Logo GadgetGear.nl
gray and green wooden building
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Facebook en Google schrappen directe internetkabel naar Hongkong

Er liggen al heel wat internetkabels tussen China en de VS. Maar de nieuwste, project Pacific Light Cable van Facebook en Google, wordt geschrapt om veiligheidsredenen.

Hoewel het gros van de internetdiensten van de twee door de Chinese Communistische Partij verbannen zijn uit het land, wilden de twee toch een eigen lijn naar Hongkong aanleggen. Dat plan werd al in 2017 opgesteld. Nu, in 2020, worden de plannen in de ijskast gezet. De Amerikaanse regering Trump blijkt achter het bevriezen van het plan te zitten.

Het rommelt al ruim een jaar tussen de VS en China. Het niet opleveren van deze snelle internetverbinding valt hier ook weer onder. De Amerikaanse overheid geeft volgens Bloomberg aan bang te zijn dat de lijn wordt misbruikt om de privacy van Amerikaanse burgers te schenden.

In 1999 werd het CUCN (China-US Cable Network) aangelegd. Dit kopernetwerk werd tot 2016 gebruikt en bestond uit twee dikke koperlijnen tussen de VS en China. BaytoBay Express zou volgend jaar ook zo’n kabel opleveren.

De FCC, de Amerikaanse telecomwaakhond, werd in juni belast om een uitspraak over de uitspraken van de regering te doen. Hoewel de FCC zich nog niet heeft uitgesproken, hebben Google en Facebook zelf conclusies getrokken. De twee bekijken nu de mogelijkheid om kabels aan te leggen naar Taiwan en de Filipijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.