Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Teufel Boomster Go; Klein van stuk, veel geluid

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Flink volume
 • Basweergave
 • Degelijke bouw
 • Formaat-prestatie-ratio

THE BAD

 • Audio mist detail
 • Ongeschikt voor video door lag
 • Laden via micro-USB

Een bluetoothspeaker voor de actieve levensstijl, stevige bouw, waterresistent. We hebben verschillende merken met hun opties zien komen. Teufel brengt voor dit segment de Boomster Go.

Sleuteleigenschappen

 • IPX7 (geen waterindringing bij 30 minuten op 1 meter diepte)
 • ‘True Wireless Stereo’ modus; stereo-opstelling door combinatie van twee Boomster Go’s
 • 10 uur werking op medium volume
 • Afmetingen: 10,2 x 10,7 x 4,6 centimeter, gewicht 355 gram

Design/Bouw

Bouw en knoppen

De Teufel Boomster Go is simpel gezegd, een vierkanten box. Ergens doet deze ons wel denken aan de JBL Go, hoewel een stuk forser uitgemeten. De Boomster Go is dan ook niet zomaar ergens in een kledingzak weg te stoppen, tenzij je het hebt over een ruimere jaszak.

Als we de speaker bekijken zien we allereerst bovenop de twee volumeknoppen en de play/pauzeknop. Buiten de aannemelijke functies zijn deze ook te gebruiken om nummers te skippen, de voice assistent te gebruiken of een gesprek aan te nemen of te weigeren. Misschien dat we in het geval van bluetoothspeakers ook deze functionaliteit al als aannemelijk kunnen omschrijven. De knoppen worden kunnen ook gebruikt worden om de ‘True Wireless Stereo’-functie in te schakelen. Een functie waarbij twee exemplaren van de Teufel Boomster Go kunnen fungeren als een stereo-setup.

De knoppen zelf voelen best redelijk aan. Je hoort na het indrukken wel steeds hoe de volumeknoppen aan het onderliggende construct blijven plakken en vervolgens loskomen. Misschien dat dit na een tijdje gebruik geen ding meer is. De – knop lijkt verder wat dieper te liggen dan de + knop, wat ook vergt dat deze wat harder ingedrukt moet worden. Iets dat wat afdoet aan de ervaring.

Aan wat we even omschrijven als de achterzijde zien we de power-knop en bluetoothpairingknop. Verder zien we een batterijindicator, bluetooth-indocator, de opening van de microfoon en de oplaadaansluiting waarvoor helaas nog altijd micro-USB gebruikt wordt. De led-indicatoren hadden wat ons betreft wat minder fel mogen zijn, maar we hebben het veel erger meegemaakt. Het is niet zo alsof het storend zal zijn wanneer de speaker tegenover je ligt.

Aan de onderzijde zien we de getapte opening voor het bevestigen van de speaker aan een statief (of iets anders dat past) en een bevestigingspunt voor een keystrap (waarvan een exemplaar meegeleverd wordt). Ook is het geschikt om er iets in te schroeven om de speaker rechtop te zetten (zie de onderste foto in deze review). De afwerking is niet perse als ‘anti-slip’ te omschrijven, maar er is wel wat gedaan om het geheel wat stroever te maken.

De behuizing van de Boomster Go is hoofdzakelijk vervaardigd van rubber terwijl voor de driverrooster gekozen is voor nylon. Aan de zijkanten vinden we roosters voor de passieve radiatoren die van plastic zijn. Teufel heeft de Boomster Go qua vorm iets meegegeven met vooral ronde accenten. Toch merken we dat de zijdes rond de radiatorroosters vrij scherp aanvoelen. Misschien dat het wat slijt naar veelvuldig gebruik.

Fysieke eigenschappen, batterij, kleuren

Het apparaat voelt stevig aan en met een gewicht van 355 g lijkt de speaker ons niet te zwaar om altijd bij je te dragen. De IPX7 certificering moet garanderen dat de Boomster Go een plons in het water moet overleven tot 30 minuten op 1 meter diepte. De batterijduur zou volgens opgave 10 uur moeten zijn. Tijdens onze test waarbij we op medium volume de speaker lieten draaien, had deze na 10 uur nog net één lampje over, wat betekent dat de speaker nog minimaal 33% van de acculading over had. Uiteraard degradeert een batterij na een tijdje sowieso. Wellicht dat Teufel deze al meenam in de redenatie. Hoe dan ook het is beter dan dat we tekort komen ten opzichte van de opgegeven waarde.

We kregen van Teufel de zwarte versie, die ze ‘night black’ noemen. De speaker is tevens verkrijgbaar in de kleuren ‘sand white’, ‘space blue’, ‘ivy green’ en ‘coral red’, oftewel wit, blauw, groen en rood.

Geluid

Microfoon

We kunnen kort zijn over de microfoon: die is van weinig waarde. Wanneer je duidelijk en langzaam spreekt is een gesprek te voeren en kan het voeren van korte telefoongesprekken best werken. Mensen die snel en meer binnensmonds spreken moeten maar vergeten ooit praktisch gebruik uit de microfoon te kunnen halen. Delen van het geluid vallen weg en het geheel klinkt wat gedempt.

