Logo GadgetGear.nl
Huawei P40 Camera Eiland
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Huawei P40 Pro – krachtig, maar nog steeds onhandig

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnige camera
  • Erg mooi ontwerp
  • Bloedsnel
  • Fijne UI (EMUI)

THE BAD

  • Display loopt achter op de markt
  • Slechte app ondersteuning
  • Te duur

Vier sterke camera’s. Een fantastische camera app. Een waanzinnig snelle chipset en heerlijk display. Maar het door Trump gekreupelde OS staat een dikke voldoende in de weg.

De Huawei P40 Series

De Huawei P40 Series werd eind maart gepresenteerd door Huawei. Het bestaat uit de Huawei P40, de Huawei P40 Pro en de Huawei P40 Pro+. Het verschil zit grotendeels in de camera. De vandaag beschreven P40 Pro heeft een quad-camera waar de P40 Pro+ een penta camera heeft.

Unboxing

De Huawei P40 Pro wordt uitgeleverd met een 40 Watt SuperCharge lader. Je krijgt een paarse USB-A naar USB-C kabel op basis van USB 3.x. Lekker snel dus. Je krijgt een USB-C headset, een handleiding en een SIM tool. Huawei levert geen transparante backcover mee en plaatst geen screenprotector op de Android smartphone.

Design

Qua ontwerp, heeft Huawei zich opnieuw overtroffen. Dat wil zeggen, aan de voorkant van het toestel. Daar ligt namelijk glas dat zowel aan de zijkanten, als aan de onderkant afgebogen is. De hoeken ombuigen was kennelijk wat lastig, dus daar is het glas vervangen voor metaal. Maakt niet uit. Het ziet er heel strak uit. Het toestel zelf is IP68 waterdicht.

Display

De buiging van het display is niet zo extreem als bij de Huawei Mate30 Pro. Daar sprak Huawei nog vol trots over haar waterval display. Echter, niet alle apps hadden links en rechts voldoende marge om hier rekening mee te houden. Hierdoor liep tekst soms net over de rand heen.

Het OLED display onder het gebogen glas, heeft een diagonaal van 6,58 inch. Het is niet het grootste vlaggenschip op de markt, maar dat is niet erg. Het toestel is namelijk heerlijk handzaam. Huawei heeft het display voorzien van een resolutie van 1.200×2.640 pixels. Dat is zo’n 441 pixels per inch. Heel mooi scherp dus.

Huawei P40 Pro

Huawei heeft voor het eerst de verversingsgraad van het display omhoog gegooid. 90Hz en dat is niet alleen goed nieuws voor gamers. Ook voor gewone gebruikers voelt het display veel sneller aan. Tijdens het scrollen zijn de animaties veel soepeler dan we van Huawei gewend zijn. Toch ligt Huawei een stuk achter op haar concurrenten. Asus, Samsung, Sharp, OnePlus en Oppo kozen allemaal voor 120Hz. Waar de concurrenten gamers een polling frequentie van 240Hz hebben, zit de Huawei op 180Hz. Dat is belangrijk voor gamers omdat dat bepaalt hoe snel een aanraking wordt geregistreerd en doorgegeven naar de game. Hoewel de P40 Pro een HDR10 display heeft, kunnen gamers beter kiezen voor de concurrenten. Ook omdat concurrerende displays vaak al ondersteuning bieden voor HDR10+.

Het display van de Huawei P40 Pro is een zogenaamd pinhole display. Er is geen inkeping zoals bij de vorige generatie, maar een gat voor de selfie camera. Nouja, camera’s en sensoren. Net als Samsung, plaatst Huawei er twee. Hierdoor is inloggen met het gezicht een stuk veiliger. De camera’s kunnen namelijk diepte registreren. Wel levert het een relatief groot gat op. Dat moet je net mooi vinden. Hoewel Huawei een aantal toestellen met pop-up camera heeft gemaakt, zien we die technologie nog steeds niet terug in de topmodellen.

