Kobo Libra H2O
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Kobo Libra H2O (2019)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Knoppenbediening
  • Touchscreen
  • Scherpste display op de markt
  • Fijn besturingssysteem

THE BAD

  • MicroUSB aansluiting

Het enorm fijne ontwerp van de grote Kobo Forma is er nu ook een stapje kleiner. En dan meteen ook waterdicht. Kobo lanceerde onlangs de Kobo Forma H2O.

De voorlopers

Kobo startte in 2014 met waterdichte eReaders. Fijn voor iedereen die graag met een goed boek in bad duikt. Of gewoon zeker wilt zijn dat zijn of haar eReader het altijd doet.

Vorig jaar presenteerde Kobo de Kobo Forma. Dé eReader die ik nog steeds wekelijks gebruik. Dé eReader die voor mij de benchmark is geworden voor wat eReaders moeten zijn. Niet alleen door het enorme display, maar ook door de asymmetrische vorm. Hierdoor ligt deze eReader gewoon enorm fijn in de hand.

Design

Met de Kobo Libra H2O krijgen we nu veel goedkopere eReader met hetzelfde design… en waterdicht. Dit komt vooral doordat er nu voor een 7 inch Carta E Ink display is gekozen. Daarnaast zullen er zeker nog andere besparingen zijn geweest.

Zo ligt het display van de Kobo Libra H2O onder het frame. Bij de Forma ligt het gelijk aan het oppervlak wat mooier is, maar ook duurder in de productie. Ook is de basis van het display wat steviger in de grote Forma door gebruik te maken van Mobius.

Net als bij de Kobo Forma, is er weer een origami cover. Deze klapt om de eReader heen en kan ook als standaard worden gebruikt. Handig wanneer je een studieboek aan het lezen bent. Tenminste, daar gebruik ik die van de Kobo Forma voor. Let op, dit is wel echt een optionele accessoire.

Het enige minpuntje aan het design is de USB aansluiting. Waar de hele smartphone, tablet en laptopmarkt onderhand is overgestapt op USB-C, moet je deze nog laden met een MicroUSB kabel. Een klein detail dat echt wel anders mag.

Kobo Libra H2O’s Carta E Ink Display

Het Carta E Ink Display van de Kobo Libra H2O meet dus 7 inch. Het scherm heeft een resolutie van 1.680×1.264 pixels meegekregen. Je houdt dan een scherpte van ongeveer 300 DPI over. En dat is haarscherp voor een eReader. Sterker nog, scherper ga je momenteel niets vinden.

Kobo voorziet het display van de Kobo Libra H2O met ComfortLightPRO. Hierdoor past niet alleen de sterkte van het backlight zich aan op het moment dat je aan het lezen bent, maar ook de kleur van het licht. ’s Morgens is deze lekker blauwig omdat je wakker moet worden. In de avond is deze gelig om te zorgen dat jouw hersenen niet teveel worden geprikkeld. Zodat je gewoon met jouw favo eBook in slaap kunt vallen.

Wat opvallend is, is dat de verlichting in de Kobo Libra H2O beter is dan in de Forma. De verlichting is veel gellijkmatiger. Hier heeft Kobo duidelijk weer een stap in de ontwikkeling gemaakt.

Leescomfort

Om het leescomfort verder te vergroten, krijg je bij Kobo de keuze uit 12 lettertypen. Ook is het formaat van de letters en de regelafstand instelbaar. De nieuwe navigatiebalk maakt het bladeren en doorzoeken van boeken ook een stuk gemakkelijker. Hier zijn echt stappen gemaakt in de software. En ja, we verwachten deze positieve veranderingen ook via software updates op andere Kobo apparaten.

Het besturingssysteem van Kobo is erg volwassen. Door de samenwerking met Bol.com zijn boeken die je koopt, meteen op de eReader te vinden. Bovendien kun je profiteren van acties van Bol.com. Met Kobo Plus hebben de twee een soort Netflix voor boeken. Voor een vaste prijs per maand, kun je helemaal los gaan.

Bediening

In 2014 schrapte Kobo de knoppen op haar eReaders. Het merk ging volledig over op touchscreen. Hoewel touch veel voordelen biedt, mistte ik de knoppen wel tijdens het lezen. Ik was dan ook blij dat de bladerknoppen terugkwamen op de Kobo Forma. Kobo heeft ze ook weer op deze Libra gezet. Heerlijk!

Kobo Libra H2O Bediening

Conclusie: Kobo Libra H2O

Met de Kobo Libra H2O is de fijne Kobo Forma betaalbaar geworden, en waterdicht. Natuurlijk lever je in op het schermformaat en een stukje op het design, maar dat neemt niet weg dat de Kobo Libra H2O een wel heel fijne eReader is.

Kobo Libra H2O kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.