Oude Sonos speakers krijgen geen updates meer

Het zat er aan te komen. Al is het maar omdat de oudste Sonos speakers geen 2.4GHz ondersteunen en daarmee vernieuwing van het draadloze muzieksysteem daarmee hinderen. Na 11 tot 14 jaar trouwe dienst, gaat Sonos een aantal speakers niet langer van updates voorzien.

Wel of geen updates

Daarbij gaat het om updates die nieuwe features introduceren dan wel bestaande features onderhouden. Zo kan het in theorie zo zijn dat je wel vanaf je netwerk nog muziek kunt streamen, maar bijvoorbeeld niet meer vanaf Spotify. Om maar iets te noemen. Wellicht kan het zijn dat Sonos op een bepaald moment er voor kiest om definitief van 2.4GHz af te stappen. Het gros van de Sonos concurrenten gebruikten vanaf hun start al 5Ghz WiFi.

Op het moment dat er beveiligingsproblemen met de oude hardware opduiken, zal Sonos de oude softwareversies blijven patchen. Zolang de producten werken, zal Sonos haar best doen om ze veilig te houden.

Getroffen producten

Sonos is altijd erg loyaal geweest aan haar oude hardware. En heel eerlijk, ik zou willen dat ik nog een oude afstandsbediening van Sonos ergens had liggen. Wat waren die dingen legendarisch (en duur). Sonos stopt nu met de volgende producten.

  • Sonos CR200 Afstandsbediening
  • Sonos ZonePlayer S5 / Sonos Play:5 (eerste generatie)
  • Sonos ZonePlayer ZP90 / Sonos Connect
  • Sonos ZonePlayer ZP120 / Sonos Connect Amp
  • Sonos Bridge

De ondersteuning stopt pas in mei en de verwachting is dat de producten daarna nog zeer lang bruikbaar blijven. Echter doet Sonos daar geen beloften over.

Restwaarde

Uiteraard heeft deze aankondiging direct gevolgen voor de restwaarde van deze vaak nog prima klinkende producten. Op plekken als Marktplaats verwachten we dat de waarde zal verdampen. Retailers die nog oude Sonos Connect producten op voorraad hebben (die zijn er legio) zullen zeer waarschijnlijk ook beginnen te dumpen. Denk daarbij ook aan Coolblue, Bol.com en MediaMarkt die de Sonos Connect producten nu nog tegen reguliere prijs in de schappen hebben liggen.

Dit zijn de vervangende producten

  • Sonos CR200 – Hier is geen vervanging voor, al is die van de Ikea wel tof
  • Sonos Play:5 – Inmiddels vervangen voor de tweede generatie Sonos Play:5
  • Sonos Connect – Inmiddels vervangen voor de Sonos Port
  • Sonos Connect Amp – Inmiddels vervangen voor de Sonos Amp
  • Sonos Bridge – Inmiddels vervangen voor de Sonos Boost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.