Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de Blue Yeti X met 4.5 sterren.

The Good
  • Prachtig design
  • Veel features (Blue Voice)
  • Snelle patroonwissel
  • Betaalbaar
  • Eerlijk geluid
The Bad
  • Geen duidelijke uitleg voor presets, bediening, etc.


Blue, in de audiowereld op Mic gebied kan je eigenlijk niet meer om het merk heen. Ik gok dat de succesformule een samensmelting is tussen kwaliteit, features en design. Vandaag testen we samen met de enige echte Manon Blaauw de Blue Yeti X, een zware jongen met heel wat moois achter het moois. Lees je mee?!

In een wereld waar Podcasting, Vlogging en Singer Songwriters de digitale wereld overnemen gaan merken die zich wellicht voorheen op pro’s richten, nu zich meer richten op de particuliere markt. Blue zit daar een beetje tussenin. Met gangbare instapmodellen, plug & play via USB en schappelijke prijzen zijn ze vaak terug te zien en horen in de opnames van vandaag de dag. De Blue Yeti X is net een stapje duurder en hoger dan het gewone segment.

Om echt audio te testen leek het ons leuk om een Singer Songwriter uit te nodigen. Want wie weet er nu meer van audio dan de mensen die er dagelijks mee te maken hebben. Ik als redacteur deed een klein stapje terug en gaf het woord aan Manon Blaauw.  Check haar instagram voor veel covers, verslagen en leuke foto’s. Deze creatieve duizendpoot is actrice, presentatrice en singer songwriter. Vooral vanwege haar laatste kwaliteiten (prachtige stem!) leek het ons leuk om een filmpje te maken waarbij we wat muziek opnemen, van zowel de video als de audio en het verschil te laten horen tussen bijvoorbeeld de opname van een Iphone XS Max, Sandberg USB Mic en een microfoon zoals de Blue Yeti X.

Noot van de redacteur: Ik ben geen professionele studioheld, dus met eerlijke opnames, zonder bewerking heb ik een korte youtube video gemaakt waarbij de audio van de piano en de stem rechtstreeks uit de Yeti X komt. De Audio van de intro, dat is eigen apparatuur. De beelden van de zang zijn naast de audio van de Yeti geplaatst. En dat allemaal vanaf de keukentafel, dus weest niet te streng 😉

Oneerlijke vergelijking? Wellicht, maar GadgetGear is geen audioplatform en wij hebben geen beschikking over een tiental microfoons om een vergelijkend waren onderzoek te doen. Wat wij erg graag willen uitzoeken is of thuisrecorders zoals podcasters en singer songwriters voor relatief weinig geld de overstap zouden moeten maken naar een mic zoals de Yeti X, of budget moeten kiezen voor Sandbergs USB Mic of een telefoonrecorder. Want als een telefoon en een Mic overeenkomen, dan is het simpelweg een gadget. Benieuwd? Ik enorm!

Unboxing

De verpakking van de Blue Yeti X zit strak in elkaar met een perfecte bescherming voor de microfoon. Dat mag ook wel, want het membraan is gevoelig en deze mic is een zware jongen.  In de doos treffen we een usb kabel, de Blue Yeti X (lekker verstopt in een bedje van foom) en een papiertje met de basisinstructies.

De Mic is Plug & Play, dus wanneer je deze in je usb poort steekt is hij direct klaar voor gebruik. Nou ja, helemaal klaar niet. Je moet eventjes software downloaden om aan de slag te gaan met alles wat Blue te bieden heeft. Dan kan met Blue Voice. Download G Hun (gratis) van Logitech die jouw Mic voorziet van de basisinstellingen en wat testmogelijkheden. Als dat gelukt is, kunnen we aan de slag. Maar waar kijken we eigenlijk naar?

LookyLooky

Ben je bekend me Blue, dan is het design geen verrassing. Robuuste jongens, zwaargewichten en toffe eyecatchers voor iedere (thuis) studio. De Yeti X is gewoon een prachtige microfoon. Opvallend, zonder te flitsend te zijn. Stevig, solide en robuust. De afwerking is weer verfijnd, staat als een huis op je bureau.  Er is werk verricht aan het materiaal aan de voet zodat het geluiden van je omgeving (schuiven op je bureau, etc) tegen zal gaan. Maar als je echt een stapje verder gaat zou ik er wel een arm bijkopen zodat hij veilig van die ergernis geluiden is.

Onder de Mic vinden we de micro USB aansluiting en een hoofdtelefoon jack 33mm aansluiting om live te luisteren en op te nemen zodat je direct hoort wat je onbewerkt opneemt. Als je de Mic kantelt op het standaard kan je eenvoudig bij deze ingangen. Verder zien we nog een standaard schroefdraad die je nodig hebt voor de mic arm.

De knop aan de voorzijde is zoals de Yeti. Groot, robuust en met LED voorzien. Echt heel gaaf en zorgde voor een wauw effect bij zowel mij als Manon.  Met de LED verlichting kan je heel snel zien hoe hoog de input is en of hij overstuur raakt of niet. Met een druk op deze knop mute je de mic. Die hebben we tactisch gemaakt, want bij het gebruiken van deze knop hoor je geen storende resultaten in je opname. Dus druk op de mute en je ziet jouw led rood worden. Draaien met een prettige weerstand in het detail geeft het volume weer in groen. Trouwens je kunt via de Logitech Hub alle kleuren kiezen die je wenst

De knop achterop geeft je de mogelijkheid om te switchen tussen verschillende opnamepatronen. Een basispatroon die je eigenlijk voor alles kunt gebruiken, een bi-directional voor bijvoorbeeld een interview tegenover je. Een omni-directional van alle kanten tegelijk en een stereopatroon voor meerdere bronnen.

