Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: PocketBook Touch HD 3 (E-reader)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Licht qua gewicht
  • Mooi rond afgewerkt
  • Smartlight
  • Lange accuduur
  • Multifunctioneel

THE BAD

  • Afbeelding vindt hij lastig

Een E-Reader, waartegen ik eerst nog zei “Geef mij maar een echt boek” ben ik nu genezen. De eenvoud, het gewicht, de ruimtebesparing. Talloze voordelen. Vandaag testen we de PocketBook Touch HD 3. Wat maakt deze E-reader nu zo speciaal? Je leest het hier!

Mijn eerste E-reader kocht ik een aantal jaren geleden. Het voelde een beetje vreemd. Alsof je het geprinte boek een loer draaide. Daarnaast waren de E-readers wat lomper, zwaarder en lazen minder prettig. Nu, zijn de ontwikkelingen gigantisch. Lees jij nog op een tablet of gewoon in boekvorm? Wellicht dat je na deze review overtuigd bent van de PocketBook.

Schrik niet van de scherm specs bij een E-reader. We spreken hier niet over haarscherp OLED, Dynamische kleuren, processorsnelheid en noem maar op. Een E-reader kwalificeer je op hele andere wijze.  Het doel van een E-reader is om de weergave van een papieren boek zo comfortabel mogelijk over te brengen naar een prettig, handheld scherm. Dat scherm dat doet iets met je. Een scherm van een telefoon of Ipad straalt een bepaald licht uit, dat is op den duur vermoeiend voor je ogen. Lees je normaal gesproken drie uur achter elkaar of langer? Dan zal je bij continue lezen op een tablet of telefoon last krijgen van je ogen. De Touch HD 3 maakt gebruik van een aantal handige zaken die we nu kort aanstippen en straks uitgebreider doornemen. Zegt het  E Ink scherm met Smart Light technologie je iets? Het scherm is geperfectioneerd op boekbladzijden, gebruikt enkel extra stroom bij het omslaan van een pagina en verandert van kleur zodat jouw ogen er ‘s avonds niet onder lijden.

Unboxing

De Pocketbook Touch HD3 komt in een kleine strakke doos waar alles lasercut in verpakt zit. We zien een PocketBook, de snelstrart guide in veel verschillende talen. Een micro usb kabel en een 33mm jack voor je koptelefoon.

Het formaat en gewicht van de PocketBook valt direct op! Veel kleiner dan ik gewend ben. Hij is 16,1 cm lang, 10,8 cm breed en 8mm dun. Door het gewicht van 155 gram licht hij heerlijk in de hand. Ook door de slanke en ronde hoeken kan je lange tijd deze e-reader vast te houden zonder dat je hoekjes in je hand voelt of ziet. Doordat de achterkant van een stroever materiaal rubber/plastic is, blijft het goed in de hand liggen.

De PocketBook Touch HD3

De Touch HD 3 is voorzien van 16GB opslag. Dit is gigantisch als je bedenkt dat een e-book van 400 pagina’s nog geen 1MB aan ruimte is. Je kunt er ook muziek en audiobooks op kwijt welke iets meer ruimte in zullen nemen. Je geheugen is verder niet uit te breiden, maar verder ook niet nodig.

De PocketBook ondersteund eigenlijk alle formaten (zoals epub-bestanden, pdf, zie specs voor alle bestandstypen. ) behalve de boeken de je bijvoorbeeld via een Kobo Abonnement koopt.  Je kunt de (audio)books via je webbrowser, dropbox of cloud downloaden, alsmede ze via je usb aansluiting aan je pc overzetten.

Behalve e-books kun je ook audiobooks afspelen, mp3’s luisteren terwijl je leest, browsen op internet voor de krant (plaatjes zijn wel zwart wit en laden iets traag) en je kunt spelletjes spelen zoals schaken, patience, etc. Verder heeft de PocketBook ook een store waar je apps kunt downloaden en aanvullen.

De Touch HD3 heeft een E Ink Carta Touch scherm met een resolutie van 1072 x 1448 pixels. Je kunt kiezen om de knoppen te gebruiken of gewoon lekker te swipen. Het E Ink Carta scherm heeft een smart light functie waardoor het automatisch aanpast wanneer het in een lichte of donkere omgeving wordt gebruikt. Zelf kan je dat ook nog aanpassen naar wens.

