Zeeman Albert
Zeeman Albert

Unboxing: Powervision PowerEgg X, drone en AI camera

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • zeer compleet
  • zeer veelzijdig door modules
  • prachtige afwerking
  • uniek design
  • slimme functies

THE BAD

In 2019 zijn heel wat drone merken verdwenen. DJI is zo dominant dat t lastig is voor veel merken om iets van hun marktaandeel af te snoepen. Powervision lijkt een serieuze concurrent te worden. Wij hebben op de CES beurs te Las Vegas hen gespot en nu al hun nieuwe drone ter test. Wij zijn overdonderd door de design en fabricage kwaliteit. Vandaar eerst een review over het product. Over een week delen we onze vlieg en filmervaringen.

De PowerEgg X is een drone in de vorm van een ei. Het ei is met armen om te toveren in een drone. Laat je de armen met propellors in de doos, dan kan je de camera met gimbal inzetten als AI camera. Dit lijkt wel een beetje een marketing term inmiddels. Vroeger was alles turbo, onlangs nog waren 3D en smart de toevoegingen om een product aan te prijzen. 2020 is het jaar van AI, ofwel artificial intelligence. De Obsbot camera is de eerste camera die echt autonoom beslist welke onderwerpend die selecteert om te tracken en eventueel op in te zoomen. Niets van dit al in de PowerEgg X als je m als AI camera gebruikt. Het is gewoon een alternatief voor de DJI Osmo Pocket. Maar zoals vermeld besteden we in onze volgende review alle aandacht aan de camera en drone kwaliteiten van de PowerEgg X.

Uitpakken

Wij ontvingen een test exemplaar van de PowerEgg X Wizard. Dat is het volledige pakket om de drone ook nog eens als amfibie drone te gebruiken. Een waterdichte case en vlotters om veilig op het water te landen, maken de drone super interessant voor ons natte land. Let wel dat de drone niet in het water kan landen of duiken. Het Wizard pakket maakt het mogelijk om in de regen te vliegen en op het water te (nood)landen. Twee dozen zitten in de verzend doos. Voor we het weten ligt alles uitgepakt op onze redactietafel. Iets te spontaan hebben we de dozen uitgepakt. Hoe het allemaal in de omdoen zat is puzzelen. Zoals veel spullen uit China is het slim ingepakt waarbij je altijd je afvraagt hoe je het zelf weer in de doos krijgt.

Centraal is de piepschuimen draagkoffer om de drone in mee te nemen. De twee kartonnen doosjes met losse onderdelen pakken we ook uit en wanneer we de manuals niet in de koffer doen, dan past alles er netjes in. Inclusief de extra accu die in het Wizard pakket zit. De piepschuimen doos is superieur aan de doosjes van DJI. Een stoffen wikkel, schanieren en een sluiting, maken dat de koffer gemaakt is om jaren te gebruiken als veilig opbergplekje of meeneemdoos. Het is geen koffer die bestand is tegen impact. De koffer zal de inhoud beschermen, maar de koffer is dan wel op. Koop voor transport met vliegtuig of auto dus liever een Nanuk of Peli koffer. Maar voor de meesten is deze oplossing perfect.

Het ei

De body van de drone is de eivormige behuizing met een gimbal en camera. Een lipje maakt duidelijk waar je de eerst schelp van de drone verwijderd om bij de camera te komen. Deze zit in een gimbal die met een klem gefixeerd is. Alle drones hebben een dergelijke klem en het heeft ons altijd verbaasd waarom die dingen nooit lekker strak zitten of goed te verwijderen en te plaatsen zijn. Powervision heeft hier duidelijk over nagedacht. Wanneer je het knijp-schuif mechanisme doorhebt, dan is het verwijderen en het plaatsen van de gimbal bescherming, exact zoals het zou moeten. Door twee knoppen aan de zijkant in te drukken kan je de bovenste helft verwijderen van de behuizing. Hier zie je de plek waar de batterij in moet en waar de armen of andere accessoires inklikken. Aan de voorzijde en onderkant zitten overigens de sensoren die zorgen voor een veilige landing, positionering wanner de gps het niet doet en om een botsing te voorkomen.

