Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: LitraPro draagbaar en waterdicht ledlicht voor video

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • extreem klein
 • robuust
 • betrouwbaar
 • waterdicht 30m
 • dimbare hoge lichtopbrengst
 • 3000K-6000K
 • goede app
 • opslaan instellingen in app
 • display
 • twee schroefdraad
 • compleet

THE BAD

 • professionele prijs

Camera’s kunnen steeds beter bij weinig licht filmen en fotograferen. Toch blijft kunstmatig licht noodzakelijk voor goed en stabiel resultaat. LitraPro is het kleinste professionele led licht. Maar is het goed genoeg?

Voor een paar tientjes koop je op een Chinese webshop een ledlampje voor bij jouw GoPro of foto/filmcamera. Alle professionele vloggers en YouTubers werken met dergelijk kunstlicht. Zo heb ik altijd een Ulanzi W49 led lampje bij me. De ingebouwde flitsschoen adapter maakt dat lampje erg veelzijdig. Met een draaiknop is het licht instelbaar. Er is echter een belangrijk nadeel aan deze goedkope lampjes; ze zijn kwetsbaar en de hoeveelheid licht is niet altijd gelijk. Daarbij is dit specifieke lampje de warmte van het licht (voor een goede witbalans) niet bekend en niet instelbaar.

Robuust

De LitraPro is een geheel andere klasse dan de goedkope lampjes. Wanneer je het vastpakt voel je de kwaliteit. Het is gebouwd om heel veel te weerstaan. De metalen behuizing is solide. De afwerking is tot in de kleinste details zorgvuldig. De LitraPro mag het MIL-SPEC 810 certificaat dragen. Dit betekent dat het lampje gemaakt is voor de meest extreme omstandigheden en gebouwd is om heel lang mee te gaan. Het lampje kan zelfs 30m waterdruk weerstaan. Geschikt dus voor elke regenbui en natte condities. De LiraPro is kleiner dan het Ulanzi lampje. De ribben zorgen voor koeling en geven tevens goede grip. De accu is ingebouwd en kan ooit vervangenworden wanneer je de achterkant van het lampje schroeft.

Veelzijdig

De LitraPro beschikt over 60 krachtige ledjes. Samen kunnen ze een enorme hoeveelheid licht geven. De maximale output is 1200 lumen. Doordat het bi-color ledjes zijn, is de kleurtemperatuur in te stellen van 3000K tot 6000K. Dat kan per 100K in gesteld worden. De lichtopbrengst is geheel dimbaar van 0 tot 100%. Dat gaat in stapjes van 5%. Bij 0% is het licht uit maar staat het lampje wel stand-by. Het display geeft exact aan wat je doet. De knopjes zijn klein maar zelfs in het donker prima te bedienen. Het gebruiksgemak is super. Zet je de lamp uit, dan blijven de laatste instellingen actief. De LitraPro heeft standaard Bluetooth aan boord. Die hoef je niet aan te zetten. Wanneer je de app gebruikt dan ziet de app het lampje en kan je het claimen. Bij het pairen zie je een code om zeker te zijn dat jij zelf het lampje koppelt. IN de app kan je hetzelfde als in het display. Het grote voordeel is natuurlijk de draadloze bediening. Maar veel belangrijker is dat je de instellingen kunt opslaan en een naam geven. Zo kan je van diverse shoots de lichtinstellingen opslaan om elke keer dezelfde resultaten te krijgen. Probeer dat maar eens met een Aliexpress lampje van een paar tientjes. Daar zit een belangrijk verschil. In de app zit ook een stroboscoop functie. Daar heb ik de toepassing nog niet voor gevonden, maar wie weet… De app maakt gelijk wel duidelijk dat je beter direct twee of drie lampjes kan aanschaffen als er een aanbieding is. Dan kan je een interview setting creëren die je op kan slaan en altijd weer hergebruiken. Hierdoor gebruikte ik tot op heden de Manfrotto/ Litepanels Lykos Bi-Color lampen. Ook professioneel en ook met een app bedienbaar. Echter veel groter en kwetsbaar. De LitraPro is in zijn geheel kleiner dan de accu die op de Lykos lampen moet. En dit was/is het ultieme professionele mobiele licht. LitraPro maakt duidelijk dat het kleiner en gemakkelijker kan.

Compleet

De LitraPro komt heel compleet. De ingebouwde accu is goed voor 10 uur licht op de zachte stand en 45 munten wanneer je het lampje vol aanzet. Aan onderkant en zijkant zit een 1/4 schroefdraad om de lamp op de meeste foto/video accessoires te schroeven. Zo zitten er ook een flitsschoen en GoPro adapter in de verpakking. Die flitsschoen is extreem robuust en had wat lichter en dunner gemogen. Er zit ook een kapje in de doos om het licht wat te verspreiden en verzachten. Helaas zit de schroefdraad van de flitsschoen adapter in de weg wanneer je deze kap gebruikt. Het is te doen, maar in de volgende versie kam Litra dit wel iets beter oplossen. Zeker omdat alle andere details zo goed doordacht en afgewerkt zijn. Natuurlijk zit er ook een MicroUSB kabeltje bij om de LitraPro op te laten. Het display toont heel helder hoeveel spanning je nog hebt.

Conclusie LitraPro

LitraPro is voor ons het mobiele licht wat je altijd bij je kan en moet hebben. De schaalbaarheid van lichttemperatuur en sterkte maakt dat je altijd de perfecte setting kan vinden. De app maakt het makkelijk im het op te slaan en verleidelijk om meer LitraPro’s te gaan gebruiken. Je bent gewaarschuwd 😉

De LitraPro is online en in de betere foto/video zaak te koop voor 269 Euro.

LitraPro lampje is kleiner dan de accu van de Lykos bi-color…

LitraPro kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.