Review: Luminar 4 fotobewerking software met kunstmatige intelligentie

Fotografie is populairder dan ooit. De bewerkingsmogelijkheden lijken onbeperkt maar ook nog steeds lastig of onbetaalbaar voor velen. Luminar wil iedereen in staat stellen om van leuke foto’s, schitterende foto’s te maken.

Of het nu landschappen, portretten, drone of straatfotografie betreft, Luminar is in staat om te herkennen wat op de foto staat en filters toe te passen of voor te stellen die relevant zijn. Voor professionals is het een gruwel dat geknutsel aan foto’s. Je kan immers veel corrigeren wat niet goed gelukt is. Ik ben nu een paar maanden met de beta en de finale versie aan het testen met foto’s en de resultaten zijn super. Een oude matig gescande foto uit de jaren 40, wordt een betere zwart wit foto dan de scan was. Een portretfoto op de zaak waar mijn zomerkilo’s iets te veel tonen in mijn gezicht, kan ik met de portretpools realistisch verfraaien. Iets minder pigment en iets smaller is met een paar klikken gemaakt. Het fraaist is zonder twijfel de mogelijkheid om de gehele lucht van een foto te vervangen. Was er een grauwe lucht en wilde je liever wolken met stukjes blauw? Geen probleem. Met een paar klikken realiseer je dat. Je maakt wel gebruik van een paar standaard luchten die Luminar meelevert. Het wordt pas leuk als je zelf luchten gaat fotograferen om later op een foto toe te passen. Een Amerikaanse lucht is immers echt anders dan de typische Nederlandse wolken dagen.

Looks

Per thema zijn er verzamelingen met instellingen. Deze ‘Looks’ zijn een snelle weg naar resultaat. JE kan niet alles zo maar toepassen voor een goed resultaat. Zit er wel voldoende informatie in het originele bestand? Van een mini bestand blijft het immers lastig een prachtplaat te maken. Maar Luminar blijkt een enorme krachtpatser. De ingebouwde intelligentie kan bijvoorbeeld de gebieden voor lucht of gezichten herkennen. In een ‘looks’ instelling kan je de AI selecties en filters toepassen op enkel die delen die relevant zijn. Wil je bijvoorbeeld alleen de contrasten in gezichten verminderen, dan kan dat met Luminar met 1 klik. In andere fotobewerkhngsapplicaties moet je eerst een selectie of een masker maken. Luminar doet dat voor je.

Onderstaand een paar varianten van dezelfde foto. Lucht vervangen, zonnestralen plaatsen en contrast verhogen is allemaal in een paar seconden gefixt. Het is eigenlijk een kwestie van smaak en de foto aan je smaak of wens aanpassen. De intuïtieve interface nodigt zonder twijfel uit. Ons advies: download de gratis test versie een probeer het zelf uit.

Wie lekker gemakkelijk foto s wil bewerken zal in Luminar een maatje vinden. De technologie is bijzonder geavanceerd en de makers timmeren al jaren aan de weg. Skylum is geen ééndagsvlieg en updaten regelmatig hun software.

Conclusie

Fotos bewerken is met Luminar een fluitje van een cent. De resultaten zijn vooral met portretten en landschappen erg goed. Daar werkt de AI technologie het best.

Luminar 4 kost 89 Euro maar is online bij Skylum momenteel te koop voor 49 Euro.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • gemakkelijk
  • mooie resultaten
  • betaalbaar
  • ook als PS plugin

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.