Michiel Schuur
Michiel Schuur

Review: TomTom GO Camper

Michiel Schuur beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Goed en groot beeldscherm
 • Speciale camper/caravan modus
 • Wereldwijde maps
 • Lifetime updates

THE BAD

 • Updaten vergt geduld

TomTom Go Camper

Zomervakantie 2020; Voor veel Nederlanders ziet de zomervakantie van dit jaar er noodgedwongen nét even wat anders uit dan andere jaren. Geen vliegreis met luxe hotel aan een zonnige costa, maar ultiem avonturieren met eigen vervoer. Is dit de ideale TomTom voor vakanties met de camper of caravan?

 

TomTom is al vele jaren toonaangevend in navigatieland. Waar veel Nederlanders gebruik maken van smartphone-apps blijf ik een groot voorstander van een navigatiesysteem die je gewoon ‘ouderwets’ op de voorruit plakt.

GadgetGear test de TomTom GO Camper.

De TomTom

Daar is hij dan. De TomTom GO Camper. Relevanter dan ooit, nu hordes mensen er voor kiezen om dit jaar geen dure vliegreis te boeken. Ze kiezen momenteel liever voor een heerlijke (road)trip in de camper of met de caravan aan de trekhaak.

Zoals jullie natuurlijk verwachten wordt deze TomTom afgeleverd met alles wat je nodig hebt om deze TomTom in jouw camper te plaatsen en gebruiken. Met een scherm van 6 inch is het beeldscherm bijzonder goed leesbaar. Dit is een groot voordeel omdat bij sommige campers de voorruit best wel een einde van de bestuurder vandaan zit. Het schem heeft een resolutie van 800×480 pixels. Oke, het is geen HD scherm met kraakheldere beelden, maar voor de navigatie van A- naar B is dit ruim voldoende. We waren toch al niet van plan om de vakantiefoto’s op de TomTom langs te laten komen.

Zodra wij de TomTom aanzetten voor zijn eerste gebruik kom je direct in de installatiewizard zoals wij die kennen van TomTom. Lekker overzichtelijk, geen poespas, heerlijk doeltreffend. Tijdens de wizard vraagt onze TomTom wat ons gebruikelijke vervoer is. Natuurlijk kan je aangeven dat je met de camper op pad gaat. Maar ook voor dagelijks gebruik in een personenauto is een speciale modus op deze TomTom geprogrammeerd.

Als je klaar bent met de wizard, ongeveer 10 minuutjes later, heeft TomTom je inmiddels voorzien in een TomTom account en heb je de app geïnstalleerd op je telefoon. Kinderlijk eenvoudig leidt TomTom je door deze stappen. Ook het koppelen van de TomTom, de TomTom account en de TomTom app is een fluitje van een cent.

En dan is het tijd om aan te geven welke maps je wil installeren. Wij blijven vaak binnen de grenzen van het geografische Europa en kiezen dus vanzelfsprekend voor de Europa-Camper optie. Een updaten van nét geen 10GB. Het blijkt dat deze TomTom GO Camper is voorzien van een geheugen van ongeveer 15GB. Dit betekend dat je dus wél de mogelijkheid hebt om de maps van alle landen over de gehele wereld tot je beschikking hebt, echter, je zult deze niet allemaal tegelijkertijd op de TomTom weggeschreven krijgen. Ben je dus heel erg fanatiek en voornemens zijn een groter gedeelte van de globe te gaan doorkruisen; dan zal je ergens onderweg even de maps op je TomTom moeten vervangen.

Ook dit is een fluitje van een cent. Je hebt binnen no-time de landen die je niet meer nodig hebt van je TomTom GO Camper verwijdert, en je hebt in dezelfde mum van tijd jouw nieuwe benodigde maps geselecteerd. Geselecteerd ja, het initiëren van de update is kinderspel. Het wachten tot jouw cirkeldiagram aangeeft dat hij voor 100% geïnstalleerd is is wél een tijdrovend klusje. Met de maps voor Europa is de TomTom aangesloten op mijn thuisnetwerk (100Mbit) zo’n 5 uur bezig. Doe je dit onderweg? Zorg dan dat je geen haast hebt en een stevige internetverbinding.

Eenmaal geïnstalleerd is deze TomTom Go Camper klaar voor gebruik. En waar de vorige versie van deze TomTom nog wel een wou vastlopen bij het berekenen van een route heeft deze GO Camper mij menig maal naar het einde van de wereld gedirigeerd, zonder enige problemen!

Bevestiging

Bij deze TomTom kan je natuurlijk de Go Camper zoals we allemaal kennen tegen je voorruit plakken. Als toevoeging krijg je een kunststof base meegeleverd die je elders op je dashboard kan plakken. Op deze plaat kan je dan weer de zuignap (180 graden gedraaid) bevestigen zodat je hem overal kan bevestigen waar je wenst. De bevestiging is lekker stevig en, zeker bij een max. snelheid van 100 kilometer per uur trillingsvrij.

Connectiviteit

Live updates

Je betaald er wat voor, maar de jongens bij TomTom voorzien je bij deze TomTom GO Camper van levenslange updates op de wereldwijde kaarten. Dus ook voor de komende jaren heb je de garantie op recente kaarten en nooit meer verkeerd rijden.

