Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Teufel Cage 2020; Gamingheadset in balans

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Geschikt voor film, muziek & gaming
 • Draagcomfort
 • Degelijke audiokwaliteit
 • Gebruiksvriendelijke software

THE BAD

 • 'Hiss' via USB-connectie
 • Beperkt volume via USB
 • Lompe uitvoering USB-kabel
 • Ietwat aan de prijs

De markt voor gamingheadsets is door de jaren heen flink gegroeid. Teufel kwam recent uit met een revisie van hun Cage, een hoofdtelefoon met een verwijderbare microfoon en ingebouwde geluidskaart.

Key features

 • Geïntegreerde geluidskaart
 • Teufel Audio Center-software voor het configureren van virtuele surround-opties, algemene audioinstellingen en overige features
 • Multifunctionele knop voor het regelen van diverse functies (instelbaar in het Teufel Audio Center), individuele geluidsprofielen beschikbaar

Ontwerp

Qua uiterlijk is het lastig de Cage te omschrijven. Aan de ene zijde zien we wel wat ‘gamey’ elementen, aan de andere kant is de headset redelijk ingetogen gehouden. Het rood verlichte Teufel-logo had van ons niet gehoeven en het honinggraad/gril-motief doet ons weinig. Gelukkig is het mogelijk de verlichting minder fel te laten branden of geheel uit te schakelen (voorkeur van uw reviewer). Uiteraard verschillen smaken.

De Cage is opgebouwd uit hoofdzakelijk plastic, met kunstleer voor de oorkussens en padding van de hoofdband en metaal voor het scharnierconstruct, de volumeregelaar en de microfoonarm. We zouden de bouwkwaliteit als redelijk beoordelen. Niet slecht, maar ook niets bijzonders. We kunnen ons voorstellen dat mensen bij de eerste kennismaking met de Cage, deze wat goedkoop vinden aanvoelen door de materiaalkeuzes. Het is echter ook zo dat hierdoor de Cage op 340 gram gehouden is, wat de draagervaring lekker ligt maakt.

De kunstlederen oorkussens voelen prima aan. Minder zacht dan echt leer, maar ook minder warm, wat in deze maanden wellicht een voordeel kan zijn. De voering van de oorkussens hebben we weinig over te klagen. Voor de voering van de hoofdband geldt eigenlijk hetzelfde. Wanneer we de koptelefoon op doen, voelen we een prettige sluiting rond het hoofd. De oren worden naar behoren omkapseld en de kussens zijn dik genoeg dat onze oren verder niets raken. We merken eigenlijk meteen dat de headset zonder probleem een paar uur gebruikt zal kunnen worden, ook als de brildrager die uw reviewer is.

De oorschelpen draaien helaas niet in de breedte, maar echt als een probleem hebben we dit niet ervaren. Om de koptelefoon iets compacter te maken voor het opbergen, kunnen de oorschelpen naar binnen gevouwen worden.

De passieve ruisonderdrukking door de gebruikte oorkussens is weinig bijzonders. Omgevingsgeluiden als een toetsenbord, iemand die je aanspreekt en airco blijven goed hoorbaar wanneer er verder geen audio uitgegeven wordt via de headset.

Microfoon

Teufel past voor de Cage een verwijderbare microfoon toe op de linker oorschelp. De bevestiging voelt stevig aan en is wat ons betreft ook qua uiterlijk prima voor elkaar. De microfoonarm is (naar redelijkheid) in alle standen in te stellen en blijft prima op zijn plek.

Er is gekozen voor een dubbele microfoonimplementatie waarmee de verstaanbaarheid verbeterd moet worden en bovendien er ‘Environmental Noise Cancelling’ toegepast kan worden. Meer hierover verderop in de review.

Bekabeling

De Cage kan gebruikt worden via de (micro-) USB-kabel, waarmee deze gebruikt kan worden in combinatie met een PC, Mac of Playstation en de reguliere 3,5 mm jack-kabel voor al het overige gebruik. Voor de jackkabel kiest Teufel voor een interessante positie voor de ingang, namelijk in het bevestigingsconstruct van de linkeroorschelp aan de achterzijde. In de praktijk werkt dit wat ons betreft prima. De gebruiker kan de kabel achterlangs laten lopen of gewoon voorlangs.

De USB-kabel is flink lang met 3 meter. Handig als je je systeemkast of Playstation op afstand hebt staan. We kunnen ons echter voorstellen dat in veel praktijksituaties die 3 meter nog altijd niet lang genoeg is, terwijl er kabelbinder-achtige oplossingen nodig zijn om de 3 meter ergens op te wikkelen wanneer je systeemkast gewoon onder je bureau staat. De jackkabel is 1,5 meter. Uiteindelijk is voor consoles de makkelijkste oplossing om gewoon audio-aansluiting in de controller te gebruiken. Beide kabels zijn sleeved en gezien de stijfheid van de USB-kabel is dat iets dat je tijdens het gamen toch steeds blijft merken. Of het nu gaat over het gewicht of het geschuif over je kleding. Wellicht dat een kortere kabel dunner een flexibeler uitgevoerd had kunnen worden.

Overige elementen

Op de rechter oorschelp vinden we een multifunctionele knop waarvan de functie ingesteld kan worden via de Teufel Audio Center-software, van equalizer-presets tot aan de helderheid van de verlichting van het logo. Tevens vinden we de volumeregelaar welke lekker stevig aan voelt met duidelijke trapjes vergelijkbaar met een muiswiel.

Op de linkeroorschelp vinden we verder een schuifregelaar voor het muten van de microfoon. Opmerkelijk genoeg voelt deze minder degelijk aan.

Teufel Audio Center

De Teufel Audio Center-software biedt de gebruiker verschillende functies om de headset te configureren. De software werkt alleen wanneer de headset gebruikt wordt via USB.