51095EYG

Android 10 met HMS in plaats van GMS

Dankzij Trump heeft Huawei niet langer toegang tot veel Amerikaanse software. Waaronder Google Mobile Services. Dit is opnieuw de knieval voor een Huawei toestel. Formidabele hardware met kreupele software. Daar kan het fantastische EMUI op dat moment nog maar heel weinig aan redden.

Hoewel er een selecte groep zal zijn die het heerlijk vinden een toestel te kopen vrijwel zonder commerciële apps erop, is het niet zo dat je echt een vrije keuze hebt om het toestel met apps te laden. Er is geen Google Play, maar er is wel de Huawei App Gallery. Hoewel Huawei haar stinkende best doet daar Nederlandse apps op te krijgen, is het aanbod nog zeer mager. Met de internationale apps is het niet anders.

Er zijn wel een aantal alternatieve app stores, maar die zijn gevaarlijk. Bovendien zijn ook die niet volledig en zijn vele apps afhankelijk van de GMS API’s. Denk aan het laten zien van een kaart in de Appie app met locaties van de Albert Heijn. Daarvoor zou de ontwikkelaar dan de apps van Huawei moeten aanroepen, maar dan zou deze een eigen app moeten bouwen. Weinig ontwikkelaars lijken daar echt toe gemotiveerd.

Een aantal grote partijen biedt inmiddels wel directe downloads van haar apps aan. Natuurlijk deed Fortnite dit al jaren, maar Facebook en WhatsApp zijn ook op die manier te downloaden. Je moet er wel zelf aan denken tijdig updates te downloaden… dat vraagt dus enig management. Maar ook dit aanbod is karig.

Lastiger wordt het als je een smart home hebt. Vele smart home apps zijn ook niet zomaar verkrijgbaar. We hebben de Phone Clone app van Huawei gebruikt om de bestaande apps van een Huawei P30 Pro over te zetten op de Huawei P40 Pro. Dat gaat goed. Maar de Philips Hue app herkent de Bridge V2 niet en zegt dat het een V1 bridge is. De V1 app zegt helemaal geen bridge te vinden, wat correct is. Met andere woorden, mijn Hue lampen bedienen en instellen is iets dat ik dan aan de buurman zou moeten vragen. Niet geheel praktisch.

Contacten kunnen worden overgezet naar de server van Huawei. Je agendapunten niet. Al die apps die werken op basis van jouw Google agenda, zijn dus ook behoorlijk nutteloos. Laat staan dat ik in mijn geval de familie agenda niet meer kan zien, maar ook veel data van mijn collega’s op kantoor niet meer kan inzien. Heel onhandig. Nogmaals, er worden stappen gemaakt, maar vlotten wil het nog niet. Helaas.

EMUI heeft wel een sterke feature die we tot nu toe alleen bij Samsung zien. Namelijk een desktop modus. Hang hem via USB-C aan een monitor en je krijgt letterlijk een desktop ervaring. Sluit een monitor en muis aan en je bent klaar om te werken… zonder Google apps.

Waar ik wel Google apps heb, is op mijn Huawei Matebook 13. Huawei Share is daar flink uitgebreid. Ik kan bestanden erg gemakkelijk tussen mijn laptop en smartphone delen. Het zou ook mogelijk moeten worden om gesprekken via de laptop over te nemen, maar dat kreeg ik in de testperiode nog niet voor elkaar.

Huawei is al erg ver met de ondersteuning van gestures voor de navigatie. Huawei ondersteunde dit ook al bij eerdere smartphones, maar multitasking op meerdere displays was altijd lastig. Dat is nu opgelost met een soort side menu zoals we dit oom van diverse andere merken kennen. Handig en heel fijn. Ook biedt Huawei nu smart home ondersteuning vanuit EMUI met een control panel. Echter konden we daar niks mee omdat we geen ondersteunde apparaten hadden.