Invloed concept op geluidskwaliteit

Er zijn twee dingen die meegenomen moeten worden wanneer we het geluid van de Boomster Go beoordelen. Ten eerste dat het een oplossing is voor ‘actief gebruik’. Voor buitengebruik, bijvoorbeeld tijdens het mountainbiken, hiken, terwijl je hem aan je rugzak hangt, ergens bij het zwembad, etc. De zaken de Teufel met de body gedaan heeft om het apparaat water- en stootvaste eigenschappen mee te geven gaan vanzelfsprekend ten koste van het geluid. Kortom, hier over zijn we dus wat minder kritisch.

Verder gaat het om een product uit de Boomster-serie, wat betekent dat het een speaker is waarbij standaard wat meer nadruk op de bas ligt. Liefhebbers van neutraal geluid moeten dus hoe dan ook niet kijken naar een apparaat met Teufel’s Boomster-label.

Men zou eventueel ook de formfactor mee kunnen nemen. Een groter apparaat biedt immers meer ruimte om wat meer te doen qua akoestische implementaties. Het is echter ook een keus om voor deze formfactor te gaan versus iets als bijvoorbeeld cilindrisch gevormde speakers die vanzelfsprekend groter zijn.

Ja, ok, hoe klinkt het dan?

Teufel heeft zoals gezegd duidelijk voor een bassy signatuur gekozen. Het laag wordt flink overdreven. Lage tonen komen duidelijk door. De Boomster Go heeft een verrassend duidelijke bas voor het beperkte formaat waarin het geheel verpakt is. Wel missen we wat detail in het laag. De midden- en hoge tonen krijgen ondanks het ‘boomy’ signatuur nog best wat ruimte.

We hebben de speakers getest met wat 80s ‘new jack swing’ en ‘new wave’ muziek om toch een combinatie van ingewikkelde beats en tonen door de speaker heen te halen.

Het gebrek aan detail komt hier wel aan het licht. Wanneer we wat orkestrale muziek afspelen merken we dat de enkele driver waar de Boomster Go mee uitgerust is, echt tekort komt. Zeker op hoger volume wordt het geluid een rommeltje. We denken dat de Boomster Go welke een volume regeling van vijftien stappen kent, het beste klinkt tot ongeveer stand 11. Daarna raakt de boel wat uit balans en afhankelijk van het soort muziek dat afgespeeld wordt, is dit wel het punt waarop de Teufel postuur begint te verliezen. De bas valt weg en middentonen worden lastiger te onderscheiden en hoge tonen worden schel. Daarnaast de bekende distorsie die we meestal bij dit soort speakers op hoog volume horen.

Toch zijn we niet ontevreden over wat we uit de Teufel Boomster horen komen, rekening houdend met wat de speaker precies moet zijn. Het is geen oplossing die je gebruikt om eens lekker naar je favoriete muziek te luisteren. Het is een audio-oplossing die je gebruikt tijdens een bepaalde activiteit waarbij het belangrijkste is dat er gewoon degelijk geluid uit komt die in orde blijft, ook op hoger volume, terwijl het ook een draagbaar apparaat blijft.

Het volume zou volgens Teufel tot de 84 dB reiken. We hebben hier helaas niet de apparatuur om dit op een betrouwbare manier te testen, maar neem maar aan dat de Boomster Go flink hard kan.

Ondertussen blijkt het bereik ook redelijk. Ondanks dat we het hebben over een kleine single-driver oplossing hoeft de muziek niet perse luid te staan om over te komen. De Boomster Go zou niet moeten misstaan tijdens een tuinfeestje met een tiental mensen als oplossing voor de muziek op de achtergrond (mits men het bij simpele popmuziek houdt). Wanneer we hem direct tegenover ons zetten, bijvoorbeeld onder onze monitor klinkt de speaker niet eens minder dan een van de cilindrische speakers die meer ruimte hebben voor wat akoestische implementaties. Op hoger volume verliest de Boomster Go het wel.

In combinatie met video

Een geschikte speaker in combinatie met videoweergave is de Boomster Go niet. De vertraging is simpelweg te groot. Waar bepaalde bluetooth-speakers slechts een beperkte lag hebben en daardoor voor korte video’s op zich nog steeds prima zijn, loopt de vertraging van de Boomster Go al vrij op als je een minuut of langer naar content kijkt. We hebben de speaker op verschillende apparaten geprobeerd (verschillende telefoons, Nvidia Shield, bluetooth-transmitter op onze PC) en de lag bleek bij al deze apparaten een probleem te zijn. Aangezien Teufel ervoor koos de Boomster Go niet met een jack-aansluiting uit te rusten (waar op zich wat voor te zeggen valt aangezien de meeste telefoons deze aansluiting niet meer hebben) is er geen optie om de speaker te gebruiken zonder dit probleem.

Conclusie

De Teufel Boomster Go lijkt een ideale speaker te zijn voor actief gebruik. Veel bas en een hoog volume. Tijdens het mountainbiken, een wandeltocht met een groep, ergens langs het veldje tijdens een potje straatvoetbal, tijdens een klein tuinfeestje, de Boomster Go kan het aan. Teufel brengt met de Boomster Go een higher-end alternatief voor de bekende kleine speakers van rond de 40 euro, terwijl het nog steeds voor eenzelfde gebruik inzet kan worden en breder, waar dit qua draagbaarheid een stuk lastiger is met veel van de gelijk geprijsde alternatieven die in de regel zwaarder en een stuk groter zijn. De lag-problemen maakt dat de Boomster Go helaas geen aan te raden oplossing is in combinatie met videocontent.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.