Logo GadgetGear.nl
Sony Playstation 5 DualSense Controller
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

PS5, je speelt vanaf 19 november voor €499

Hij komt er keihard aan, maar hier in Europa net iets later dan in de VS. Daar start Sony PlayStation de verkoop van de PlayStation 5 al op 12 november. Hier in Nederland komt de console pas op 19 november in de schappen te liggen.

Één generatie, twee uitvoeringen

Sony brengt de PS5 in twee uitvoeringen op de markt. Het gaat om een uitvoering met en zonder een Blu-Ray speler. Met een Blu-Ray speler gaat de console €499 kosten. Zonder hou je €100 in de zak, want die gaat voor €399 weg. In tegenstelling tot Microsoft, is het niet zo dat de versie zonder drive ook minder krachtige hardware bevat.

Waarom!?

Een opvallende keuze omdat Sony heel veel geld verdient aan de verkoop van Blu-Ray discs. Echter, valt er kennelijk meer te verdienen aan de online verkoop van games. Sony probeerde dit al eens met de PSP Go. Daar blunderde Sony door de marges flinterdun te houden. Het design van de handheld console maakte het vrijwel onmogelijk accessoires te verkopen en gameshops konden ook al geen games slijten voor het apparaat. Hierdoor werd de hardware in veel winkels keihard geboycot.

Anno 2020 verkopen gamestores volop credit voor Sony’s digitale winkel, maar de supermarkt doet dit ook. Dus wat is de incentive voor de gamestore om de versie zonder drive te promoten?

Sony pakt 30% op digitale downloads

De marge op digitale verkopen is enorm. Net als Apple, pakt Sony 30% marge. Daarvoor hoeft het geen disc meer te persen, geen hoesje meer te printen, niets meer fysiek te verplaatsen en geen voorraden meer bij te houden. Sony hoeft enkel nog geld aan te pakken en een download beschikbaar te stellen. De kosten zijn dan ook nihil. Mogelijk is dit waarom de PS5 zonder drive wel een flink stuk goedkoper is, maar dezelfde premium hardware bevat. Sony haalt het verlies op de hardware wel in op de digitale verkoop.

Geen voordeel voor de gamers

Als bezitter van een versie zonder drive, loop je meer voordelen mis. Voor ‘koopjes’ ben je volledig afhankelijk van Sony’s winkel. Prijsconcurrentie met anderen is er niet. Ook de markt voor gebruikte games, zal voor deze console niet bestaan. Wil je een nieuwe game, zal je altijd nieuw moeten kopen. Hierdoor blijven Sony, maar ook de producenten van games, langer en meer aan de PS5 zonder drive verdienen.

Koopadvies van GadgetGear.nl

Ons koopadvies voor de PlayStation fan is dan ook kristalhelder. Koop de versie met drive. Uiteindelijk behaal je voordeel in de kostprijs van je games. Al is het maar omdat je restwaarde hebt als je de game zat bent. Bovendien hou je de gamestores in Nederland in stand. Dat is ook een tof verhaal. Via de Bol.com en CoolBlue links bij dit verhaal, kun je de consoles al reserveren.

PS5 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.