Specs, zonder benchmarks

De Huawei P40 Series is de tweed serie smartphones op basis van de HiSilicon Kirin 990 chipset. Deze maakt ook dat deze toestelseries 5G is. Het betreft een octa-core chipset met 2×2.86GHz, 2×2.36GHz en 4z1.95GHz aan rekenkracht. Met 8GB werkgeheugen loopt Huawei dit jaar ook niet echt voorop. Afhankelijk van het model krijg je 128GB, 256GB of 512GB UFS 3.0 opslagruimte. Met een NM kaart kun je de hoeveelheid opslagruimte vergroten. Gamers krijgen de Mali-G76 MP16 GPU die op papier erg krachtig is.

Normaal zouden we hier nu benchmarks laten zien, maar helaas. Die benchmark software kunnen we niet downloaden op het toestel. We kunnen de rekenkracht dus niet berekenen en daarmee de prestaties niet afzetten tegen andere smartphones.

De Huawei P40 Pro is een 5G toestel dat, naar zeggen van Huawei, geschikt is voor 4K live streaming. Het zal nog even duren voor Nederland daar klaar voor is, maar de internetverbinding zal bloedsnel zijn. Het toestel beschikt ook over WiFi 6 om zo, binnenshuis, beter om te gaan met de beschikbare WiFi.

Selfie camera

Hoewel je een dubbele camera krijgt, is één van die camera’s zuiver voor gezichtsherkenning. Dat is een 3D TOF camera waarmee je ook objecten in 3D zou kunnen scannen. Waar het echt om draait, is de 32 megapixel selfiecamera. Deze is met f/2.2 niet super lichtgevoelig, maar presteert wel heel goed. Hoewel Huawei het gat probeert klein te houden, heeft de sensor toch nog een 1/2.8″, 0.8µm beeldsensor. De lens heeft een breedte van 26mm.

Wil je meer achtergrond, dan is deze camera in de panorama modus te gebruiken. Nadeel van de panorama modus is wel dat de resolutie drastisch terugloopt. Dus meer op de foto, maar minder scherpte. Een gewone selfie foto meet 6.528×4.896 pixels waar een panorama selfie 1.950×1.248 meet terwijl drie foto’s aan elkaar worden gezet. Filmen in 4K behoort tot de mogelijkheden. Zelfs op 60 frames per seconde en in HDR. Dit is één van de beste selfiecamera’s die we hebben gezien.

Camera eiland achterop

Wanneer je de Huawei P40 Pro op haar rug op tafel legt, weet je één ding zeker. Je hebt een backcover nodig. Het Leica camera eiland steekt zo ver uit om de camera’s te huisvesten, dat het toestel erg wiebelt wanneer je het in loggende stand zou gebruiken. Dit toestel is lang niet de enige met dit probleem, maar wel de meest extreme. Maar… dat camera eiland brengt ook heel veel goeds met zich mee.

Huawei P40 Camera Eiland

Groothoek camera

De groothoekcamera beschikt over een 18mm lens. Onder deze lens ligt een 40 MP, f/1.8, 1/1.54″ beeldsensor. Huawei noemt dit ook wel haar Cine-Ccamera. Dit door de relatief hoge lichtgevoeligheid.

Huawei P40 Pro Groothoek Camera

Main camera

De main camera is gebouwd op basis van een 50 MP, f/1.9, 1/1.28″, 2.44µm beeldsensor. Deze ligt achter een 23mm lens. Deze lens is volledig optisch gestabiliseerd. Huawei geeft deze camera de naam SuperSensing mee. Huawei heeft voor een RYYB beeldsensor gekozen. Hierdoor is de sensor zelf zeer lichtgevoelig. Huawei gebruikt deze technologie al een tijdje en anderen zijn dit voorbeeld de laatste jaren gaan volgen.

Opvallend is dat Huawei er nog steeds niet voor kiest standaard in de hoogste resolutie te fotograferen. Je moet iedere keer dat je een foto hebt, de maximale resolutie modus activeren in het meer menu. In de praktijk schiet je dus de meeste foto’s niet op de best haalbare kwaliteit. Een bijzondere overweging in de camera app.

