Gaat Microsoft opnieuw een deel van Nokia kopen?

Het lijkt erop dat Nokia opnieuw voor een deel in Amerikaanse handen gaat vallen. In 2013 kocht Microsoft al een deel van Nokia, maar liet Nokia de netwerkmarkt liggen. Met de ban op Huawei, ziet Microsoft nieuwe kansen, maar Intel ziet die ook…

De deal van 2013 mislukte

In 2013 kocht Microsoft de telefoontak van Nokia. De netwerktak was toen niet interessant voor het bedrijf. De netwerkmarkt werd toen gedomineerd door Huawei terwijl Nokia en Ericsson vanuit Europa de top 3 aanvulden.

Het was de tweede keer dat Microsoft een smartphone merk kocht. Eerder kocht het al het merk Danger om de populaire Sidekick smartphones van dat merk. Na een catastrofale migratie van de Linux omgeving van Danger naar de eigen Microsoft cloud servers, raakten alle gebruikers de data op die toestellen kwijt. Het bedrijf overleefde die klap niet.

In 2015 trok Microsoft conclusies en ontdekte dat het ook met Nokia onder haar hoeden zou gaan lukken om succesvol te worden in de wereld van de smartphones. De tak werd afgesloten en afgeschreven.

De deal van 2020!?

Anno 2020 zijn er rare dingen aan de hand. Zo is Huawei uit veel netwerken verbannen. Ondanks haar sterke netwerkapparatuur, is er veel zorg om spionage. Met het verbannen van Huawei uit de netwerken door de Amerikanen, brak definitief de handelsoorlog los tussen de VS en China.

Maar Amerika kent zelf niet echt een sterke partij die netwerken kan leveren. Daarvoor moeten de Amerikanen nu dus Europese producten gaan inkopen. Reden voor Microsoft om het netwerkdeel van Nokia te kopen. Daarmee zou Microsoft in één klap een belangrijke partij worden op het gebied van communicatie apparatuur. Hier zou Microsoft in theorie voordeel kunnen behalen voor haar surface hardware, maar die markt is naar verhouding wellicht niet groot genoeg om een primaire reden zijn om Nokia aan te kopen.

Microsoft is niet de enige die dit voor zicht ziet. Ook Intel heeft haar oogje laten vallen op de netwerkdivisie van Nokia. Met die overname zou Intel ook weer een stap dichter op de telecom markt terecht komen. Intel heeft daar met haar chipsets nooit indruk weten te maken en verkocht niet al te lang geleden nog haar modem divisie aan Apple. Als Intel netwerken gaat bouwen, is het logisch dat het bedrijf technologie gaat verkopen om daar nog beter mee te verbinden. Wellicht zou het Intel zelfs weer relevant maken als toeleverancier voor Apple.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.