaat opnieuw uit te brengen. Daar zit eenvoudigweg geld in. Maar met deze box grijpt Columbia Pictures wel heel erg diep in de oude doos. Door de films opnieuw te bewerken, is het bronmateriaal nu opgeschaald naar een 4K beleving in zowel beeld als geluid. Voor zover het bronmateriaal dit natuurlijk nog toelaat.

De collectie

Je krijgt van Columbia Pictures heel wat glanzende schijfjes in deze box. Het bedrijf heeft haar best gedaan bij alle zes de titels zo veel mogelijk extra materiaal voor je te verzamelen. Dit zijn de films die je in de box zal vinden;

  • Smith goes to Washington (1939)
  • Lawrence of Arabia (1962)
  • Strangelove: Or how I learned to stop worrying and love the bomb (1964)
  • Gandhi (1982)
  • A league of their own (1992)
  • Jerry Maguire (1996)

Zoals je ziet, begin je nog echt in het zwart-wit tijdperk van de filmstudio, langzaam opbouwend naar de kleurenfilms. Kleurenfilms die nog vierkant werden opgenomen zonder al te spannende SFX. Film zoals het ooit zo enorm normaal was.

Alle films in deze eerste box zijn iconen geworden. Vaak met een belangrijke boodschap. Bijvoorbeeld over het leven van de Indiase politicus Mahatma Gandhi. Dé politicus die een revolutie startte door actie te voeren zonder daarbij geweld te gebruiken. In de film laat Columbia Pictures zien hoe deze politicus de strijd voor onafhankelijkheid wist te starten en het moderne India vormde.

In A League of their Own neemt Columbia ons meer naar de periode van de tweede wereldoorlog. De mannen bevonden zich op het slagveld en niet in de sportarena’s van die tijd. In die tijd wilde Walter Harvey een vrouwencompetitie opstarten om zo toch sport in leven te houden. Hoewel het hele verhaal fictie is, was er wel degelijk een vrouwencompetitie die zelfs erg populair werd. Anno 2020, het jaar waarin vrouwelijke voetballers eindelijk enigszins eerlijk worden beloond voor hun prestaties, is deze film misschien relevanter dan ooit.

Het boek

Er is enorm veel beeldmateriaal waar je lekker naar kunt kijken op de vele schijfjes, maar er is meer. Je krijgt namelijk ook een prachtige hardcover. In deze hardcover is een over iedere film een verhaal geschreven dat gaat over de verwerking naar de 4K versie die je nu in huis hebt gehaald.

Conclusie: Columbia Classics Collection – Volume 1 op 4K Blu-Ray

Door de jaren heen hebben we heel wat films gezien die opnieuw werden uitgebracht. Het één wat succesvoller dan het andere. De transitie van VHS naar DVD en later Blu-Ray was al een uitdaging en met deze transitie naar 4K zien we dat Columbia Pictures echt hard heeft gewerkt om Columbia Classics Collection – Volume 1 samen te stellen. We zijn benieuwd welke andere werken de studio naar 4K gaan brengen. Dit is namelijk echt een prachtig verzamelstuk voor iedere filmliefhebber.

Columbia Classics Collection - Volume 1 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • 6 krachtige films, erg goed opgeschaald naar 4K
  • Enorm veel bonusmateriaal op de discs
  • Mooi boekwerk

THE BAD

  • Jammer dat één Blu-Ray in een papieren envelopje zat in plaats van een mooie hoes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events