Armen

De armen van de PowerEgg X zijn solide en zitten om en om in de de draagkoffer. Ze voelen aan als lichtmetaal maar zijn van kunststof. Het materiaal voelt zeer solide en prettig. De propellors zitten al bevestigd. In de koffer zitten extra setjes. De markeringen met een 0 en een | maken duidelijk welke propellor op welke motor moet wanneer je ze zou vervangen. Alle andere drone merken gebruiken daar markeringen van klokrichtingen voor. Op de arm zit zelfs een reflecterende streep gedrukt. Super strak en erg netjes. Duidelijk van die details dat de ontwerpers echt los mochten gaan in alle functies die zij nodig achten. Een scharniermechanisme klapt de armen uit elkaar in een V vorm. De eindpositie is duidelijk en voelt degelijk aan. De pootjes zijn uitklapbaar onder de rotormotoren. De armen klik je links en rechts in de body van de drone. Zo ontstaat een unieke X vorm met iets meer ruimte aan de voorzijde dan de achterzijde. Geen symmetrische vorm dus. Wellicht is de voor en achterkant daardoor in de lucht ook beter te herkennen. We gaan dat in de volgende review beschrijven.

AI camera

In plaats van de drone armen kan je ook een camcorderstijl handgreep in de bevestigingspunten doen. Zowel links- als rechtshandigen kunnen m exact plaatsen zoals zij willen. Aan de andere zijde plaatsen we een opvulstukje. Wanneer we de topkap er dan opdoen dan ziet het geheel er weer uit als een ei. In plaats van het vulstuk, kan je ook een statieschroef bevestigen. Hiermee is de PowerEgg X op de meeste statieven te plaatsen. De tracking camera kan je dan ergens plaatsen en geheel autonoom een scene laten filmen. Overigens zonder zoom mogelijkheden, maar we hebben vernomen dat dit op de roadmap staat voor eventuele volgende versies.

Controller

Wow wat een lekkere controller levert Powervision. De sticks zijn niet te verwijderen, maar passen naadloos in de meegeleverde koffer. Alles voelt smooth en super afgewerkt aan. De rubbertjes om de joysticks voorkomen dat er ooit rommel in kan komen. Ook de USB connectoren zijn voorzien met rubbertjes waar dan weer een extra palletje op zit wat zorgt dat de rubbertjes ook altijd zo blijven zitten zoals je wilt. Wanneer ze dicht moeten zijn, zitten ze helemaal flush op het oppervlak. De telefoonhouder is geschikt van iPhone5 tot iPhone11Pro Max. Van smal tot breed dus. Een USB-C en Lighting kabeltje zorgen dat de telefoon rechtstreeks verbonden zit met de controller. Alleen de duurdere DJI modellen hebben dit standaard. De houder is een design en engineering kunststukje. Het scharniert en schuift exact zoals je zo willen en is na gebruik weer helemaal één met de controller. Geen uittekende delen zodat de controller goed in de koffer op te bergen is. De controller heeft ook ledjes en knoppen voor diverse functies. Alle klikt en draait super lekker zoals je alleen bij echte kwaliteit producten ziet en voelt. Zelfs de antennes hebben een extra palletje en gaatje van een paar micromillimeter. Je ziet t bijna niet, maar het zorgt dat de antennes bij inklappen exact in elkaar klikken en vast blijven. Bedrijven die oog voor detail op dit nilo hebben, verdienen een pluim.

Conclusie

PowerVision is een Chinees bedrijf wat pas in 2016 is gestart. Er moeten zeer ervaren mensen aan boord zijn gehaald want het oog voor detail mag zich meten met Apple. Van verpakking tot het kleinste nippeltje. De materialen zijn ook zeer hoogwaardig. Een dikke pluim voor het fysieke product. Wij hebben er al mee gevlogen en gefilmd, maar daarover binnenkort een special review. Voor het productontwerp en de kwaliteit krijgt Powervision alvast een dikke 10.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.