Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: iVisions Cinema 4K Series projectiescherm

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Het scherm blijft mooi strak hangen
 • Goed te integreren in een smart home
 • Handige RF Trigger (optioneel)
 • Hoge projectiekwaliteit

THE BAD

 • Aansluitingen zitten alleen op de kopse kant

Het komt niet vaak voor dat we ruim een half jaar een product testen, voor we de review op GadgetGear.nl plaatsen. Maar de reden is gegrond. Dit projectiescherm beschikt namelijk over tab tension en dat blijkt inderdaad het projectiescherm perfect strak te houden.

Unboxing

Wij bestelden het iVisions Cinema 4K Series projectiescherm bij The Next Shop. Het scherm kwam in een keurige, lange doos binnen. Het scherm wordt compleet geleverd met een afstandsbediening, een tool om de uitrollengte te verstellen, twee iVisions QuickInstall wand & plafondbeugels en documentatie. We bestelden meteen de iVisions iViConnect RF Trigger mee zodat we de meegeleverde RF afstandsbediening (met muurhouder) eigenlijk niet meer nodig hebben. Daarmee is het hele pakket klaar voor gebruik.

Wij bestelden de kleinste uitvoering, van 200CM breed. Er zijn ook modellen van 230, 260, 300 en 350CM breed verkrijgbaar. In alle gevallen gaat het om een 16:9 beeldverhouding. Weet je niet goed welk scherm je moet hebben, richt je projector dan op de muur. Probeer daar een zo groot mogelijke projectie te maken en meet de lange zijde op. Kies daarna een scherm dat net even kleiner is. Dan weet je zeker dat je op het hele witte vlak kunt projecteren.

Montage

Met de iVisions QuickInstall wand & plafondbeugels, kun je het iVisions Cinema 4K Series zowel tegen de wand als tegen een plafond of aan een ketting monteren. Het zijn stevige beugels met een heel eenvoudig locking mechanisme. Hierdoor is het ook gemakkelijk om het scherm ‘even’ weg te halen.

Wanneer hij gemonteerd is, moet je nog even kiezen hoe ver deze uit- en oprolt. Bij de 200CM versie die ik heb gekocht, krijg je een 30CM zwarte bovenrand. Deze hoeft in mijn geval maar een heel klein stukje uitgerold te worden. Met de meegeleverde tool kun je dit zeer nauwkeurig afstellen.

Smart home integraties

Het is mogelijk om het projectiescherm te integreren in je smart home. De handigste wijze is eigenlijk wat ik heb gedaan. Op het moment dat de beamer aan gaat, zal de RF Trigger dit merken en het scherm laten zakken. Zet ik de beamer uit, gaat het scherm automatisch weer omhoog.

Wil je meer high-end gaan, zijn er een aantal oplossingen. Je zou een 433Mhz RF transmitter kunnen inzetten en die de codes aanleren. Ook zou je kunnen kiezen voor een RJ12 aansluiting kunnen maken of zelfs een 12v trigger kunnen gebruiken. Nee, hij zit dus niet direct op WiFi of Zigbee. En nee, hij heeft standaard geen Google Home of Alexa ondersteuning. Maar met een beetje creativiteit is alles te maken en dat is een mooi vooruitzicht.

Ontwerp

De rol met het projectiescherm is ondergebracht in een mat-wit gespoten aluminium behuizing. Deze is voorzien van het nodige bochtenwerk, waardoor deze er erg strak en netjes uitziet.

De 230V aansluiting (en andere aansluitingen) zitten op de kopse kant, aan de linkerkant. Helaas heeft de ontwerper geen mogelijkheid om de aansluitingen eventueel (dubbel) aan de achterkant en/of bovenkant te plaatsen. Hierdoor is de kabel in veel gevallen in het zicht en dat is natuurlijk net even jammer. Voor mijn gevoel is dit de minst logische plek.

Op die zijkant zit ook de EmergencyControl weggewerkt. Dat wil zeggen dat hier twee knoppen zitten om het doek mee uit te rollen, of op te halen wanneer de afstandsbediening niet werkt.

Het doek

De iVisions Cinema 4K Series projectiescherm is uitgerust met het eigen iVisions CineView TA8000 4K MattWhite projectiedoek. Dit is een glasvezel gelamineerd doek met polyvineerchloride en een nano oppervlaktecoating. Een hoop moeilijke termen die vooral staan voor een enorm hoge projectiegraad. Hoe hoger de projectiegraad, hoe minder donker het hoeft te zijn om al een mooi plaatje te zien. Bovendien is de ‘korrel’ van het doek, optimaal voor 4K projecties. Het doek heeft een optimale kijkhoek van 160 graden.

Voor dit doek is gekozen voor een 230V Tubular Silent High-Speed elektromotor. Deze rolt het doek netjes op en af. De motor lijkt echt zeer nauwkeurig te zijn. Hij onthoudt precies waar hij moet stoppen bij het op- en afrollen. De motor is wel hoorbaar, maar niet storend.