50 Megapixel Testfoto

Periscoop camera

Voor de derde keer, plaatst Huawei een periscoop camera achterop het toestel. Met behulp van een prisma, wordt het beeld door liggende lenzen geleidt. Hierdoor kan het toestel tot 5x optische zoom (125mm) bieden. Hier achter ligt een 12 MP, f/3.4 beeldsensor. De lichtgevoeligheid is hier een beetje een dingetje, maar optisch zijn de prestaties zeer goed. Deze camera staat ook 10x hybride zoom toe. Dat is de combinatie van optische en digitale zoom. Voor fotografie mag je zelfs tot 50x digitaal zoomen. Het eindresultaat is niet top, maar wat maakt het uit.

3D TOF Camera

De vierde camera is een 3D TOF camera. Deze gebruikt Huawei om onscherpe achtergronden te genereren bij portretfoto’s, maar ook om 3D scans uit te voeren.

Indrukwekkende camera app

De indrukwekkende camera app maakt het mogelijk om met AI, voorbijgangers uit foto’s te elimineren. Ook kun je een modus activeren waarin een 4K opname wordt gemaakt van een fotomoment, om daaruit het beste frame te selecteren en om te zetten naar een foto. Samsung doet dit ook en eerlijk gezegd, zijn we er niet gek op. Deze foto’s zijn standaard onscherper door de compressie van de 4K video. Overigens merk je dat Samsung niet wordt gevolgd met de mogelijkheid om 8K video’s te schieten.

Wat nog veel toffer is, is de ondersteuning voor externe hardware. Zo wordt mijn DJI Osmo Mobile gimball volledig ondersteund. Hoewel de optische beeldstabilisatie van het toestel al erg goed is, voegt een gimball echt nog wel wat toe. Ik kan de Huawei camera app aansturen vanuit de gimball en dat is erg prettig. Externe microfoons worden via USB-C ondersteund. Hierdoor kun je met nog hogere kwaliteit audio opnemen. Al lost Audio Zoom al veel ellende met achtergrondgeluiden op.

Huawei P40 Pro Camera App

Voor onderwaterfotografie is een speciale modus beschikbaar. Helaas waren de zwembaden tijdens de testperiode gesloten in verband met de Corona uitbraak.

In combinatie met de MeeTime app van Huawei kun je ook gebruik maken van externe WiFi camera’s. Helaas lijkt die functie nog niet in de camera app verwerkt. We hebben MeeTime tijdens de testperiode niet met een externe camera kunnen testen.

Accuduur

Huawei voorziet het toestel van een 4.200mAh accu. Hoewel het merk in het verleden lang streefde naar het plaatsen van de grootste accu, is het beperkte formaat van het toestel een vrij harde grens. Toch is de hardware zo goed geoptimaliseerd dat ik bijna twee dagen op één lading kan werken. Heerlijk!

Bovendien kun je opladen met de 40 Watt SuperCharge lader die wordt meegeleverd. Ook draadloos laden op 27 Watt behoort tot de opties en op hoge snelheid. Die draadloze lader kan ook worden ingezet voor reverse wireless scharging. Dit wil zeggen dat je andere apparaten kunt opladen op de achterkant van de Huawei P40 Pro.

Conclusie Huawei P40 Pro

Jarenlang wist Huawei ieder half jaar een enorm begerenswaardig toestel te presenteren. Op hardware laat Huawei voor het eerst de teugels een beetje vieren. Niet het beste display. Niet het grootste geheugen. Niet de grootste accu. Niet de grootste hoeveelheid megapixels en niet de grootste zoom. Wellicht omdat Huawei vooral nog een probleem heeft met de ondersteuning van apps. Nauwelijks smart home apps die werken. Netflix? Disney+ op het HDR display? Vergeet het maar. Dat maakt dat deze Huawei P40 Pro met haar prijskaartje van €999 voor velen zal resulteren in teleurstelling.

Huawei P40 Pro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.