Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Asus ROG Chakram gaming muis

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Gemakkelijk zelf de switches vervangen
 • Ultiem naar smaak af te stellen
 • Software-installatie niet verplicht
 • USB-C, 2.4GHz en Bluetooth

THE BAD

Ik heb heel wat gaming muizen mogen reviewen, maar na 10 jaar voor GadgetGear te schrijven, is dit mijn eerste gaming muis van Asus. En ja, ik ben meteen onder de indruk van wat het Taiwanese bedrijf hier neerzet.

Unboxing

In de unboxing gaat Asus al meteen los met de Asus ROG Chakram. We geven ze geen ongelijk, dit is gewoon echt een paradepaardje van het merk. Die moet je goed verzorgen, net als de gamer die hem koopt. Je krijgt dan ook enorm van Asus.

 • Documentatie
 • USB-C kabel met kabelbindertje
 • USB-C naar USB-A verloopkabel voor de USB-A dongle
 • De USB-A 2.4GHz dongle (zit in de muis)
 • De Asus ROG Chakram (natuurlijk)
 • Een opbergdoosje voor alle extra onderdelen behalve het logo kapje
 • Een pincet om de Omron switches lot te maken
 • Twee extra witte Omron switches
 • Een extra lange analoge stick
 • Een afdekplaatje voor wanneer je de analoge stick niet wenst te gebruiken
 • Een reistasje

Design

De Asus ROG Chakram is een gamingmuis voor rechtshandigen. Een muis, ontwikkeld voor middelgrote tot grote handen. Opvallend is dat de bovenste schaaldelen gemaakt zijn van semi-transparante plastics. Hierdoor krijgt de muis echt een eigen uitstraling. Ook het Asus ROG logo komt zo mooi naar voren in het ontwerp.

De Asus ROG Chakram is echt een muis voor rechtshandige gamers. Die krijgen ook echt een stukje luxe. Zelfs de duim ligt in de muis waardoor deze niet over de muismat hoeft te bewegen.

Bediening

Asus heeft er voor gekozen om de DPI switch onderop de muis te plaatsen. Veel pro gamers vinden dit fijn. Je kunt dan niet per ongeluk de DPI veranderen. Tijdens het campen in een game vind ik dat net weer even lastig. Dan moet ik mijn muis omdraaien wanneer ik mijn sniper rifle voor mijn neus heb liggen. Het is dus maar net welke gamestijl je ambieert. Tijdens kantoorwerk, bijvoorbeeld met Adobe Photoshop, kan ik het ook altijd wel waarderen om snel tussen DPI’s te kunnen wisselen.

Switches

Asus maakt gebruik van Omron switches. Dit merk is verantwoordelijk voor switches in het gros van de (gaming) muizen wereldwijd. Zo zijn terug te vinden bij Steelseries, Logitech, Razer etc. Er zijn twee series Omron switches in omloop. De d2f en de d2fc series. Die C staat voor productie in China. De andere versies worden in Japan gemaakt. OP basis van wat we op internet lezen, zijn de Japanse kwalitatief superieur. Grappig is dat je bij deze muis zowel een Japanse als een Chinese set Omron switches krijgt. De Chinese zijn blauw en zitten standaard in de muis. Aan de bovenkant van de muis zie je bij de Japanse ook echt Omron Japan als logo. Beide switches hebben een iets andere weerstand en een iets ander geluid. Welke je gaat gebruiken, is geheel aan jou. Hoe dan ook, ze zijn vervangbaar als ze versleten zijn en dat is handig bij zo’n dure muis.

Interessant detail is ook de bouwkwaliteit van de Chinese switches. Dit zijn namelijk de -01 uitvoeringen. Dit wil zeggen dat ze gold plated zijn van binnen. Hierdoor geleiden ze beter en krijg je meer precisie. De Japanse switches zijn gemaakt voor 20 miljoen clicks. De Chinese, die niet gold plated zijn, gaan 50 miljoen clicks mee.

En dan is er nog de drukkracht die nodig is voor deze switches. Ook hier eer een enorm verschil. De Japanse switches hebben een drukkracht van 150g nodig om een klik te registreren. De Chinese switches zijn gemaakt om met 75g al een klik te registreren. Hier zal het voor jou als gamer echt om gaan hangen. Wil je vooral snel knallen of wil je met net iets meer zekerheid een schot lossen. Het is geheel aan jou. Persoonlijk ga ik voor de Chinese switches.

Asus ROG Chakram Onderdelen

Optische sensor

We konden geen details vinden over de optische sensor die Asus in de Asus ROG Chakram heeft geplaatst. Wel weten we dat deze schakelt tussen 100-16.000 DPI. Wanneer je de DPI knop onderop ingedrukt houdt, kun je met het scrollwheel de DPI instellen. Hij heeft een polling snelheid van 1.000Hz, maar die krijg je alleen over 2.4GHz en met een bekabelde verbinding. Over Bluetooth kan deze lager liggen. Het zullen vooral de pro-gamers zijn die hier iets van merken.

Armoury II

Oké, je hebt je favoriete analoge stick gekozen. Je hebt je favoriete Omron switches geplaatst. Je baalt nu nog van de regenboog verlichting van de muis en je wilt zelf bepalen wat welke knop doet. Dan is er de Armoury II software. Hoewel je de muis grotendeels kunt instellen zonder gebruik te maken van software, kun je hier echt het gedrag compleet naar jouw eigen hand zetten. Sterker nog, je krijgt zelfs analytische data over hoe jij, jouw Asus ROG Chakram gebruikt.

Accuduur

Met een volle accu gaat de Asus ROG Chakram zo’n 79 uur mee. Moet je wel de verlichting uitzetten en de eigen 2.4GHz dongle gebruiken. Met Bluetooth en Aura verlichting aan, is het voor mij voldoende om hem wekelijks even op te laden.

En dat opladen gat verrassend eenvoudig. De Asus ROG Chakram is namelijk een muis met qi ondersteuning. Met andere woorden, draadloos opladen. Nu hebben we geen muismat met qi erin, maar wel de nodige qi laders op onze testlocaties liggen. Zo hebben we hem onder anderen op de qi laders van Huawei en Xstorm kunnen opladen. Handig!

Conclusie: Asus ROG Chakram

De Asus ROG Chakram behoort tot de top van de muizen van Asus en wij snappen helemaal waarom. In de drie weken dat deze muis in gebruik is, hebben we echt een enorm comfortabele ervaring gehad. Bovendien laat de muis je echt voelen wat verschillende muis switches doen met de totale ervaring die je met de muis hebt. En… Asus verhoogt zo de levensduur. Waar je bij andere muizen handig moet zijn met een soldeerbout, vervang je hier eenvoudig de switches om de levensduur te verlengen. Ja, gaming, comfort en duurzaamheid in één muis. Wat goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.