Disney+
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review Disney+, een kwartaal aan het streamen

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Enorm mooie content catalogus
  • Er komt nog enorm veel content aan
  • Goedkoop

THE BAD

  • Content management is nog een probleem
  • Android TV app laat te wensen over
  • Veel Android apparaten zijn om onduidelijke reden nog niet ondersteund

Disney lanceerde dit jaar een enorme operatie. En gelukkig, wij Nederlanders mochten eerst. Met de lancering van Disney+, legt de entertainmentreus het vuur aan de schenen van Netflix. Hoewel de dienst groeit als kool, heeft het nog een aardige weg te gaan.

De content

Qua content is Disney hard bezig de dienst te vullen. Zo ging gisteren de live-action film Aladdin online. De dienst bevat ook een enorme hoeveelheid historische content en praktisch alles van Marvel is aanwezig alsmede van Pixar en Lucas. Ook de FOX catalogus gaat er langzaam op. Beginnend met de Simpsons.

Overigens heeft Disney meteen de eerste content worstelingen te pakken. Zo werden alle Simpsons video’s naar breedbeeld getrokken. De echte fans merkten al snel dat veel van de subtielere grappen hierdoor buiten het beeld vielen. Gelukkig paste Disney zich snel aan.

Een ander probleem is de taal van de content. Het is niet mogelijk om kinderen bijvoorbeeld alleen Nederlandstalige content te laten zien. En dan bedoel ik ingesproken, niet ondertiteld. Het is ook niet mogelijk om vooraf te zien in welke taal een film of serie gesproken is.

Sterker nog, in series kan dat per aflevering verschillen. Kijk je bijvoorbeeld naar de oudste Ducktales afleveringen, dan is de één in het Nederlands en de andere in het Engels. Dit terwijl wel alle afleveringen destijds zijn nagesynchroniseerd. Lastig is ook dat de Engelse afleveringen dan weer geen ondertitels kennen. Onzorgvuldigheid bij het vullen van de dienst?

Qua content liggen er nog veel opties en uitdagingen in het verschiet voor de dienst. Disney is niet heel gewelddadig, maar veel FOX content is dat wel. Er zitten zelfs films en series tussen die echt alleen voor volwassenen zijn. Voor Netflix zou dit geen probleem zijn, maar hoe gaat Disney dit op een goede manier ontsluiten? En dan is er nog de enorme sport catalogus van FOX Sports waar het mee aan de haal kan gaan. Opties genoeg voor de dienst om enorm te groeien.

Anderzijds zet Disney haar oud partner Netflix ook een stevige hak. Het is al ruim een jaar bezig om content van Netflix te trekken. Hierdoor mist Netflix een groot deel van haar aantrekkelijke catalogus. Aan de andere kant trekt ook DC Comcis haar content weg bij Netflix weg omdat ook zij een eigen streamingdienst gaat lanceren. Echter komt die voorlopig nog niet naar de EU. Netflix gaat dus echt een probleem hebben.

Disney+

Technisch niet perfect

Qua inloggen, is Disney+ echt super gemakkelijk. Wanneer je geen zin hebt om met je wachtwoord te werken, kan de dienst eenmalige logincodes naar je e-mail versturen. Super handig. Vooral op apparaten met een lastige interface. Denk aan Android TV.

Over Android TV gesproken, daar is de app echt nog erg buggy. In een kleine test die we hebben uitgevoerd, bleek dat audio in 87% van de gevallen niet lipsync loopt. En dat verschil kan oplopen tot enkele seconden. Hier is echt nog werk aan de winkel.

Kijken we naar de Android app in het algemeen, is die voor veel minder Android apparaten beschikbaar dan bij Netflix. Hoewel Netflix en Disney+ beiden geen ondersteuning bieden voor Android Go apparaten, is Disney+ bijvoorbeeld ook niet te gebruiken op de Huawei MediaTab tablets, waar Netflix het wel moeiteloos doet.

Ook merkten we dat het een hele periode niet mogelijk was om zondermeer verder te kijken in een film of serie waar je naar keek. Die optie was voor ruim een week uit de homepage van de dienst verwijderd. Lastig als je net ergens in een serie zat, maar niet goed wist waar. Ineens moest je alles zelf bijhouden. Gelukkig lijkt dit nu opgelost.

Conclusie: Disney+ zit duidelijk in haar groeifase

Na een klein kwartaal streamen met Disney+ is het duidelijk. Technisch en organisatorisch heeft Disney de dienst echt nog niet onder controle. Maar met een enorm goed contentportfolio en een extreem lage prijs, kan de entertainmentgigant veel breken. Wij durven te voorspellen dat Disney in 2020 lekker zal doorgroeien. Maar we hopen dat Disney niet alleen in content zal investeren, maar vooral ook in het verbeteren en breder beschikbaar maken van haar apps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.