Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: LG G8X ThinQ de ultieme smartphone van 2019?

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Praktisch gebruik van het tweede display
  • Waanzinnig goede camera prestaties
  • Erg goede displays
  • Erg goed geluid

THE BAD

Binnenkort komen ze er weer aan. De GadgetGear.nl innovatie awards waarvan ieder redactielid er maar één per jaar mag uitdelen. En LG is met haar LG G8X ThinQ een toch wel heel grote kanshebber aan het worden om één van die awards mee naar huis te nemen. Deze smartphone is namelijk echt heel smart!

Unboxing

De verpakking van de LG G8X ThinQ valt op. Je krijgt niet het standaard LG doosje. Je krijgt twee doosjes met een wikkel erom. De dual-screen cover is echt een los product. Dat je bij schade ook gewoon nog los kunt kopen. In de doos van het toestel zelf zit zelfs een transparante cover om het toestel te beschermen. Handig wanneer je ‘light’ op pad gaat. Immers maakt het dubbele display het toestel wel een stuk dikker.

Verder vinden we een 3,5mm analoge in-ear headset. Inderdaad. De G8X is ook voor content creators. Dus je krijgt gewoon alle aansluitingen. En die headset is ook echt goed, maar daar komen we later op terug. Voor de oordopjes krijg je ook alternatieve maten eargels.

Je krijgt een USB-A naar USB-C kabel en een 16.5 Watt Fast Charger. Dat laden kan trouwens sneller op dit toestel wanneer je een andere lader in huis haalt.

Design

De LG G8X ThinQ is dus eigenlijk een Android smartphone met een wel heel handige cover erbij. Het toestel zelf is buitengewoon slank en echt mooi afgewerkt. Hij meet 159x76x8mm. Met 192 gram is hij netjes op gewicht. De achterkant is van Gorilla Glass 5 gemaakt. Het frame is van aluminium. Het toestel is IP65 waterdicht.

Display(s)

LG heeft het toestel (en de dual-screen cover) voorzien van een OLED display met een doorsnede van 6.4 inch. De displays draaien op een resolutie van 1.080×2.340 pixels. Dat is dus HD+ in een 19.5:9 beeldverhouding. De displays worden beschermd door Gorilla Glass 6. Ik noemde al dat dit een toestel is voor contentmakers. Dat zien we ook terug in het feit dat de displays moeiteloos 100% van het DCI-P3 kleurenbereik weergeven. Voor entertainment lovers is het fijn dat ze ook HDR10 ondersteunen. Je kunt dus op de hoogste kwaliteit gebruik maken van HDR beelden.

De geschiedenis en toekomst van LG’s dubbele display

Het dubbele display van de LG G8X debuteerde eerder dit jaar al op de LG V40. De V-series probeert iedere generatie weer, iets bijzonders te doen met haar display. Dit jaar was dat dus een volwaardig dubbel display. Maar er kwam feedback vanuit de gebruikers. Het idee was tof, maar de twee displays verschilden teveel van elkaar.

LG laat zien dat OnePlus niet het enige merk is dat serieus met de feedback van haar gebruikers aan de slag gaat. In deze release bevat de dual display cover dan ook exact hetzelfde display dat in de LG G8X ThinQ smartphone zelf ligt. Hetzelfde formaat. Dezelfde inkeping. Dezelfde resolutie. Dezelfde kleuren. Dezelfde snelheid. Je snapt het. Dit voelt meteen al veel natuurlijker aan.

Het valt niet uit te sluiten dat LG met de V50 toch meegaat met de opvouwbare smartphones. Met Huawei, Samsung en Motorola die dit soort toestellen in de markt hebben gezet, zal LG niet achter willen blijven. Maar op basis van mijn eerste ervaringen heb ik stiekem toch een voorkeur voor deze, ongetwijfeld goedkopere, oplossing.

Geluidservaring

LG snapte al vroeg dat een goed geluid, erg belangrijk is op een smartphone. Waar anderen voorzichtig experimenteerden met hi-res music, stortte LG zich al vol op haar Hi-Fi Quad DAC technologie. Dit is een veel hoogwaardiger DAC dan standaard op de Qualcomm chipset aanwezig is. Hij geeft een iets warm geluid, maar vooral heel veel detail. Een Tidal track komt hier echt goed naar voren.

Anno 2019 plaatst LG ook een DTS:X 3D Surround optie op haar toestel. Dit is voor virtual surround. Die geeft wel een heel strak stereo, maar zeker geen surround ervaring. Zetten we overigens een DTS:X test track op, horen we wel bizar veel details. Knap werk. Wellicht mede doordat de audio getuned is door Meridian Audio.

