Dyson Pure Humidify+Cool
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Dyson Pure Humidify+Cool

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Erg fijne luchtstromen om in te zitten
 • Erg goede luchtfilters
 • Ook water wordt behandeld
 • Kan geheel automatisch werken

THE BAD

De Dyson ventilator is al lang niet meer het apparaat dat lucht samenperst tot een heerlijke luchtstroom om in te verkoelen. Met de nieuwste generatie wordt de lucht gereinigd en bevochtigt. Vooral heel handig, wanneer je ’s avonds veel hoest.

Unboxing

Zoals we wel meer zien, levert Dyson de machine bijna geheel geassembleerd. Handleiding, filters en afstandsbediening zitten los in de doos. Voor het plaatsen van de filters moet je de machine deels openen. Voor het vullen van het waterreservoir ook. Je leert de machine zo al snel kennen. Slim!

Filters voor lucht

De lucht wordt in de voet van de ventilator naar binnen getrokken. Daar passeert het twee filters alvorens de machine waterdamp toevoegt aan de luchtstroom. Het eerste filter is een HEPA filter. Deze bestaat uit fijngeweven glasvezel. Het tweede filter is een actief koolstofvezelfilter. Dit tweede filter, filtreert gassen en andere schadelijke stoffen die door het HEPA filter heen komen.

Filters voor water

Bij het uitpakken, meenden we voor het eerst in tijden, echt een nieuw filter te zien. Namelijk een oranje filter in het midden van de machine. Dit is geen filter, maar het biostatische verdampingssysteem. Gemaakt van een fijn materiaal met zilver dat voorkomt dat bacteriën en schimmels aan het materiaal kunnen groeien. Een heel andere methode om vocht in de luchtstroom te krijgen dan met de ultrasone verdamping in de originele Dyson Humidifier AM10 zit.

Wat wel opvalt, is dat zoutkristallen wel kristalliseren in de mesh. Deze kun je gemakkelijk verwijderen door hem op een tafel te kloppen.

Water kan een verspreider van bacteriën zijn. Nu is het kraanwater in Nederland erg goed, maar toch wil je niet dat de gefiltreerde lucht door de machine wordt voorzien van bacteriën. Net als bij de eerste luchtbevochtiger van Dyson, bevat ook deze een UVC filter. Dat wil zeggen, een UVC LED die zeer krachtig het water bestraalt dat door de machine wordt opgetrokken uit het reservoir. Dit water gaat door een PTFE buis die aan de binnenkant van reflecterend materiaal is voorzien. Hierdoor wordt het water ook langer bestraald dan voorheen. Wat er aan bacteriën in zit, is dood wanneer ze in de luchtstroom terecht komen. Een stukje technologie waar producten als de populaire Arctic Air echt tekortschieten.

Dyson introduceert ook voor het eerst de Deep Clean Cycle om de machine schoon te maken. Het een beetje citroenzuur in het water, kan het op deze manier kalkaanslag tegengaan. Deze schoonmaakcyclus heeft een eigen knop op de machine gekregen. Op het waterreservoir is een sticker geplaatst met verdere uitleg hoe dit werkt.

Dyson Pure Humidify+Cool Air Multiplier

Als je de ventilatoren van Dyson kent, dan zie je meteen dat het ook hier een Air Multiplier Technologie machine betreft. Deze machines persen lucht langs een ring naar buiten. Hierdoor ontstaat in en achter de ring een lagedrukgebied. Door deze natuurkundige werking, wordt nog eens extra lucht aangetrokken om een mooie volle en constante straal op te bouwen.

Wellicht is het je opgevallen dat het ontwerp van de luchtring wat meer kieren bevat. De luchtbewegingen worden compleet anders gerealiseerd dan we van Dyson gewend zijn. We zagen al eerdere een verandering zodat de machines ook naar achter kunnen blazen. Zo kan lucht circuleren zonder dat je hier direct wat van voelt. Met name in de winter is dit erg prettig.

Dyson Pure Humidify+Cool

Voor het oscilleren, dus het van links naar rechts zwenken, liet Dyson altijd de hele machine draaien. Eerst enkel in een hoek van 90 graden, later ook in een hoek van 45 graden. Nu zorgt het keren van de luchtsleuven voor deze beweging, zonder de Air Multiplier functie te verliezen.

Deze manier van de lucht sturen maakt nog iets mogelijk. Namelijk een zomers briesje. Dit is een compleet nieuwe modus waarbij de luchtstroom bewust onregelmatig wordt van richting en intensiteit, maar op een rustige manier. Hierdoor krijg je echt een beetje het strandgevoel. Dyson noemt dit haar Jet Axis Control en ik ben nu al fan.