Overzicht algemene instellingen

Op basis van de screenshots geven we het gros van de functies aan:

De software is wat ons betreft prima vormgegeven met een toegankelijke manier voor het bedienen van alle functies en een duidelijke uitleg. Zaken als de ‘Xear Magic Voice’ waarmee de gebruiker het stemgeluid een ander karakter kan geven, zijn leuk maar niet direct iets wat we door veel mensen gebruikt zien worden door een beperkt aantal keuzes.

Xear Surround Sound-opties moeten de gebruiker de ervaring geven van een 7.1 opstelling via de 40 mm drivers in stereo-opstelling die die Teufel toegepast heeft. Dit werkt tijdens het gamen op zich best aardig, al kun je natuurlijk geen echte surround-ervaring verwachten, en wordt veel van het werk gedaan door de processing die in je hoofd zelf gebeurt. Met een stereo-oplossing zijn we namelijk prima instaat zelf een surround-ervaring te creëren voor onszelf. Zie de virtual barbershop demo op YouTube voor een indicatie van wat we bedoelen. Voor de tuning van de game- en moviemodes zijn naar onze mening goede keuzes gemaakt. Middels de ‘Xear Surround Max’ kun je stereosignalen een surround-effect meegeven. Een setting die je gewoon lekker uit moet laten naar de mening van uw reviewer.

De Teufel Audio Center is enkel voor Windows beschikbaar. Mac en console-gebruikers kunnen dus geen gebruik maken van de extra functies inclusief de surroundinstellingen.

Geluidskwaliteit

Teufel gebruikt de Xear-geluidsoplossing van C-Media. Kennelijk deden ze dit bij de vorige iteratie van de Cage ook al, maar voor uw reviewer was het toch grappig deze naam weer terug te zien. De laatste keer zal een jaar of 18 geleden zijn, dat het in een moederbord verwerkt was. Tegenwoordig is Realtek zo goed als alleenheerser als het om geïntegreerde oplossingen gaat, maar dus niet helemaal.

Geluid

De geluidsweergave van de Teufel Cage is netjes te noemen. Over het hele frequentiebereik zijn tonen goed te horen, en het ruimtelijke geluid vervormt tonen niet onredelijk. Tijdens het gamen merkten we in ‘Doom Eternal’ duidelijk waar voetstappen vandaan komen terwijl de knallen en explosies duidelijk voelbaar zijn. In Streets of Rage 4 gaven zowel de ouderwetse Mega Drive synth-geluiden die uw reviewer graag instelde en het geluid van de uitgedeelde en geïncasseerde klappen, het juiste effect.

Over het surround-effect: er is een directionele ervaring, maar om nu te zeggen dat het echt bijdraagt aan een volledig immersieve ervaring … Dat valt wel mee. De waarde van de virtuele 7.1 tuning is dus slechts beperkt. Toegegeven, bij het afspelen van wat dolby-testbestanden zoals de ‘Amaze’-demo, was het effect best indrukwekkend. Maar in de praktijk was het verschil ten opzichte van stereoweergave niet bijzonder indrukwekkend tijdens het kijken van wat ‘Star Wars’-fragmenten, de befaamde schietscène uit ‘Heat’ en ‘The Echo Game’ scène uit ‘House of Flying Daggers’.

Wat muziekweergave betreft waren we het positiefst over de Teufel Cage met een gebalanceerde equalizer-setting. Het signatuur is dan redelijk in balans zonder dat een van de frequentieregionen echt overheerst, misschien een kleine nadruk op het laag.

Het helpt overigens wanneer in de software de juiste instellingen gemaakt zijn per content. De surround-settings wil je niet ingeschakeld hebben wanneer je bijv. muziek of een podcast beluistert.

Het viel ons op dat het volume over de USB-connectie wat beperkt blijft, terwijl via de jack-aansluiting het volume een stuk luider kan. Over hoge volumes gesproken: het geluid van de Cage houdt ook dan stand; we horen zo goed als geen distorsie. Wanneer de Cage via de USB-connectie gebruikt wordt horen we wel voordurend een ‘hiss’. Niet storend wanneer er audio van redelijk volume afspeelt, maar tijdens wat rustigere muziek en stille momenten tijdens je content wel hoorbaar.

Microfoon

De algemene spraakkwaliteit van de microfoon is meer dan prima te noemen. Wel merken we dat de spraakkwaliteit via de standaard Windows-settings beter is dan via de Teufel-software. Echter, alleen via de Teufelsoftware heb je natuurlijk toegang tot de extra functies. Verbeterpunt voor Teufel dus.

De ‘Xear Environmental Noise Cancelling’ die bedoeld is om omgevingsgeluid weg te filteren en de microfoon enkel de spraak van de gebruiker weer te laten geven, werkt best goed. Wanneer iemand naast je spreekt, wil de microfoon deze echter nog wel eens verwarren met spraak door de gebruiker.

Conclusie

De Teufel Cage is een prima gamingheadset. De Cage is breed inzetbaar voor video-content, muziek en gaming terwijl deze makkelijk een paar uur op te houden is. De Teufel Audio Software is gebruiksvriendelijk en heeft meerwaarde. Het surround-effect moeten we niet overschatten; het is merkbaar, maar niets om over naar huis te schrijven. De adviesprijs is met 170 Euro echter pittig te noemen met het oog op wat er nog meer te krijgen is aan alternatieven, zowel puur op gaming gericht als reguliere koptelefoons. We kunnen het ons echter voorstellen dat voor iemand die specifiek zoekt naar naar de specifieke kwaliteiten die de Teufel Cage aanspreekt, het alsnog de beste keus is.

kopen


→ Check de laagste prijs bij Teufel webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.