Verkeersinfo

Door middel van een bluetooth verbinding met jouw smartphone krijgt deze GO Camper live alle verkeersinfo door. Flitspalen, wegafsluitingen en verkeersopstoppingen, allemaal worden ze op jouw route weergegeven. Waar nodig maant deze TomTom GO camper om langzamer te rijden en/of om te rijden. Oh ja, dit ook levenslang natuurlijk!

Handsfree

Eenmaal verbonden met jouw telefoon krijgt de TomTom Go Camper ook jouw oproepen, mails en whatsapp-berichten door. Je kan handsfree bellen en jouw geschreven berichten kunnen handig en veilig aan je worden voorgelezen. Eyes on the road people!

TomTom App

Het gebruik van de TomTom app voldoet aan alle verwachtingen. Je kunt gemakkelijk je bestemming opzoeken en deze naar je navigatiesysteem versturen, waarna de TomTom GO Camper jou automatisch is de juiste richting dirigeert. Daarnaast is het mogelijk om de TomTom te voorzien van regelmatig gebruikte plaatsen. Met een snelkeuze voor thuis, werk, camping of welk andere bestemming ook hoef je de plaatsen die je vaker aandoet nooit meer op te zoeken aan de hand van een adres.

Maps

Tja. Dit is natuurlijk een beetje een open deur, maar de kaarten van TomTom zijn al jaren dik op orde. Het overgrote deel van de wegen (zeker die toegankelijk met een camper) zijn jouw TomTom GO Camper bekend. De route is correct en overzichtelijk.

Routes Camper

De speciale camper-modus van deze TomTom zorgt ervoor dat je allemaal handige voorwaarden aan jouw TomTom-routeberekening kan toevoegen. Max. doorrijdhoogte, max. snelheid, allemaal zijn ze in te stellen en moet je van A- naar B, dan past deze TomTom die toe op de te rijden route. Nooit meer een zandweggetje over een steile bergpas. En nooit meer zweten of jouw geliefde sleurhut wel onder een brug door past.

POI

Natuurlijk is de TomTom voorzien van ontelbare POI’s die op jouw route worden worden weergegeven. Wil je weten waar overnachtingsplekken zijn op jouw route? Wil je weten hoe ver het volgende tankstation nog verder is? Je hoeft het de TomTom GO Camper eigenlijk niet eens te vragen. Deze informatie wordt standaard weergegeven op jouw te rijden route.

Daarnaast is er zeer recent een update uitgebracht. TomTom en ACSI hebben aangekondigd dat er meer dan 9.000 points of interest (POI’s)* in heel Europa zijn toegevoegd aan de nieuwste update van de TomTom GO Camper. Dit betekent dat het voor consumenten nog makkelijker wordt om bijzondere bestemmingen te vinden via het navigatiesysteem. Voor elke POI heeft ACSI een korte beschrijving toegevoegd inclusief bijzonderheden, telefoonnummer en de URL van de camping op EuroCampings.eu. Daar vinden kampeerders meer informatie zoals prijzen, openingstijden, beoordelingen van de ASCI-community of details over internet, sanitaire voorzieningen en wasgelegenheden.

*Er zijn in totaal 9.775 ACSI POI’s toegevoegd verdeeld in twee categorieën: ACSI Campings POI’s (6.113) en ACSI CampingCard POI’s (3.662). De POI’s van ASCI Campings omvatten campings in heel Europa, terwijl de POI’s van ACSI CampingCard campings speciale aanbiedingen omvatten en kortingen bieden aan ACSI CampingCard-houders. In Nederland zijn er 1.111 POI’s toegevoegd.

Conclusie

Laat jij die vliegreis ook schieten dit jaar? Kies jij voor een vakantie met de caravan of camper? Dan gaat deze TomTom Go Camper jouw heel, heel, heel erg gelukkig maken.

Oh ja. Doe je updates als je s’middags aan een biertje zit. Niet in de ochtend tijdens jouw pre-drive koffie… 😉

 

TomTom Go Camper - Campernavigatie - Wereld kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

5 reacties

 1. Vroeger kon men vragen om alle campings op de route weer te geven , alsook in een opgegeven plaats. is dit nog steeds het geval?

 2. Mij stuurde de tomtom camper over een col, die gemarkeerd was met een “rode stippellijn” bleek bij nazicht, die zelfs niet geschikt was om kleine personen auto’s elkaar te laten kruisen. De pret die wij gehad hebben!
  Om dit in de toekomst te vermijden stelden wij in dat we met een zware camper +3.5t reden, werden dan meermaals door een verboden +3.5t zone getuurd.
  Zulke zaken hebben wij met onze vorige camper gps “zoomer 680” nooit meegemaakt.

 3. Voor de caravan navigatie is het een absolute NO GO.
  De navigatie brengt j gemakkelijk in de problemen. Nu verschillende keren ondervonden.

 4. Heeft deze navigatie ook kaarten van de landen in Midden-Amerika? Wij gaan met de camper naar Panama, Costa Rica, Guatemala, Nicaragua, Belize, Honduras, Elsalvador en Mexico.

 5. Bij gebruik liep het de derde keer grondig mis. De GPS liet ons met een 3500kg camper een héél steil en nauw straatje inrijden tot op het einde doodloopt. We hebben doodsangsten doorstaan om er terug uit te kunnen. Er stond wel geen bord aan het straatje maar van deze GPS had ik wel verwacht dat er ergens een alarmbelletje ging afgaan. Het straatje was absoluut niet geschikt voor onze camper. Mijn vertrouwen in deze GPS is ver zoek. Koop maar een gewone GPS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.