Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Aladdin 4DX met 4 sterren.

The Good
  • Sterke cast
  • Mooi in elkaar gezet
  • Will Smith doet het goed als geest
  • 4DX maakt de film echt magisch
The Bad
  • Biedt weinig 'meer' dan de tekenfilm


Nadat de Disney tekenfilm Aladdin in 1992 in een ware klassieker veranderde, keerde de film dit jaar terug naar het witte doek. Afgelopen week keken we de film, op uitnodiging van Pathé, in 4DX. Precies wat deze film nodig heeft.

Real Action is de nieuwe kinderfilm

Jouw eigen succes herhalen, dat is lastig. In de filmwereld zien we heel wat bekende namen opnieuw op het witte doek verschijnen. Sommige doen het zelfs vier keer opnieuw (*Kuch Spider-Man). Doorgaans zien we dan toch heel wat veranderingen om de reboots interessant te houden.

Maar kun je een tekenfilm opnieuw naar het witte doek brengen? Ja, je kunt de kleurtjes wat ophelderen. De lijntjes opnieuw trekken. Dan kom je al een heel eind. Zeker bij oude tekenfilms. Maar die oude tekenfilms hebben doorgaans ook een klein probleem. Hoe tijdloos ze ook lijken, er is veel veranderd in de snelheid waarmee we nu gewend zijn een verhaal in films te zien. Het taalgebruik dat we nu kennen. En vooral dat we de aftiteling tegenwoordig op het eind van de film plaatsen. En daar ook iets leuks van proberen te maken. Tsjah, dan is zo’n oude tekenfilm gewoon niet heel hip.

Jaren geleden begon Disney dan ook met het opnemen van real life versies van haar klassiekers. De tekenfilms, maar dan opnieuw ingespeeld door echte acteurs. Echte acteurs die hun stinkende best moeten doen om de oude magie te laten herleven.

Het verhaal van Aladdin

Maar dan nu Aladdin. Het verhaal van de geest in de lamp en de machtsstrijd in het oude Perzië, of in ieder geval een regio die daar aan doet denken. Want; het verhaal speelt in het fictieve koninkrijk Agrabah. Daar is Aladdin (Mena Massoud) niets meer dan een dief. Een zakkenroller die steelt om te overleven, maar niet om rijk te worden.

Het is ook de stad van Princes Jasmine (Naomi Scott). Een Princes die haar eigen stad niet kent. Haar vader houdt haar al jaren opgesloten na de dood van haar moeder. Op een dag weet ze haar kasteel te ontvluchten en loopt ze, verkleed, door de straten. Daar ontmoet ze Aladdin.

Tegelijkertijd is de magiër Jafar (De Nederlandse Marwan Kenzari) bezig om een mysterieuze lamp uit een magische grot te halen. Daarvoor heeft hij iemand nodig is die een ‘ruwe diamant’ is. Alleen die mag de grot der wonderen betreden en de lamp eruit halen. Menig dief weet dit niet voor elkaar te krijgen en sterft een vroege dood.

Terwijl de liefdesrelatie tussen Aladdin en Jasmine zich begint te ontwikkelen, komt Jafar de jonge dief op het spoor. En zo, komt Aladdin in de grot en in aanraking met de geest in de lamp. Een geest gespeeld door niemand minder dan Will Smith.

Op een paar kleine details na, verloopt het verhaal van Aladdin exact zoals we dit kennen van de originele tekenfilm. Geen verrassingen daar. Dit is ook de reden dat de film in het Nederlands is nagesynchroniseerd. Hij is prima met kinderen te kijken.

Disney heeft wel veel kleine referenties in de film gestopt. Zo zijn er op diverse plekken originele tekeningen terug te vinden. Ook het Disney kasteel komt meer dan eens voorbij in de film. Van die leuke, kleine details waar je als volwassene van kunt genieten.

Acteurs

Op Will Smith na, bestaat een groot deel van de cast toch uit acteurs met een wat kleinere historie in Hollywood. Ervaren zijn ze wel en dat is heel fijn. Je linkt minder snel andere karakters aan de gezichten in de film. Bovendien zijn de gezichten die we zien toch wel heel sterk overeenkomstig met de gezichten die we kennen uit de tekenfilm. Het ondeugende gezicht van Aladdin, de betoverende glimlach en ogen van Jasmine en de snode top van Jafar .Alles past.

Uiteraard speelt Will Smith wel een rol die hem redelijk op het lijf is geschreven. Zowel als feestmuts als tijdens de meer emotionele momenten van de film, weet hij zichzelf weer goed neer te zetten. En ja, er lijken voor Will Smith wel wat aanpassingen gemaakt te zijn. Zo speelt aapje Nabu in een scene een beat die wel heel erg sterk lijkt op die van ‘Switch’ Ook mag hij in de aftitelling nog even los met DJ Khaled. Verder zijn het gewoon de songs die we al kennen 🙂

De 3D 4DX ervaring

Als je het origineel al kent, biedt Aladdin dus weinig verrassingen. Het constante ‘zo komen bij elkaar, ze zijn boos op elkaar, ze maken het goed, ze komt in gevaar, ze komen weer bij elkaar’ kennen we natuurlijk wel. En dan is het lekker dat de film ook in 4DX gezien kan worden. Hoewel je tijdens achtervolgingen een soort achtbaan effect krijgt, zijn het de rustige momenten waar 4DX echt iets toevoegt aan de beleving. Je zwiert letterlijk non-stop mee met de camera. Vooral de eerste rit op het vliegend tapijt is echt magisch. Ookd e geuren tijdens de film, voegen enorm veel toe aan de beleving. Zonder 4DX zou ik waarschijnlijk toch in slaap zijn gevallen.

Toekomstige live action films van Disney

Na Aladdin komen er de komende tijd nog heel wat live action films van Disney aan. Te beginnen met The Lion King in juli. In oktober volgt Maleficent: Mistress of Evil. In 2020 verachten we Mulan en Cruella (101 Dalmatiërs). Later volgen nog Peter Pan, Tink, The Sword in the Stone, Pinocchio, Rose Red (Sneeuwwitje) en Prince Charming (Assepoester).

Conclusie: Aladdin 2019

Aladdin is de originele tekenfilm, maar nu als echte kinderfilm. In een hoogwaardige productie en met veel echt magische momenten. De films van de originele film gaan hier echt genieten. De net wat mindere fans moeten eigenlijk een 4DX kaartje kopen om zich door de film te laten trekken. En kinderen… die zijn voor mijn gevoel de echte doelgroep voor deze waanzinnige vertolking van de tekenfilm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.