Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Tribit MaxSound Plus – Ongekende bang for je buck

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Geluid
 • Bouwkwaliteit
 • Batterijduur
 • IPX7
 • Prijs-kwaliteitverhouding

THE BAD

Zo nu en dan heb je wel eens van die producten die je mist toen ze uitkwamen maar die het toch zeer waard zijn om wat review-tijd en ruimte aan te besteden door wat ze bieden tegenover andere opties in het prijssegment. De Tribit MaxSound Plus is daar een goed voorbeeld van.

De reden waarom we de MaxSound Plus wilde coveren was de prijs-kwaliteitverhouding die volgens de gerelateerde community ongekend zou zijn, en een nieuwe standaard in het druk bezette prijssegment van rond de 50 euro zou neerzetten.

Sleutelpunten

 • IPX7 waterbestendig (geen waterschade bij 30 minuten onderdompeling op 1 meter diepte)
 • 20 uur gebruiksduur, 4 uur 0-100% opladen
 • XBass technologie; controleerde diepe bas via dubbele passieve radiatoren.
 • Dimensies: 65 x 198 x 68 (mm)
 • Gewicht: 795 g

Uitpakken

De Tribit MaxSound Plus wordt geleverd met een 3,5 mm jack-kabel en een microUSB-laadkabel. De kabel is alleen geschikt voor het laden; voor het upgraden van de firmware (Tribit brengt deze ook daadwerkelijk uit) zul je een andere kabel moeten gebruiken.

Ontwerp

De MaxSound Plus is een compacte speaker met een rubberized afwerking van de body en een metalen gril. Het geheel komt erg stevig over en zou een val prima moeten overleven, ondanks dat we het niet hebben over een ‘rugged’ speaker met impact-protectie.

Aan de bovenzijde zien we de bekende controls die aangegeven worden met indicatoren met een redelijk reliëf waardoor ze op de tast vrij makkelijk te herkennen zouden moeten zijn. We zien ook de XBass-knop, waarover later meer. De play/pause-knop kan ook gebruikt worden om een nummer vooruit te skippen (twee keer drukken) of terug (drie keer drukken).

Wanneer we de achterzijde bekijken zien we een rooster waarachter de achterste van de passieve radiatoren geplaatst is. Daarnaast zien we een rubberen afsluiting met daarachter de micro-USB-aansluiting voor het laden en een 3,5 mm jack aansluiting. Ook zien we een bevestigingspunt voor een lanyard. Standaard bevestigt Tribit een koord dat prima voldoet.

Aan de onderzijde zien we de vier rubberen voetjes die de speaker stabiel op een vlakke ondergrond laten staan en vibraties voldoende isoleren.

Signaal, Batterijduur

De Tribit MaxSound Plus werkt via bluetooth 4.2 en zou een bereik hebben van 30 meter. We hebben dit niet concreet getest, maar op de testlocatie met alle muren en verdiepingen had de Tribit weinig moeite en bleef het signaal stabiel.

De batterijcapaciteit betreft 2200 mAh, welke zou moeten resulteren in een batterijduur van 20 uur. Het laden duurt 4 uur. Tijdens onze test met het volume op 50% en zonder XBass, haalde de Tribit deze 20 uur daadwerkelijk.

Geluid

Signatuur

De MaxSound Plus is uitgerust met twee drivers van 12 W, terwijl twee passieve 45 mm radiatoren voor de bass zorgen. Het geluid dat de MaxSound Plus uitgeeft is inderdaad indrukwekkend. Er is gekozen voor een gebalanceerd signatuur over het hele frequentiebereik en alle tonen komen naar behoren over; de Tribit produceert een vol en rijk geluid. Alle tonen komen helder en duidelijk naar voren, waarmee we over het detail niets te klagen hebben.

Xbass

Met Xbass ingeschakeld wordt uiteraard de bas geboost, maar ook de treble. Op hogere en lagere volumes blijft deze balans grotendeels in orde. Uitzondering is misschien wanneer we de Tribit echt richting het hoogste volume laten afspelen, waar de bas relatief dan wat achterblijft. Niets wat niet binnen de verwachtingen valt voor een speaker als dit, dus dat kunnen we de MaxSound Plus prima vergeven.

