reflection of blue light crossing above pool near house during nighttime
Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

5 Essentiële tips om je Smart Home te beveiligen

Smart Home devices zorgen er natuurlijk voor dat jouw leven een stuk gemakkelijker is. Waar je voorheen geen kant op kon met een volle boodschappentas, gaat jouw voordeur nu automatisch open wanneer je in de buurt komt. Ook de verlichting in huis kun je prima vanuit je luie stoel instellen. En wil je een specifiek nummertje horen op Spotify, dan schreeuw je gewoon even naar je Smart Home. Toch brengt dit ook gevaren met zich mee. Daarom kijken we in dit artikel naar manieren om jouw Smart Home veiliger te maken.

1      Kijk waar je de producten koopt

Het is belangrijk om vooraf te bepalen waar je de producten wilt kopen. Er zijn namelijk veel Smart Home producten verkrijgbaar op Alibabba.com of Wish, maar of deze producten goed beveiligd zijn is weer een ander verhaal. De goedkope namaakproducten zijn vaak gevoelig voor datalekken of makkelijk toegankelijk voor hackers. Het is daarom aan te raden om deze producten alleen te kopen bij gerenommeerde dealers.

2      Installeer een VPN op je router

Een VPN op je router is van essentieel belang bij jouw Smart Home apparatuur. Installeer je namelijk een VPN op je router, dan zijn al jouw apparaten die verbinding met het internet maken via deze router, beschermd. Maar wat doet zo’n tool nou precies? Een korte uitleg over wat een VPN verbinding is, is dat het een service is waarmee hackers buiten de deur gehouden kunnen worden. Dit wordt gedaan door middel van een beveiligde verbinding die wordt opgezet, waardoor de data die je ontvangt en verzendt van en naar het web, versleuteld is.

3      Update je Smart Home apparatuur regelmatig

Het doorvoeren van updates is enorm belangrijk om hackers buiten de deur te houden. Dit komt omdat hackers deze updates gebruiken toegang te krijgen tot jouw apparatuur. Hoe dit in zijn werk gaat? Dat leggen we je hier kort uit.

De bedrijven die de updates doorvoeren, zetten deze na verloop van tijd op het internet. De daadwerkelijke updates zijn daarom ook toegankelijk voor hackers. Door middel van ‘reversed engineering’ gaan hackers kijken hoe ze toegang kunnen krijgen tot apparaten die nog geen update hebben doorgevoerd. Wacht jij dus eindeloos met het doorvoeren van updates, dan loop je een enorm risico. Daarom is het belangrijk om regelmatig updates door te voeren.

4      Lees recensies

Ook de recensies zijn belangrijk. Hierin staan vaak ervaringen van gebruikers. Kijk dan niet in de recensies van verkopers, maar kijk naar recensies die online staan. Deze recensies worden vaak geschreven door ervaringsdeskundigen en testers. Zij worden betaald om uitgebreide reviews over deze producten te schrijven.

5      Wachtwoorden

Heb je uiteindelijk je Smart Home apparatuur gekocht, dan is het belangrijk om direct het wachtwoord te veranderen. Fabriekswachtwoorden liggen vaak voor de hand en kunnen door hackers gebruikt worden om toegang te krijgen tot jouw apparatuur. Verander je wachtwoord in een sterk wachtwoord dat op geen enkele manier aan jouw persoon te linken is. Gebruik dus geen wachtwoorden die betrekking hebben op geboortedata, huisdieren of woonplaatsen.

Zoals je leest zijn er een aantal gemakkelijke manieren om jouw Smart Home apparatuur beter te beveiligen. Door deze door te voeren, loop je al snel veel minder risico. Het is dan ook zeker aan te raden om dit te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.