Eneco Japan
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Eneco in Japanse handen

Als gadgetliefhebbers zit energieverbruik in ons bloed. En wat zijn we dan trots op de Nederlandse energiesector… voor wat daarvan overblijft tenminste. Na Nuon, wordt ook Eneco over de grens gezet.

Enkele jaren geleden werd Nuon overgenomen door het Scandinavische Vattenfall. Daarmee bleef het nog enigszins binnen Europa. Met Eneco gaat het compleet de andere kant op. Dit voormalig Nederlandse energiebedrijf is voor €4.1 miljard verkocht aan Japan. Daarbij zou het bedrijf in tact blijven. Bovendien krijgt Eneco van Mitsubishi direct een lening van €1 miljard om door te groeien.

80% van de aandelen Eneco worden ondergebracht in handen van Mitsubishi. De overige 20% wordt ondergebracht bij het Japanse energiebedrijf Chubu. Tenminste, het ministerie van Economische Zaken moet nog wel akkoord gaan met de verkoop.

In ruil voor het uit handen geven van het energiebedrijf, krijgen 44 Nederlandse gemeenten er miljoenen aan werkkapitaal bij. Japan kreeg hierbij de voorkeur over het Brits-Nederlandse Shell en pensioenfonds PGGM.

Eerder deze maand werd het Nederlandse Vandebron al verkocht aan Essent, wat weer eigendom is van het Duitse RWE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.