De batterijduur van de PocketBook is geweldig.  Hij heeft een accu van 1500 mah waar bijvoorbeeld een duurdere kobo op 1200 mah komt. In de praktijk merk ik dat je echt wel avonden ongestoord kunt lezen zonder op te laden. Ik heb de PocketBook nu 4 avonden getest en nog niet geladen, dus dat zit wel snor!

Specificaties

Scherm

Schermtype Electronic Ink

Paneeltype E-Ink

Scherpte HD+ (900p)

Resolutie hoogte 1448 pixels

Resolutie breedte 1072 pixels

Kleurenscherm Nee

Schermdiagonaal 6 inch

Touchscreen Ja

Achtergrondverlichting scherm Ja

Pixel-dichtheid 300 ppi

Geheugen

Totale opslagcapaciteit 16 GB

Geheugenkaartlezer Nee

Intern werkgeheugen (RAM) 512 MB

Algemene eigenschappen

Besturingssysteem Merkgebonden

Taal besturingssysteem Duits, Engels, Nederlands

eBook-winkel geïntegreerd Ja

Bestandsindeling tekst BMP, DOC, DOCX, FB2, HTML, JPEG, MP3, MobiPocket, PDF, PNG, PRC, RTF, TIFF, TXT, ePub

Bestandsindeling foto’s BMP, JPEG, PNG, TIFF

Ondersteunde beveiligde bestandsformaten Adobe DRM

Webbrowser Ja

Speelt muziek af Ja

Bestandsindeling audio mp3

Waterbestendig Ja

IP-certificering IPX7

Fysieke eigenschappen

Gewicht 155 g

Kleur Koper, Zwart

Breedte 108 mm

Diepte 8 mm

Hoogte 161,3 mm

Materiaal Kunststof

Waterbestendig Ja

Bluetooth en Wifi

Wifi ingebouwd Ja

Wifi standaarden Wireless B, Wireless G, Wireless N

Bluetooth Ja

Bluetooth-versie 4.0

Usb aansluitingen

Usb-aansluiting Ja

Type usb-aansluiting Micro usb-B (2.0 form)

Batterij

Accu/batterijcapaciteit 1500 mAh

Standby-tijd 1 m

 

Gebruikservaring

Het lichte gewicht en de compacte ronde vorm vind ik echt enorm prettig. Het houdt zeer eenvoudig en langdurig vast. Daarnaast is de smart light erg prettig om ’s avonds lang te kunnen lezen op bed zonder extra verlichting. De lichtkleur past zich aan je bioritme aan zodat je na het lezen nog fijn in slaap kunt vallen. Ook in de (herfst)zon is het prima vertoeven. Eerlijkheidshalve heb ik mijn twijfels over de zomerzon. Dat is altijd een crime om geen spiegeling te ervaren, dat oordeel kan ik dus nu niet vellen. Wel dat de herfstzon geen spiegeling geeft. Gebruik de reader verder niet om te browsen, je telefoon gaat veel sneller en beter, dit is een e-reader. Daarom verwacht ik ook niet dat mensen mp3’s gaan afspelen, of de boeken laten voorlezen door de PocketBook. Dan download je beter een echt audiobook en speel je via je telefoon je muziek af.

Conclusie

De PocketBook Touch HD 3 is een heel goed product. Het leest, voelt en oogt geweldig. Geen restricties zoals met Kobo en Kindle, daarnaast een goede prijs. Ik weet wat onder mijn kerstboom zal liggen!

Prijs en beschikbaarheid

De Pocketbook Touch HD 3 is per direct verkrijgbaar voor een bedrag van €159.

2 reacties

  1. De Pocketbook beschikt over zeer slechte woordenboeken. Engels – Engels is van een bedrievende kwaliteit. Er wordt gezegd dat het ern Webster is, maar dat moet een leugen zijn. In het Engels – Nederlandse woordenboek staat vrijwel niets wat je eventueel op wilt zoeken. Nog nooit een reader gehad met zulke slechte woirdenboeken. Dus als woordenboeken belangrijk voor je zijn: geen Pocketbook kopen. Dan is Kobo een stuk beter.

  2. De Pocketbook beschikt over zeer slechte woordenboeken. Engels – Engels is van een bedrievende kwaliteit. Er wordt gezegd dat het ern Webster is, maar dat moet een leugen zijn. In het Engels – Nederlandse woordenboek staat vrijwel niets wat je eventueel op wilt zoeken. Nog nooit een reader gehad met zulke slechte woirdenboeken. Dus als woordenboeken belangrijk voor je zijn: geen Pocketbook kopen. Dan is Kobo een stuk beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.