Nintendo Switch Ring Fit Adventure Kit
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Ring Fit Adventure (Nintendo Switch)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm leuke platformer die je aan het bewegen houdt
  • Veel diepgang in de game
  • Custom workouts zijn ook mogelijk

THE BAD

  • Deels ingesproken, deels niet
  • Hartslagmetingen zijn duidelijk niet perfect

Gamen en toch een volledige workout krijgen. Nintendo kreeg dit voor elkaar met de balanceboard en de Wii Fit games. En ze doen het weer. De balanceboard komt niet meer terug, maar daar is wel een fitness ring voor teruggekomen.

Jouw fitness

Voor je start, vraagt de game je uit om een profiel van jouw fitheid te vormen. Nintendo heeft jouw gewicht nodig en wilt weten of je “Vrouwelijk, Mannelijk of Niet preciseren” bent. Dat laatste zal voor non-binair, gender fluid of één van de andere varianten staan. Erg mooi dat Nintendo hier ruimte voor geeft, maar deze bewoording heb ik zelfs als volwassene nog wat moeite mee. Laat staan wanneer je een kind bent 😉

Ook heeft Nintendo oog voor mogelijke schaamte danwel een slechte vloerafwerking. Staat bij jouw de hele woonkamer te schudden wanneer je voor de TV aan het joggen bent, kun je kiezen voor ‘stil joggen’. Een soort kwart-squad. Best slim om hier rekening mee te houden.

Heb je dit eenmaal doorlopen, kun je kiezen of je de game gaat spelen, of minigames/oefeningen. Overigens kun je altijd bijstellen hoe intensief de oefeningen van Ring Fit Adventure zijn.

Waarschuwing, net als bij het oude Wii Fit, heb je een beetje bewegingsruimte nodig voor de TV. Twee vierkante meter is ideaal.

Het spel

Ring Adventure draait, in ieder geval voor kids, om de hoofdgame. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft Nintendo een fitness adventure game in elkaar gezet. Daarin krijgt een sporter de hoofdrol. Hij/zij vindt een magische ring in een bos en besluit er meteen aan te gaan trekken. Deze ring hield een boosaardig wezen, Drako gevangen, dat dankzij jou ontsnapt… kak! Jij moet deze boosaardige fitboy namelijk verslaan.

De ring gaat meteen een band met je aan en het is aan jou om het boze wezen en al zijn minions te verslaan. Dit doe je natuurlijk met de fitness oefeningen die bij de game horen. Je deelt klappen uit door bijvoorbeeld perfecte squads uit te voeren, maar je kunt ook een schild opzetten door de ring tegen jouw sixpack (ahem) te duwen. Het hele aanvalssysteem voelt als dat van een RPG. Hoe verder je komt, hoe meer en zwaarder de tegenstanders zullen zijn. En hoe belangrijker het is de juiste aanvallen te kiezen. Hoe fitter jij bent, hoe gemakkelijker je het gevecht wint.

Verder bestaat de game vooral uit rennen door levels, als een echte 3D platformer. Onderweg kun je van alles doen om extra punten te behalen. Zo kun je de ring gebruiken om een soort van sportmuntjes op te zuigen, maar kun je ook met de ring schieten. Bijvoorbeeld op kratten met extra punten. Schiet je omlaag, kun je echt megasprongen maken en zo tactisch door de levels rennen.

Heb je het rennen onder controle, komen er meer oefeningen. Zo moet je ook proberen een enorme schommel in beweging te houden met squads, maar kun je ook paddlesurfen door een level. Je duwt dan de Ring-Con tegen je aan en houdt deze op spanning terwijl jouw torso naar links en rechts draait. Komt er een obstakel aan, moet je dit doen terwijl je bukt. Wow!

Voor meer diepgang, kun je jouw eigen route door de wereld van Ring Fit Adventure plannen zoals je dit van Nintendo platformers gewend bent. Je kunt met dorpsbewoners kletsen, je outfit aanpassen, smoothies drinken (die je zelf moet persen) etc.

Voor mij als gamer voelt het echt heerlijk om door de levels van Ring Fit Adventure te bewegen.

https://www.youtube.com/watch?v=w5OZ-TMMTZs

De Ring-Con

De nieuwe fitness accessoire van Nintendo heeft de naam Ring-Con meegekregen. Dit is het hart van de Ring Fit Adventure ervaring. De Ring-Con wordt aangedreven door de rechter joy-con. Deze schuif je in de ring. De Joy-Con kan, na een firmware update, de sensorgegevens van de ring uitlezen. Deze sensoren geven aan hoe ver je deze indrukt of uitrekt. En dat gaat zeer nauwkeurig. Het is dus echt een high-end accessoire.

Naast deze gegevens, kan de rechter Joy-Con ook uitlezen in welke hoek de ring gehouden wordt. Dit is belangrijk voor de navigatie en voor het spel zelf. Je kunt namelijk enorm toffe dingen hiermee doen.

Ook bevat de rechter Joy-Con een infrarood camera. Met deze camera probeert Nintendo jouw hartslag in de gaten te houden. Jouw hartslag is een indicator voor het inspanningsniveau en de calorieverbranding. Naast natuurlijk jouw gewicht.

Leuk detail is de Multitask Mode. Je kunt dan de ring ook gebruiken zonder de switch om een beetje te trekken en te duwen. Deze oefeningen worden bijgehouden en later aan jouw profiel toegevoegd als ervaringspunten.

Beenband

De beenband lijkt geen “-Con” naam meegekregen te hebben, maar is ook van belang in de game. Deze geeft namelijk aan hoe je met jouw onderlichaam bezig bent. Je moet in de game bijvoorbeeld joggen, maar ook traplopen en squads uitvoeren. Deze sensor zorgt dat dit allemaal wordt gemeten.

Nintendo Switch Ring Fit Adventure Beenband

Hartslagmetingen

Nintendo zal regelmatig, na het voltooien van levels, je vragen om jouw hartslag uit te lezen. Je krijgt dan een soort live cardiogram in beeld te zien. Het eerste dat opvalt, is dat de game toch wat moeite heeft om deze uit te tekenen. Daar is echt even voor nodig. Al die tijd ben je al in rust. Ook omdat voor de meting al de nodige informatie aan je wordt gegeven. Hierdoor is de gemeten inspanning lager dan de daadwerkelijke. Het is een mooie demonstratie van wat de infrarood camera zou kunnen, maar wat ons betreft schrapt Nintendo deze functie in een volgende update van de game. Of komt Nintendo met een los polsbande / hartslagmeter om echt live en nauwkeurig te meten.

https://www.youtube.com/watch?v=jFnLnCyXlTg

Conclusie: Ring Fit Adventure voor de Nintendo Switch

Eindelijk heeft Nintendo weer een titel die je flink aan het zweten zet. Ring Fit Adventure zet me zo’n 50% van de speeltijd vol aan het bewegen. Een gezonde verdeling zodat ik tussendoor ook echt nog even op adem kan komen. De game begeleidt je goed in de houdingen die je moet aannemen, al heeft de game natuurlijk maar twee punten waarop het jouw lichaam kan meten. Namelijk de positie en houding van de Ring-Con en de positie en houding van de beenband. Om jouw lichaam te beschermen, is ook de cooling down een vast onderdeel binnen de game, wanneer je besluit te stoppen. Top!

Ring Fit Adventure kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.