Logo GadgetGear.nl
Ikea Symfonisk Afstandsbediening voor Sonos
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Ikea Symfonisk Afstandsbediening voor Sonos

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Erg gemakkelijk in gebruik
 • Voelt licht aan, maar blijkt erg stevig
 • Handige wandhouder

THE BAD

 • De meegeleverde 3M sticker is wel heel lastig te gebruiken

Sonos stopte jaren geleden al met haar afstandsbediening. Oké, die was wel een heel stuk indrukwekkender. Ikea ziet echter een gat in de markt voor een Sonos afstandsbediening die gewoon de basics doet en wij zijn het er helemaal mee eens!

Unboxing

In de verpakking vinden we een berg documentatie. De Ikea CR2032 batterij is netjes, los verpakt. We vinden de afstandsbediening, een wandplaat en een 3M bevestigingssticker. Hoewel de bevestigingsplaat vastgezet kan worden aan de wand, levert Ikea daar geen bevestigingsmateriaal voor. Prima.

Design

Als ik denk aan mijn eerste audiosets, zie ik die grote, zwarte volumeknoppen voor me. Van de enorme knoppen die zwaar en langzaam draaien om je het absolute gevoel van kwaliteit te geven. Soms ijskoud door ze van metaal te draaien…

Maar deze volumeregelaar mag maat €15 kosten, dus Ikea kiest voor plastic. Mat zwart in dit geval. En al voelt het niet heel gewichtig, het ziet er echt super netjes uit. Je weet gewoon, dit is geen dimmerknop, dit is een volumeknop voor een premium audiosysteem. En ja, hij loopt nog wel een beetje zwaar, dus dat zit helemaal goed.

Ikea Symfonisk Afstandsbediening voor Sonos

Bediening

Het aanpassen van het volume gaat heel vanzelfsprekend. Simpelweg door aan de Ikea Symfonisk Afstandsbediening voor Sonos te draaien. Wil je de muziek starten of stoppen, druk je simpelweg op de knop. Eenvoudiger kan het niet.

Aan de muur, op de tafel

Je krijgt bij de Symfonisk Afstandsbediening een bevestigingsplaat voor aan de wand. Deze kun je vastschroeven met twee schroeven (niet meegeleverd) of vastplakken met de meegeleverde 3M sticker. Overigens vonden we het wel heel lastig om het papier van de plaklagen te trekken. De plakkracht is na enkele uren echt fantastisch.

De Symfonisk Afstandsbediening wordt via magneten op de wandplaat vastgehouden. Wil je hem op tafel leggen o.i.d., dan pluk je hem zo van de wand. Er zitten siliconen voetjes onder die redelijk anti-slip zijn. Goed uitgewerkt dus.

Ikea Symfonisk Afstandsbediening voor Sonos

Één en meerdere speakers aansturen

Wanneer je de Symfonisk Afstandsbediening installeert, koppel je deze specifiek aan één Sonos speaker. Wanneer deze speaker in een groep zit, dan stuurt de afstandsbediening het hele groepsvolume aan. De verhoudingsverschillen in volumes van de speakers blijven dus gelijk. En dat is precies hoe het hoort binnen het aanpassen van het Sonos volume.

In hoeverre je meerdere afstandsbedieningen op één speaker(groep) kunt koppelen, hebben we niet getest. We weten dat dit voor lichtschakelaars uit de Ikea Tradfri lijn wel mogelijk is.

Afhankelijkheden om rekening mee te houden

Wil je de Symfonisk Afstandsbediening in jouw Sonos installatie opnemen, heb je de Ikea Tradfri verbindingshub nodig. Let op, er is een set aanbieding bij Ikea waardoor je deze combinatie voor een knaak minder in huis haalt.

Het maakt overigens niet uit welke Sonos speakers je gaat aansturen met deze afstandsbediening. Zowel de Symfonisk lijn van Ikea werkt ermee als de duurste en goedkoopste speakers van Sonos zelf. Dit door de universele manier waarop het Sonos systeem is opgezet.

Ikea Symfonisk Afstandsbediening voor Sonos

Conclusie: Ikea Symfonisk Afstandsbediening voor Sonos

Soms weet je niet wat je hebt gemist, tot je het hebt ervaren. Zeker voor de speakers waar je niet op arm-afstand zit, voegt deze Ikea Symfonisk Afstandsbediening voor Sonos een enorm gebruikscomfort toe. Super!

8 reacties

  1. Beste Kees hoe is uw ervaring tot dusver verder met de afstandsbediening? Ik lees hele wisselende verhalen namelijk maar die zijn allemaal uit 2019 dus erg oud. Hoe is uw ervaring tot nu toe en hoe lang hebt u hem al? Ben erg benieuwd want twijfel om er eentje aan te schaffen!

   Groet Tommy

 1. Een prima afstandsbediening! En je kunt er meerdere parallel zetten. Dus op elke tafel een. Nog geen ervaring met het battery verbruik. Het werkt tot nu toe erg stabiel met mijn Symfonisk speakers.

 2. wat een hopeloos ding, een hele tijd goed gewerkt, plotseling geen verbinding meer. opnieuw installeren geeft aan dat hij gevonden is en werkt, draai je dan aan de hard/zacht knop zie je in de Ikea home app: oeps, dat werkte niet. nu maar wachten op versie 2, hopelijk doet die wat ie moet doen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.