Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Kobo Forma (8” eReader)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Goed verlicht
 • Verlichting aanpasbaar in tint
 • Goede integratie met bol.com
 • Ruim voldoende opslagruimte
 • Enorm snel
 • Waterdicht
 • Heel fijn, groot eInk display

THE BAD

 • Nog geen USB-C

Qua ontwikkeling leek de eReader de afgelopen jaren weinig innovatie te brengen. Vooral in het kamp van Amazon bleef het stil en dag blijkt Kobo alle ruimte te hebben gegeven om met innovaties te komen. Zo ook de Kobo Forma.

Unboxing

In het doosje van de Kobo Forma geen bijzonderheden. De eReader komt met een microUSB kabel en wat documentatie. Meer heb je niet nodig. Wij ontvingen vanuit het PR bureau ook de optionele sleep cover ter review. Meer heb je ook niet nodig.

Design

Qua design is de Kobo Forma echt even wennen. Een vierkante eReader is gewoon even wat anders dan wat we de afgelopen jaren hebben gezien. Ook het dikkere deel is even wennen, maar ligt wel erg lekker in de hand. Amazon deed dit ook al met haar Kindle Oasis, maar met de cover erbij heft Amazon dat gevoel op. Kobo’s sleep cover houd het dikkere gevoel vast en dat is gewoon erg prettig. De behuizing is waterdicht, dus lezen in bad is geen enkel probleem. Het apparaat komt zelfs tot IPX8.

De power knop en USB aansluiting zitten aan de onderkant van de eReader. Opvallend is dat Kobo nog gebruik maakt van microUSB. We hadden onderhand toch wel USB-C verwacht. De Kobo Forma is immers het nieuwe vlaggenschip van het merk.

qrf

Display

De Kobo Forma maakt gebruik van een 8 inch Carta eInk HD display met Mobius technologie. Dit display heeft een resolutie van 1.440×1.920. Meer dan Full HD op een eReader! En ja, die 300 pixels per inch zijn echt super fijn. Kobo heeft het display ook gelamineerd met een touchscreen. Je kunt hierdoor kiezen of je op de knoppen wilt tikken of op het display wanneer je naar de volgende pagina wilt. Ik geef toe dat ik in de praktijk graag beiden gebruik. De knoppen voor tijdens het lezen en het scherm wanneer ik annotaties wil maken of woorden op ga zoeken.

Verlichting

Minstens zo belangrijk als de resolutie en de kwaliteit van het scherm, is de achtergrondverlichting. Konden we bij het vorige model nog redelijk goed zien waar de LED’s in het scherm zaten, is de verlochting op de Kobo Forma veel beter ingericht. Het hele display lijkt egaal verlicht.

Natuurlijk is de verlichting instelbaa, maar niet automatisch. Het ontbreekt aan een sensor voor het omgevingslicht. Wel is het aanpassen van de verlichting met een simpele swype al te doen.

Wat Kobo uniek maakt is dat Kobo sinds enkele modellen ComfortLightPRO toepast. Hiermee is ook de lichtkleur instelbaar en deze kleur kan zelfs automatisch worden geregeld. Zo heb je in de ochtend relatief veel blauwtinten in het display om je wakker te houden. Op de avonden verruilt de eReader dit voor een meer geel licht. Zo krijgen de hersenen minder de impuls dat ze wakker moeten blijven. Slim.

Specs

Je krijgt van Kobo 8GB op jowu boeken op te slaan. Er is wel een model met meer geheugen verkrijgbaar, maar alleen in Japan. Daar is de stripboekenmarkt enorm groot. Dus daat legt Kobo een versie met 32GB in de schappen. Voor gewone boeken is 8GB al zeer royaal. Enorm eigenlijk… Het is niet mogelijk een microSD kaartje te plaatsen.

Net als bij de Kobo Aura One, kiest Kobo voor de Freescale i.MX6 en nog niet de dual-core i.MX7. Die laatste zit al wel in de Kindle Oasis 2. Deze processors worden door het Nederlandse NXP ontwikkeld. Voor de snelheid had het weinig uitgemaakt, maar het stroomverbruik zou met de i.MX7 een stuk lager gelegen hebben.

