Politieke voorkeur Forum stemmers gedeeld met Facebook

De politieke partij Forum voor de Democratie blijkt bijzondere persoonsgegevens te lekken aan Facebook. De politieke partij van Thierry Baudet doet dit bewust door gebruik te maken van de Facebook Pixel.

Facebook Pixel

De Facebook Pixel is een soort script dat op websites geplaatst kan worden. Met dit script krijgen websites een goed beeld van wat bezoekers met een Facebook account interessant vinden. Op basis van die gegevens, kan dan weer een gerichte campagne worden opgesteld. Dit noemen we ook wel retargeting.

Bijzondere persoonsgegevens

Binnen de AVG (Algemene Verordening Persoonsgegevens) kennen we twee soorten persoonsgegevens. Namelijk de gewone persoonsgegevens zoals wie je bent en waar je woont, maar ook bijzondere persoonsgegevens. Denk daarbij aan jouw seksuele voorkeur, jouw medische gegevens of jouw politieke voorkeur. Met andere woorden, zaken waar je je misschien voor schaamt.

Forum voor de Democratie lekt bewust

De wetgever acht dat organisaties hun best doen persoonsgegevens te beschermen. Op websites krijg je dus de vraag of je (met behulp van de cookie melding) de Facebook pixel accepteert en daarmee akkoord bent met het delen van jouw gegevens.

Op de website van de politieke partij staat wel een cookiemelding, maar je kunt alleen maar alles accepteren. Bovendien worden cookies standaard gezet, zoals ze bij Brandpunt+ hebben opgemerkt.

Wanneer je besloot lid te worden, ga je over op een aankoop. Niet alleen jouw bezoek aan de website werd doorgegeven aan Facebook, maar ook dat jij, persoonlijk, lid wordt van de politieke partij. Forum is de enige partij die het Amerikaanse Facebook op deze manier heeft ingezet.

“Het is opvallend dat juist een partij als Forum voor de Democratie deze vorm van marketing kiest” zegt Arjan Olsder, WEBSITE CONSULTANT BIJ WEB WINGMEN. “Het is een partij die zich liberaal-conservatief opstelt en daarmee de rechtsstaat ambieert.”

Overigens is op het moment van schrijven, de Facebook Pixel van de website verdwenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events