Logo GadgetGear.nl
SurfShark op de iPhone XR
Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Waarom is VPN zo belangrijk?

Je ziet overal gratis of openbare Wifi in cafés, restaurants, hotels, campings maar ook in het openbaar vervoer en vliegveld. Allemaal heel handig als je even je email of je sociale media wilt checken. Maar er zijn ook risico’s verbonden aan het gebruik van openbare Wifi netwerken.

Iedereen kan namelijk inloggen op het openbare/gratis Wifi netwerk, want het is bij een openbare Wifi voor iedereen toegankelijk en dus ook voor hackers. Maar wat dacht je van je internet thuis? Waar je online, altijd je IP-adres achter laat. Dit is een online identificatie nummer, waarmee websites je kunnen herkennen. Denk maar eens aan een website die je hebt bekeken om iets aan te schaffen, vervolgens krijg je overal die advertentie te zien.

Dat kan soms handig zijn maar er kunnen ook irritante advertenties tussen zitten. Daarbij kunnen Hackers via Wifi netwerken toegang krijgen en meespieken op jouw laptop of mobiele telefoon, mits je deze niet beveiligd hebt. Je communiceert nu niet rechtstreeks met de hotspot of jouw thuis internet, maar je verzendt jouw informatie rechtstreeks naar de hacker.

Als je net op dat moment aan het inloggen bent op je bankaccount met internetbankieren, Facebook, Instagram of je email, dan ontvangt de hacker jouw inlog gegevens. Nu kunnen ze meteen met je gegevens inloggen en met je online identiteit aan de slag gaan.

Wat kun je hier tegen doen?

Dit wil je natuurlijk helemaal niet! Wat kun je hier tegen doen? Weleens van een virtueel privénetwerk, oftewel VPN gehoord? Wat is VPN? Eigenlijk is het heel simpel, een VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet.

Door de VPN wordt jouw internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd. De gegevens die je online deelt zijn nu gecodeerd, dit betekent dat een hacker het niet in kan zien. Je bent nu anoniem, je IP-adres en locatie zijn niet langer zichtbaar.

Nog meer voordelen en geld besparen

Buiten dat zijn er nog een aantal voordelen om een VPN te gebruiken en dan niet alleen voor openbare Wifi hotspots maar ook voor thuis.

  1. De vervelende advertenties, nou door het gebruik van een VPN thuis, zijn die advertenties verleden tijd. Geen advertenties die je steeds weg moet klikken. Je surft dus met een VPN op een schoon internet.
  2. Geen trackers, dat kan je zelfs nog geld schelen. Veel websites hebben een soort van tracker ingebouwd. Als ze zien dat jij bijvoorbeeld een reis wilt boeken en deze boeking voltooi je niet, maar je komt enkele dagen later terug. Dan kan het goed zijn dat op basis van de tracker je reis in prijs is verhoogd. Het kan je aardig wat geld schelen om anoniem de beste reis te boeken online, want jouw IP-adres is onbekend gemaakt door de VPN.
  3. Geen malware! Alleen het woord klinkt al niet leuk. Maar dit komt er dus op neer dat er een soort software gebruikt wordt om jouw computer te verstoren. Hiermee kunnen criminelen gevoelige informatie verzamelen. Door de VPN wordt de malware geblokkeerd.
  4. Geen phishing pogingen. Dit zie je ook vaak in het nieuws, je krijgt een email bericht binnen waar er vanuit jouw bank (natuurlijk niet echt jouw bank) gevraagd wordt om even online in te loggen. Dit is Phishing. Eigenlijk met een hengeltje vissen naar informatie en hopen dat er gehapt wordt. De criminelen proberen dus jou te laten inloggen met jouw inlognaam en wachtwoord of het allerliefste je creditcardnummer. Er zijn wereldwijd veel phising internetfraude gevallen bekend. Dit is in de COVID-19 tijd enorm toegenomen.
  5. Wel toegang tot al je websites op vakantie. Ben je toevallig op vakantie in het buitenland waar je bijvoorbeeld niet je favoriete Netflix serie kunt kijken omdat deze alleen in Nederland te bekijken is of bijvoorbeeld in Vietnam waar Facebook geblokkeerd is. Dan kun je hier VPN voor gebruiken, zodat je toch toegang krijgt tot je favoriet sites. Het internet ziet dan niet dat je locatie in dat desbetreffende land is.
    Zeker de moeite waard om eens op onderzoek uit te gaan. Een VPN kun je al aanschaffen voor een paar euro per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.