Logo GadgetGear.nl
Fortnite
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Waarom je geen Fortnite meer kunt spelen op jouw iPhone of iPad

Hij is weg. Foetsie. Pleite. Fortnite, dé populaire game van Epic, is niet langer te vinden in de App Store van Apple. Wie hem al op zijn iPhone of iPad heeft staan, heeft geluk. Wie hem nog wilt, ervaart nu het nadeel van het gesloten ecosysteem. Oja, Fortnite is ook van Google Play gewipt. Maar voor Android gebruikers is dat wat minder spannend.

Weg van de App Store en Google Play

Fortnite was al vroeg op de App Store van Apple te vinden. De Free2play game was meteen een enorm succes. Ontwikkelaar Epic verdiende haar geld met de verkoop van in-game items als skins en wapens. Daarvan moest het 30% afdragen aan Apple.

Op Google Play zou hetzelde spelen, maar Epic koos er meteen voor om de game niet op Google Play te zetten. De titel was alleen te ‘sideloaden’ via de website van Epic. Een aantal hardware bouwers als Huawei en Honor voorzagen hun smartphones dan ook van een snelkoppeling in het besturingssysteem waardoor de game direct te downloaden was.

De reden dat Epic niet meteen live ging op Google Play, was dat de spellenmaker het niet eens was met het afdragen van 30% van de inkomsten aan Google. Later lijkt Epic toch te zijn gezwicht. Maar ook op Google Play is de titel weer verdwenen. Android gamers moeten dus weer sideloaden.

Vooral een probleem voor iOS gamers

Hoewel gamers die nu al Fortnite op hun toestellen hebben staan veilig lijken, is niets minder waar. Epic Games brengt regelmatig nieuwe content uit. Daarvoor zijn updates van de game nodig. Zonder plaatsing op de App Store van Apple, kunnen die updates niet worden uitgerold. Hierdoor kunnen iOS gamers dus niet langer ‘mee’ met gamers op andere platformen.

Voor Android gamers is het mogelijk om nieuwe versies van de game gewoon via Sideloading naar binnen te trekken. Dat vraagt net iets meer handelingen, maar is relatief eenvoudig. Android is een open ecosysteem waar je als gebruiker alles op mag installeren dat je op internet vindt. Apple geeft die vrijheid niet en houdt daarmee volledige controle over haar hardware.

Waarom!?

De reden dat Apple en Google de stap hebben gezet ligt in een nieuwe betaalmethode die Epic in de game heeft gezet. Normaal rekenen iOS gebruikers af via Apple en Google Play gebruikers via Google. Maar nu was het voor gamers mogelijk om direct af te rekenen bij Epic. Hierdoor maakte het bedrijf wel gebruik van de infrastructuur van Apple en Google, maar ontwijkt het de 30% afdracht die de merken daarvoor in ruil vragen (maken immers kosten).

Epic is van mening dat de afdracht veel te hoog ligt. Google en Apple zijn het daar niet mee eens. Vooral iOS Fortnite gamers dreigen nu het slachtoffer te worden van de ‘beef’ tussen Epic en de twee grote platformen.

2 reacties

  1. Mijn vader wil fortnite spelen maar het kan niet kunnen jullie iets sturen naar epic games dat het wel weer kan plss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.