Kwaliteit definiëren

Als we een beetje proberen te definiëren waar het goede geluid vandaan komt, spelen we wat jazz om te beoordelen hoe natuurlijk bepaalde tonen overkomen ten opzichte van wat andere opties. Wat opvalt is het gegeven dat de Tribit een vloeiend overkomende treble uitgeeft, waar verschillende andere speakers wat digitale beperkingen laten horen rondom de afwisseling van piano en blaas-elementen. Deze omschrijving klinkt ongetwijfeld vaag maar neem maar van uw reviewer aan dat de Tribit meer natuurlijk klinkt. Om het te overdrijven, vergelijk het met een studio monitor vs een standaard bluetooth speaker. Specifieke tonen hebben dan net wat ‘audio rommel’ om zich heen, wat de Tribit ten opzichten van de vergelijken opties niet lijkt te hebben.

In vergelijking met alternatieven, concept

De vergeleken opties betreft bluetoothspeakers die we tot onze beschikking hebben van allen rond de 100 euro en indrukwekkend genoeg zouden we de Tribit all day verkiezen boven deze opties.

De Tribit is wel een speaker met een gesloten concept, wat betekent dat het geluid erg directioneel is. Wil je iets met een meer open karakter, dan is de Tribit wellicht niet voor jou, en zou je eerder moeten kijken naar een omnidirectionele speaker is, iets dat het geluid naar boven richt of in ieder geval de drivers verdeeld over een groter oppervlak.

Volume

Het volume van de Tribit MaxSound Plus is best ok. Het is niet de luidste speaker die in deze klasse te vinden is, maar we denken niet dat iemand een probleem heeft met wat op het maximum hier uit komt. De speaker is prima geschikt voor buiten-gebruik en is in staat een grotere kamer met geluid te vullen.

Het geluid blijft overigens ook op hoog volume in orde, zowel mét als zónder XBass ingeschakeld ondanks dat, zoals aangegeven, de bas relatief wat minder aanwezig is.

Microfoon

De microfoon waar de MaxSound Plus mee uitgevoerd is, is een interessant verhaal. Op zich is het niet erg slecht, maar vanwege de interne ruis in de speaker is de microfoon niet echt bruikbaar voor telefoongesprekken of het opnemen van bijv. wat gesproken notities. Spreek je echter duidelijk en direct in de microfoon, dan komt stemgeluid wel degelijk duidelijk door. Speel je het vervolgens terug en zet je het volume wat zachter, dan blijft vooral stemgeluid over en valt de ruis grotendeels weg.

Maar goed, dat is natuurlijk niet hoe je een microfoon wil gebruiken. Kortom, de conclusie is simpelweg dat de microfoon zoals bij zoveel van dit soort speakers, niet iets is waar je van afhankelijk wil zijn en gewoon kan negeren als functionaliteit.

Conclusie

De Tribit MaxSound Plus produceert een vol en rijk geluid met een gebalanceerd signatuur dat ook op hogere volumes in stand blijft. De prijs-kwaliteit-verhouding ligt ongekend hoog. Voor de 50 euro (en ver daarboven) die de Tribit op het moment moet kosten is er voor zover wij weten momenteel niets dat zo goed presteert als de MaxSound Plus. Sterker nog, we durven wel te stellen dat je over de 100 euro moet gaan om een bluetooth speaker te vinden van een soortgelijk concept die beter presteert (maar we blijven uiteraard zoeken naar opties).

kopen


→ Check de laagste prijs bij Amazon NL

Eén reactie

 1. Anker Soundcore Motion+ lijkt de beste optie onder de 100 euro. JBL flip 4 refurbished is een super goed alternatief, maar voor de prijs van rond de 50 euro is dit een fantastische speaker! Er komt deze zomer voor zover ik van Tribit begrepen heb een upgrade uit. Ik hoop met usb c laden en pairing voor stereo mode want dan wordt het een must-buy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.