Review: Ibb & Obb voor Nintendo Switch

Ibb & Obb

Het komt verrassend weinig voor, maar vandaag hebben we weer een Switch titel van Nederlandse bodem. Na onze review van Toki Tori, is dit de review van Ibb & Obb van Sharpweed Games en Codeglue.

Rijke geschiedenis

De titel Ibb & Obb is niet zo gek oud. Het origineel stamt namelijk uit 2008 en is daarmee twee jaar ouder dan GadgetGear is. Dat wil zeggen, het spel werd toen gepresenteerd tijdens de IndieCade waar onder anderen studenten hun games laten zien. Het duurde nog tot 2013 voor de eerste release, op de PlayStation 3, een feit was. Een jaar later kwam de game al naar Windows, gevolgd door Mac en Linux.

De game

Anno 2020 kunnen we Ibb & Obb eindelijk spelen op de Nintendo Switch. En stiekem voelt het alsof deze game echt op het platform geschreven is. Ibb & Obb zijn namelijk twee fantasiefiguren in een raar wereldje. De twee kunnen alleen het einde van die wereld halen, als ze goed samenwerken. Om zo, steeds ingewikkelder, puzzels op te lossen.

Er is namelijk iets bijzonders in het land van Ibb & Obb. Er loopt een lijn doorheen. Hier en daar bevat de lijn een gat. Dan kun je er doorheen springen. Wanneer je dit doet, keer je de zwaartekracht om. En dat levert een bijzondere game ervaring op. Soms is het gat waar je doorheen springt een kleur van Ibb & Obb. In dat geval kan slechts één van de twee door het gat springen.

Met de twee Joy-Con controllers van de Switch, kun je meteen aan de slag. Ieder één helft en springen maar. Inderdaad, springen. En lopen… echt veel meer kunnen de twee karakters niet. Oké, met de schouderknoppen kun je naar elkaar knipogen… en naar andere monsters in het spel.

Wat al snel verbaasd is hoe, ondanks de krankzinnig eenvoudige gameplay, de puzzels toch uitdagend kunnen blijven. Zeker wanneer jonge kinderen spelen. Coördinatie gaat gedurende het spel steeds meer een rol spelen. De afhankelijkheid wordt daarbij steeds groter. Hoewel het niet erg is als één van de spelers in het begin nog niet zo heel behendig is, levert dit een aantal levels verder al snel problemen op. Frustrerend leuk.

Nintendo is al jaren de koning van de repeterende en niet eentonig wordende achtergrondgeluiden. Maar componist Kettel kan er ook wat van. Die maakte de atmosferische achtergrondmuziek van deze game en verdient zeker een compliment. Ook voor de sfeer die wordt neergezet.

Conclusie: Ibb & Obb op de Nintendo Switch

Ibb & Obb is echt een unieke platformer met unieke problemen die je samen zal moeten oplossen. Een toffe game voor jong en oud, al hangt dat jonge wel een beetje van de behendigheid van de speler af. De gameplay zelf is op alle leeftijden goed te begrijpen. En ja, de game speel je natuurlijk lekker in het Nederlands. Ook handig bij jonge kinderen.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Creatieve gameplay
  • Kan snel moeilijk worden
  • Leuke sfeer

THE BAD

  • Jonge gamers moeten een beetje behendig zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.