Hear Hear!

Laten we eerlijk zijn. Koop je een professionele microfoon (geen plug & play) dan zal je geluid beter zijn. Daar kan je met de Yeti niet tegenop, maar goed dan heb je het dus over een eurootje of duizend die je moet investeren. Wel zien we dat het geluid in vergelijking met een andere plug & play test die we deden van Sandberg, het geluid van de Yeti warmer en eerlijker is. Dan hebben we het over een rauwe opname zonder bewerking. Een eerlijk geluid, dat is belangrijk. Natuurlijk is het een enorm verschil met een mic van je telefoon of andere goedkopere oplossingen. De features die de Yeti X brengt in de verschillende patronen zijn natuurlijk ook een enorme bijdrage.

Laten we even kijken naar de Software. Met Logitech’s G Hub heb je volledige controle. Kies jouw presets, effecten en instellingen die jouw opname een specifieke voorkeur geven. Met Blue Voice kan je een stapje verder gaan. Van de website van Blue Voice stelen we deze informatie even voor de duidelijke uitleg.

HOOGDOORGANGSFILTER

Hoge frequenties gaan door de filter tegen een doelfrequentie en audio onder dat bereik wordt geleidelijk weggefilterd. Dit elimineert ruis op lage frequenties, zoals motoren van auto’s, zware machines  of zelfs je ventilator.

RUISONDERDRUKKING

Verwijdert consistente, ongewenste geluiden zoals ventilators, weggeluid en regen.

EXPANDER/GATE

Expander is een noise gate met een variabel bereik. Gebruik het om  ongewenst achtergrondgeluid te elimineren als je niet in de microfoon spreekt, zoals blaffende honden, spelende kinderen of je tv.  Als je de drempel net onder je stemniveau instelt, zal de gate enkel openen wanneer je spreekt en al het andere geluid elimineren.

DE-ESSER

Luistert naar hoge frequenties voor sisgeluiden of -klanken.  De tool werkt met een doelfrequentie (standaard 8 KHz) en comprimeert de frequentie wanneer de drempel is bereikt voor het aantal dat is ingesteld door de verhoudingregelaar.

EQ VOOR STEMMEN

Geselecteerde frequenties kunnen verlaagd of verhoogd worden om het geluidsprofiel van het signaal te veranderen. Blue VO!CE heeft drie individuele frequenties die afgesteld kunnen worden op uitvoer, doelfrequentie en kwaliteitsfactor. Kwaliteitsfactor bepaalt het aantal aangrenzende frequenties dat beïnvloed wordt door de doelfrequentie. Met EQ kun je moeiteloos de mooie klanken van je stem benadrukken en onaangename klanken verzachten.

COMPRESSIE

Geeft je stem een consistenter volumeniveau, zodat je  gemakkelijker te horen bent, of je nu roept of fluistert. Verkleint het dynamische bereik van een audiosignaal door de uitvoer te verzwakken in verhouding tot de drempel- en verhoudingsregelaars.

BEGRENZER

Een begrenzer comprimeert de uitvoer van het audiosignaal in een oneindige verhouding, waardoor het signaal begrensd wordt en het nooit luider dan het gewenste niveau kan worden.

Gebruik

Voor de review heb ik samen met Manon opnames gemaakt van verschillende audiosporen. Zo hebben we de piano los opgenomen met de Yeti en daarnaast ook de zang apart. In de review video hebben we die audiosporen onder de video geplakt. Het geluid wat je hoort is dus de Yeti X tijdens de zang en piano. De gesproken zaken, zoals de intro, is met eigen apparatuur. We hebben de audio verder niet bewerkt om een eerlijk geluid te laten horen. Geen effecten, enkel de presets die de Yeti X zelf aanbiedt. Waar we heel lang mee hebben zitten stoeien is de ruisonderdrukking en wat andere presets die bij stilte momenten de mic tijdelijk dichtknijpen. Daardoor hoorde je bij een volgende toon een kleine vertraging. Uiteindelijk hebben we de ruisonderdrukking geminderd en ook wat andere zoals de Expander/Gate helemaal uitgezet. Dat werkte voor ons. Ik had persoonlijk hier wel wat extra documentatie over willen ontvangen, want ik als no-pro vond het nog redelijk ingewikkeld. Ik weet ook zeker dat onze opnames nog veel beter kunnen worden opgenomen in het beginstadium, maar daarvoor miste ik simpelweg de skills.

Conclusie

De Blue Yeti X is prachtig qua looks. Hij is groot, mooi en praktisch versierd met LED zonder storend of té zijn. In deze review testen we de microfoon in vergelijking met een andere plug & play oplossingen alsmede de voordeligere manieren om geluid op te nemen. Dan zien we dat de Yeti het op alle fronten wint. Want dit is niet enkel een opname tool, maar ook een verwerker, bewerker en tuner. Dankzij de features is deze Yeti een compleet pakket voor jouw thuisstudio. Er zijn zoveel presets te proberen en zelf te maken dat je eigenlijk weken nodig hebt om alles te perfectioneren. Wil je echt Pro audio gaan, dan moet je ook Pro geld gaan inleveren. Een goeie mic kost dan ook meer dan duizend euro. Wil jij potcasted, youtuben, twitchen of zelf thuis liedjes opnemen, dan is de Yeti echt jouw keuze. Hij is een genot voor oor en oog. Met de bijbehorende software kun je eindeloos tweaken om ruis, achtergrondgeluiden te filteren en noem maar op. De Blue Yeti X is  één van de beste USB mics wat geluidskwaliteit betreft, zeker als de nadruk ligt op stem/voiceopnames zoals Manon en ik hebben getest

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.