Het TabTension Systeem

Aan projectieschermen kleeft doorgaans een enorm nadeel. Namelijk dat ze weleens willen uitlubberen. Naarmate ze ouder worden, rekt het materiaal op en dat geeft dan problemen. Met het iVisions Cinema 4K Series projectiescherm heeft de fabrikant twee oplossingen ontwikkeld om dit tegen te gaan.

De meest eenvoudige is de TensionControl gewichtsbalk die onderaan het scherm hangt. Het tweede is het TabTension systeem. Dit is een sterke draad die parabool langs het projectiescherm loopt. Met de TensionControl gewichtsbalk, kun je deze draad aanspannen om zo harder aan het scherm te trekken. Over de hele lengte van het scherm zitten namelijk lussen waar deze draad doorheen loopt. Zo kan één draad op verschillende plekken het scherm aantrekken.

Deze manier van spannen is waanzinnig goed bedacht. Het scherm hangt nu een half jaar en is echt nog steeds perfect op spanning. Hierdoor blijft de geprojecteerde film haarscherp.

Conclusie iVisions Cinema 4K Series projectiescherm

Ik heb inmiddels een aantal Epson beamers op het iVisions Cinema 4K Series projectiescherm getest. Ik ben buitengewoon blij met hoe strak het plaatje op het scherm is gebleven. Een heel andere beleving dan bij mijn oude projectiescherm. Ik kan dit systeem dan ook echt aanraden. De kwaliteit van het doek is daarnaast ook erg hoog. De projecties voor mijn projector reviews zijn echt haarscherp en dat is voor mij ook erg belangrijk. Topscherm dus!

p.s. we hebben hier en daar gebruik gemaakt van beelden van de fabrikant. Door het enorme formaat zijn die beter dan de beelden die we zelf kunnen schieten. Uiteraard vinden ze wel representatief voor wat je krijgt wanneer je dit scherm koopt.

6 reacties

 1. Leuke review van een echte gadget-freak. Op basis hiervan heb ik dezelfde set gekocht, dus inclusief de RF transmitter om het scherm automatisch omlaag/omhoog te laten gaan bij het aanzetten/uitzetten van de beamer.
  De belangrijkste punten:
  * Uitstekende kleurweergave van de BT.2020 color space
  * Heldere weergave en goed contrast maken het scherm geschikt voor HDR inhoud
  * De fijne “korrel” van het doek geeft een ongelooflijk scherpe weergave van 4K inhoud
  * Het TabTension systeem maakt het doek heerlijk vlak
  * Precieze controle over hoever je scherm af- en oprolt
  * Uitgebreide bedieningsmogelijkheden waaronder ook RF af-fabriek!
  Een goede beamer verdient een goed scherm. De bovenstaande punten zijn echt zichtbaar beter t.o.v. mijn vorig scherm.

 2. Wij hebben de nieuwe variant hiervan thuis hangen (iVisions Cinema 4K HighContrast ALR). Zelfde scherm als deze review maar met een grijs “HighContrast” projectiedoek.

  Deze zijn echt super als je gaat projecteren in een ruimte die je niet 100% (echt hélemaal) donker kan maken en je een lichtsterke beamer hebt. Wij combineren de Epson TW9400 met dit scherm in onze woonkamer, en de projectie is geweldig kleurrijk zelfs als er flink buitenlicht langs de gordijnen schijnt en lampen in de andere hoek van de kamer aanstaan.

  Ik kan nog niks schrijven over langduriger gebruik maar het scherm doet mij aan als dat dat geen enkel probleem is. De motor maakt een zacht en soort van high-tech zoem geluid als het scherm uitrolt.

  1. Hoi hoi,
   Ik heb de iVisions 4k HighContrast ALR net gekocht en geinstalleerd, maar er zitten elke 20cm horizontale strepen/afdrukken over de hele breedte. Waarschijnlijk van het oprollen/ de opslag. Is dit normaal en gaat hij zich na een tijdje weer uitstrekken?

   1. Dat hangt heel erg af van wat je meemaakt. Ik heb het scherm nu al een paar jaar hangen en eigenlijk geen last van dit verschijnsel. Wellicht een productiefout? Ik zou even contact opnemen met de verkoper als ik jou was.

 3. @Kristof : Ik ben ook geïnteresseerd in dit scherm in ALR? Kunt u mij vertellen of de 3D-films goed werken?

  1. Ik gebruik het bijna uitsluitend voor 3D films en kan bevestigen dat dit goed werkt. Overigens is het zo dat 3D uit de bril komt en niet echt uit het scherm. Jouw bril wisselt linker- en rechter oog steeds af en de projector schiet om en om beeldjes voor het juiste oog op het scherm. Wil je cinema 3D, heb je twee projectors nodig. Dat komt in de praktijk niet voor in huizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.