Display

In de zwarte cirkel op de machine, zit een vierkant LCD display. Deze laat de modus zien waarin de machine opereert, maar ook de kwaliteit van de lucht in al haar facetten. Hoewel de app de grafieken in meer detail laat zien, heeft dit ten alle tijden een goed idee van hoe je ervoor staat.

Dyson Pure Humidify+Cool Display

Nachtmodus

Zet je de machine in de nachtmodus, dan zal deze haar best doen zo min mogelijk geluid te produceren, maar dat niet alleen. De machine zal ook het display uitschakelen wanneer dit niet nodig is. Geen onnodig licht in de slaapkamer, dat is het idee van Dyson en dat kan ik alleen maar enorm waarderen.

Bediening

Dyson levert deze machine met afstandsbediening. Met behulp van magneetjes, blijft deze gemakkelijk bovenop de ventilator liggen. Zo raak je hem niet snel kwijt. De afstandsbediening heeft een minimaal aantal knoppen, waarmee alle functies kunnen worden aangesproken.

Dyson Afstandsbediening

Dyson App

De Dyson Pure Humidify+Cool is een WiFi connected machine. Hij kan ook met de Dyson app worden aangestuurd. Deze geeft ook veel meer informatie over de luchtkwaliteit en maakt het bedienen nog gemakkelijker. Aansturen via Google Assistant of Amazon Alexa is niet mogelijk.

Autopiloot

De machine kent ook een automatische modus voor zowel luchtfiltering als luchtbevochtiging. De machine kan dan zelf beoordelen wanneer het nodig om lucht te filteren of extra vocht in de lucht te brengen. In de praktijk staat hij het grootste geel van de tijd in deze stand. Ideaal.

Conclusie Dyson Pure Humidify+Cool

Dyson roept al jaren dat haar grootste investering in onderzoek zit. De eigen ontwikkeling van elektromotoren, de eigen ontwikkeling van filters en een enorme hoeveelheid kennis over luchtstromen en luchtvervuiling. Het blijft verbazen hoe het merk, keer op keer, weet te innoveren met deze machines. Hoewel ik al blij was eindelijk weer eens een luchtbevochtiger te zien van het merk, blijkt dat niet de absolute highlight. Het is het zomerse briesje wat het echt heerlijk maakt om voor deze luchtreiniger te zitten!

16 reacties

  1. lees ik over de capaciteit heen? Tot welk vloeroppervlak doet deze machine wat hij moet doen?
   luchtbevochtigen bijvoorbeeld tot….. 20m2? 40m2?

 1. Het gaat mij vooral voor de cool functie. In de hete zomers op de slaapkamer. Heb nu een mobiele airco met heel veel herrie. Koelt hij mijn slaapkamer voldoende.

 2. PTFE? dat wil je niet in je pannen (dacht dat dit zelfs verboden was) dus al helemaal niet in luchtdeeltjes/waterdamp/ je longen?

  1. Dat was ook mijn eerste reactie. Verder zo’n mooi apparaat en dan PTFE gebruiken, dat is erg jammer en tevens aanleiding om dit apparaat niet aan te schaffen.

   1. Hoi Reggie,

    Je gaat toch niet koken met een Dyson-product?
    Bij 260 graden of hoger zou je deze PTFE-buis, waar het water doorheen gaat, beschadigen. Kan me niet voorstellen dat dit water een 260 graden haalt, zeer gezien het “koude briesje” wat het uitstroomt!

    Grtz, Ronald Geraeds

 3. Is het mogelijk dat iemand het voor mij kan aansluiten, ik wil er graag een hebben , maar niet technische.

 4. wij hebben de laatste tijd schimmel op het water ook al doen we er citroenzuur in en is de filter gereinigd

 5. Heb je al contact opgenomen met Dyson? Ik heb deze unit ook nog steeds staan. Ik gebruik hem alleen in de winters, maar dan ook de hele winter. De rest van het jaar staat hij droog. Ik heb geen last van schimmels.

 6. Ik heb problemen met de Dyson Pure Humidify + Cool die ik 2 jaar geleden heb gekocht.. Vorige week kreeg ik een melding om een zgn. “Deep Clean” uit te voeren. Deze heb ik volgens de gebruiksaanwijzing uitgevoerd. Bij stap 5 van de schoonmaakprocedure zou de schoonmaak gedurende 60 minuten plaatsvinden. Maar als je dit probeert te doen loopt de countdown timer op machine vast na 10 sec.
  Het enige wat je dan kan doen is de deep clean afbreken. Maar als je dan de normale werking terug opstart wil hij niet meer bevochtigen omdat de deep clean niet is uitgevoerd en blijft het apparaat om een deep clean vragen. Dyson laat het afweten. Weet iemand hier een oplossing voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.