Wanneer je geen headset gebruikt, krijg je stereo speakers die in het toestel zelf zitten. Dus niet in de cover, maar dat zou niet echt iets toevoegen. Het geluid is zuiver en het volume is prima.

Specs & Performance

LG probeert het toestel relatief goedkoop te houden, zonder al teveel in te boeten op prestaties. Jr krijgt de Qualcomm Snapdragon 855 chipset. De 855+ was op dat moment al beschikbaar, maar het prestatieverschil is niet super groot. Dus we snappen deze overweging. De 6GB werkgeheugen is ook echt prima en de 128GB opslagruimte is royaal. LG maakt gebruik van UFS2.1 geheugen. Ook hier niet de allernieuwste standaard, maar wel snel genoeg om erg vlot tussen apps te kunnen wisselen.

Android 9 en LG UX 9

Het toestel wordt op Android 9 afgeleverd. Een update naar Android 10 is te verwachten. LG voorziet de installatie van haar LG UX 9. Daarmee wordt het toestel beter geschikt gemaakt voor het gebruik van de twee displays.

Wat jammer is, is de bloatware die LG standaard op het toestel zet. Het merk probeert extra eurotjes te verdienen met Booking.com, maar ook met de games van Gameloft. Dat laatste staat wel wat tegenover voor de Franse spelletjesmakers. Die games ondersteunen namelijk netjes het tweede scherm. Hierdoor krijg je een veel betere beleving. Ook de camera app voor deze smartphone is echt iets bijzonders geworden.

Hoewel het toestel enorm gericht is op productiviteit, biedt het toestel helaas nog geen desktop modus wanneer je op de USB-C poort een display aansluit. Onderhand mag LG daar nog wel een stap maken, maar dat is voor nu nog meer een wens dan een minpunt.

Selfie Camera

LG doet iets bijzonders. Het voorziet de selfie camera van een 32 megapixel beeldsensor. Daarop ligt met f/1.9 een zeer lichtgevoelig optiek. Ongekend bij deze camera’s. Met deze enorme sensor levert LG ook elektronische beeldstabilisatie en dat merk je weer wanneer je filmt (zie het tweede deel van de video bovenaan). Je kunt niet alleen op 4K 60Hz filmen, maar op 30Hz maak je gebruik van de beeldstabilisatie. En je filmt hier al in HDR. Waanzinnig!

Handig is hoe LG het tweede display inzet. Je kunt deze namelijk als lichtbalk gebruiken. Zo kun je overdag harde schaduwen uit het gezicht halen, maar ’s nachts ook goed zichtbaar worden. Slim!

Camera’s achter

LG stunt niet met een batterij aan camera’s achter. Je moet het doen met ‘niet meer’ dan een dual-camera. Immers, dit toestel moet betaalbaar blijven met haar twee displays. Ook hier kiest LG wel voor kwaliteit, maar opvallend genoeg niet voor enorme megapixels. Je moet het doen met een 12 megapixel main camera. Die is met f/1.8 enorm lichtsterk en heeft hiervoor ook echt flinke pixels van 1.4µm. In het donker kan LG de pixels samenvoegen voor een verhoogde lichtgevoeligheid. Deze camera is volledig optisch gestabiliseerd en kan 4K op 60Hz filmen. Die camera heeft een beeldhoek van 27mm.

Ook krijg je een groothoek van 9mm mee. Die heeft een 13 megapixel beeldsensor, maar is met f/2.4 minder lichtgevoelig. De beeldpunten zijn hier 1.0µm. Check de foto’s of de waanzinnige videobeelden hierboven.

Accuduur

Ook met gebruik van het display, trekt de 4.000mAh accu het prima tot het einde van de dag. Wil je tussendoor bijladen, kan dat ook draadloos. Draadloos laden gaat op 9 Watt. Daarmee ligt LG nog wat achter ten opzichte van de andere Android merken, maar Apple komt nog niet verder dan 7 Watt. Een enorm fijn stukje comfort van LG. Er is ondersteuning voor Qualcomm Quick Charge 4.0 tot 21 Watt, maar uit een Power Delivery 2.0 lader trekt hij dit ook met gemak.

Gebruik je de display cover, dan kun je ook nog gewoon draadloos laden. Voor laden met een stekker moet je dan een magnetische aansluiting gebruiken. Hiervoor levert LG dus een verloopstukje mee met die cover… weer er zuinig op 😉

Conclusie: LG G8X ThinQ

LG heeft het gedaan. Met de LG G8X ThinQ heeft LG een werkelijk, waanzinnige smartphone neergezet. Een smartphone voor contentmakers, voor creatieven. Voor iedereen die graag van films, series en games geniet. Maar ook voor iedereen die graag productief bezig is. Het is een geheel nieuwe ervaring.

LG G8X ThinQ kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.