Kobo Sleep Cover

De Kobo Sleep Cover is echt een super toevoeging voor deze eReader. Het maakt het mogelijk de cover als een standaard te gebruiken en zo handsfree te lezen. Daarnaast biedt het heel veel bescherming wanneer de eReader in mijn tas zit. Ook niet onbelangrijk. Bovendien loopt de lederen cover netjes rondom. Bij de Kindle Oasis is dit bijvoorbeeld niet het geval. Hierdoor krijg je toch al snel krasjes op de achterkant van de eReader. Klap je de cover dicht, gaat de eReader meteen in standby. Heerlijk!

Leescomfort

Kobo laat je ook hier weer de hele leeservaring naar eigen hand zetten. Er staan 12 lettertypen op de eReader. De lettergrootte is aanpasbaar net als de regelafstand. Je knt anotaties maken, maar ook woorden opzoeken in het woordenboek. Zelfs informatie uit Wikipedia is direct beschikbaar. Handig!

Wat ook erg fijn is, is de snelheid. Die ligt enorm hoog. Bovendien heeft het display ook een erg hoge refreshrate. Dit leest niet alleen geweldig, maar is ook prettig bij het gebruik van andere functies van de Kobo Forma.

Koop je boeken bij Kobo’s eigen eBook winkeltje of bij Bol.com, worden deze automatisch naar jouw Kobo Forma gestuurd via WiFi. Hoef je dus niets extra’s voor te doen. Handig! Ook worden leesgegevens gesynchroniseerd. Heb je de Kobo Forma niet op zak, lees je even verder op jouw smartphone of tablet. Die werken de voortgang weer bij op jouw eReader. Handig! Optioneel kun je met Kobo Plus onbeperkt boeken lezen voor een vast bedrag per maand. Boeken van andere winkels zet je via USB in de hoofdmap van de eReader. Dan werken ze ook meteen. Een stuk simpeler dus in vergelijking tot Amazon.

Voor studieboeken

Met de Kobo Forma is mijn leesgedrag wel veranderd. Ik heb wat lespakketten in de VS aangeschaft en irriteerde me aan het feit dat ik die via een PDF moest bekijken. Een eBook kon ook, maar leek me nog onprettiger, omdat de displays smal en klein zijn.

Met deze eReader is dat geen enkel probleem. Ik zet hem lekker naast mijn computer. Doordat het display van de Kobo zonder problemen lang aanblijft, is dit ideaal.

Accuduur

Kobo heeft de Kobo Forma voorzien van een 1.200mAh accu. Dezelfde accu die we kennen van de Kobo Aura One. We hebben de Aura One niet getest, maar verwachten dat de Kobo Forma iets minder lang met de accu zal doen. Het grotere scherm vraagt wat meer energie om te verlichten. Bezwaarlijk? Mwa…

Conclusie

De Kobo Forma is de duurste eReader tot nu toe, maar wat is dit prettig lezen. Het grote display maakt echt een enorm verschil in hoe ik de eReader kan gebruiken. Bovendien is de resolutie fantastisch. Dit is de beste leeservaring van 2018, zonder twijfel!

Kobo Forma kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. Ik gebruik al heel lang ereaders. Heb beboomde, Sony en kobo gehad. Ik zag dat kobo een nieuwe ereader op de markt had. De kobo forma. Een van de duurste ereaders op de markt.
  Meteen besteld en hoge verwachtingen. Maar wat een tegenvaller zeg. De rand van de ereader is zo gevoelig dat je de reader bijna niet kunt vasthouden zonder dat de pagina`s omslaan. En dat kunnen ook niet uitzetten. De reader heeft nl ook knoppen om pagina`s om te slaan. Het zou dus handig geweest zijn als je een keuze had kunnen maken. Dat kan dus niet en je bent dus steeds je pagina kwijt. Echt een hele grote miskoop. Niet doen. Uiteraard contact gehad met kobo. Antwoord…. jammer voor u. Misschien geven ze geld terug waar u hem heeft gekocht. Mijn advies….. koop nooit de forma. Dat scheelt je 300 euro en een teleurstelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.