Oppo A72
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Oppo A72

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Erg mooi
  • Erg goede selfie camera
  • Best goede camera's achter
  • Voelt vlot aan

THE BAD

  • Camera's maken weleens een focus foutje

Een 48 megapixel quad camera en reversed charging. De Oppo A72 blijkt nogal een upgrade ten opzichte van de Oppo A52. Vooral de vijfde camera, de selfiecamera, imponeert.

Unboxing

In de verpakking van de Oppo A72 vinden we een 18 Watt lader, een USB-A naar USB-C kabel, een 3,5mm analoge headset, een SIM tool, documentatie en een transparante backcover. Het display is al voorzien van een screenprotector.

Design

De Oppo A72 meet 162 x 75,5 x 8,9 mm. Met een gewicht van 192 gram, ligt het toestel fijn in de hand. De achterkant lijkt van hard plastic te zijn. De voorkant is in ieder geval van Gorilla Glass 3. Het display is goed voor 83,4% van de hele voorkant van het toestel. Daarbij heeft Oppo gekozen voor een punch-hole camera in het display. Doordat het gaatje erg klein is, valt het al snel niet meer op. De hele achterkant is echt super clean en reflecteert prachtig. Het enige dat opvalt, is het indrukwekkende cameraeiland voor deze prijsklasse. De vingerafdruksensor zit overigens in de zijkant van het toestel verwerkt, onder de powerknop.

Display

Oppo heeft het toestel uitgerust met een IPS LCD display. Dit display heeft een diagonaal van 6,5 inch. Het gaat om een FullHD+ display. Je krijgt hierbij een resolutie van 1.080×2.400 pixels. Het display heeft een 20:9 beeldverhouding. Dat is bijna cinema-style. Met dit formaat en deze hoeveelheid pixels, heb je een schermdichtheid van ongeveer 405 pixels per inch. Dat is zeer scherp. Het display heeft een lichtopbrengst van 480 nits, wat goed genoeg is voor gebruik in volle zon.

Audiobeleving

De speakers in de Oppo A72 zijn best okay. Oppo heeft het toestel voorzien van stereospeakers. Ga je niet harder dan 80% van het volume, weten deze zich prima te houden. Daarboven is een bluetooth speaker een aanrader.

De chipset is in staat om hi-res audio af te spelen tot 24-bit/192kHz. Maak je gebruik van een draadloze hoofdtelefoon, dan krijg je A2DP over Bluetooth 5.0. Hoewel we liever ondersteuning voor aptX of beter zien, is dit echt prima in het middensegment. Luister je bedraad, dan heeft het toestel nog een 3,5mm audio aansluiting.

Chipset en benchmarks

Bij het bouwen van een midrange wil je vlotte prestaties, zonder de bank te breken. Oppo kiest heel prijsbewust voor de Qualcomm Snapdragon 665 waar velen in dit prijssegment graag uitwijken naar goedkopere, Chinese chipsets. Het resultaat is dat je een 8-core processor krijgt waar toch wel lekker op te gamen is. Vooral door de aanwezigheid van de Adreno 610 GPU op deze chipset. Deze combinatie is ook zeer geschikt voor het draaien van zwaardere apps. Bijvoorbeeld om foto’s direct op het toestel te bewerken.

Deze chipset behoort nog wel tot de 10nm generatie, die wat meer energie verbruikt in verhouding tot de 7nm vlaggenschepen die voor veel meer geld in de winkel liggen. Dit lost Oppo vooral op met een grotere accu en snellere laadtechnieken.

Om snelle appwissels mogelijk te maken, plaatst Oppo 4GB werkgeheugen. Voor deze prijscategorie is dat een mooie hoeveelheid. Je krijgt ook 128GB opslagruimte.

De Oppo A72 beschikt over dual-band WiFi en Bluetooth 5.0 met NFC. De USB poort draait op USB 2.0 snelheid en maakt gebruik van USB-C.

Ga je navigeren, dan ontvangt het toestel coordinaten van de satellieten van A-GPS (VS), Glonass (RU), Galileo (EU) en BDS (China).

Android 10 met ColorOS 7.1

De Oppo A72 draait op Android 10 met Oppo’s eigen ColorOS 7.1. Met ColorOS voegt Oppo haar eigen grafische schil toe en worden de opties van het toestel uitgebreid. Oppo installeert daarbij een aantal apps van derden. Het gaat om OfficeSuite, Opera en Soloop. Verder zijn alle bekende Google apps aanwezig.

Wat ik persoonlijk erg waardeer, is hoe rustig de uitstraling van ColorOS is. Het is bijna net zo clean als iOS. Daarmee zeer geschikt als een beginnerstelefoon op Android.

Selfiecamera

De selfiecamera ismet f/2.0 op papier niet heel lichtgevoelig. In de praktijk blijkt dit al snel anders. Hij presteert echt boven verwachting. En dan heb je met 16 megapixels ook echt wel foto’s waar je iets mee kunt. De panoramaselfie functie is aardig, maar kan nog wel beter. Ook maakt hij soms wat foutjes in de focus. Hier kan de app nog iets beter. Ga je filmen, dan filmt de selfiecamera van de Oppo A72 op FullHD met 30 frames per seconde.

Groothoekcamera

Binnen het cameraeiland achterop lijkt de groothoekcamera echt een losstaand ding te zijn geworden. Softwarematig tenminste. Die camera kan slechts op 720p filmen en het ontbreekt aan stabilisatie. Hierdoor is het live overschakelen op de andere camera’s ook niet mogelijk in de videostand. Deze camera schiet met haar f/2.2 wel mooie plaatjes en doet dit op 8 megapixels. De vraag is, mis je het om op de groothoek in FullHD of beter te kunnen filmen?

Main-, Zoom- en dieptecamera

De main camera heeft een waanzinnige resolutie van 48 megapixels. Met f/1.7 heeft Oppo hier duidelijk gekozen voor een lichtsterke camera. deze levert ook echt mooie foto’s op. Gebruik je de portretmodus, dan krijgt de maincamera ondersteuning van de 2 megapixel dieptecamera. Daarmee wordt een onscherpe achtergrondfoto gemaakt die over de delen van de foto wordt gelegd die niet scherp hoeven te zijn. In mijn geval valt dat beetje haar dat ik nog heb, regelmatig weg. Ook hier is de app niet altijd even accuraat. Maar het gaat hier nog steeds om een goedkoop toestel. Dus we vergeven die missers die we zo nu en dan zien. Het zoomen lijkt grotendeels te zijn op basis van het croppen op de 48 megapixel lens.

Accuduur

We benoemde eerder al dat Oppo het verbruik van de 10nm chipset vooral compenseert met een grote accu en snelle laadtechniek. De Oppo A72 krijgt een accu van 5.000mAh, waarmee het toestel in lijn loopt met de vlaggenschepen die in de schappen liggen. Daarnaast krijg je een snelle 18 Watt lader. Op de accu houden we het prima vol van ‘s morgens tot ‘s avonds laat. Hebben we een wat intensievere dag, is het fijn dat we echt vlot kunnen opladen met dit toestel.

Conclusie: Oppo A72

De Oppo A72 is een zeer sterke Android smartphone in het middensegment. Het toestel heeft een lang uithoudingsvermogen door de flinke accu. De camera’s maken weleens een creatief foutje, maar zijn optisch wel beter dan wat we in dit segment verwachten. Het ColorOS bevat inmiddels wat bloatware, maar ook dat valt nog wel mee in vergelijking tot wat andere merken doen. Wat ons betreft is de Oppo A72 een aanrader.

Oppo A72 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.