Review: DJI Osmo Mobile 3, de ultieme smartphone gimbal

Drone marktleider DJI heeft de gimbal technologie inmiddels naar diverse consumenten en professionele producten vertaald en is ook daar marktleider aan t worden. Met de DJI Osmo Mobile 3 moet elke smartphone gimbal bouwer in de consumentenmarkt het moeilijk krijgen.

Zhiyun en Mosa maken goede gimbals voor consumenten. DJI heeft zo ook zijn liefhebbers. Welke gimbal je ook gebruikt, ze hebben twee nadelen. Allereerst vergt t echt oefening om goede resultaten te behalen. Een ander nadeel is het formaat. Je loopt altijd met een soort knots op zak. Als je aan het filmen bent met een gimbal, ben je niet echt onopvallend. Soms kan dat een voordeel zijn. Wie met apparatuur komt wordt immers op lokaties eerder serieus genomen. Filmen met een gimbal levert mooie vloeiende bewegingen op van de camera. Hoe goed de camera’s in smartphones inmiddels ook zijn, ze zijn nog steeds niet zo goed gestabiliseerd zoals met de GoPro Hero7 of DJI Osmo Action mogelijk is. Een gimbal maakt videobeelden net wat professioneler.

Hardware

De vernieuwde Osmo Mobile 3 valt op door de inklapbare vormgeving. Hierdoor is de Osmo Mobile 3 behoorlijk compact. Hij moet zo in een flinke winterjaszak passen. Let wel dat de accu en motoren zorgen voor een gewicht van dik 400 gram. Het openklappen gaat behoorlijk intuïtief. Voor wie niet weet hoe het precies werkt en hoe de telefoon er in moet, zijn er speciaal stickertjes met aanwijzingen aangebracht. De eerste generatie gimbals vergden ook veel tijd voor het uitbalanceren in uitgeschakelde positie voordat de stroom er op gaat. Deze generatie gimbals is meer vergevingsgezind en de Osmo Mobile 3 is daar geen uitzondering op. De telefoon kan met hoesje en al in de houder. Super prettig. Even op t oog uitbalanceren is voldoende en de Osmo kan aan t werk. Wat opvalt is dat de basis positie verticaal is. Logisch voor Instagrammers, maar filmers denken nog steeds in landscape. Met twee drukjes op de M knop zwenkt de telefoon direct naar deze stand. De handgreep heeft knopjes voor filmen/fotograferen, het switchen van modi en een zoom knop aan de zijkant. De joystick geeft controle over de beweging van de gimbal. Met de knop aan de voorkant kan je de Sport modus activeren. Daarmee stabiliseert de gimbal, maar volgt hij wel razendsnel jouw bewegingen.

Filmen en fotograferen kan met de native app van jouw telefoon, maar voor gebruik van de knoppen is echt de DJI Mimo app nodig. De privacy kan je wel gelijk vergeten. Je hele doopcel mag je noteren en de app heeft toegang tot jouw cameraroll, adresboek en locatiegegevens.

In de handgreep zit een goede accu. Deze kan je in noodgevallen gebruiken om de telefoon op te laden. Helaas is deze niet verwisselbaar. Het nieuwe ontwerp zorg wel dat de bewegingsvrijheid van de arm wat minder is. Daarentegen is het nu wel mogelijk om bijvoorbeeld een microfoon aan te sluiten of de telefoon te laden tijdens gebruik. Met de Saramonic Blink500 voor iOs of Android heb je nu een professionele setup waar een paar jaar geleden professionele filmers en journalisten alleen maar van konden dromen.

Wie de combo pack koopt, krijgt een luxe opbergdoos en een voetje voor de gimbal. Het is jammer dat de gimbal totaal niet zelf kan staan. De afgeronde onderkant maakt dit onmogelijk. Met de de pootjes uit het combo pack kan je de gimbal met telefoon prima op een tafel neerzetten. Overigens kan je ook prima een Manfrotto Pixi gebruiken.

Software

De Mimo app kennen we al van de Osmo Pocket en Osmo Action. Een prima app met veel mogelijkheden. Vooral de begeleide opnames maken indruk. Jammer dat de clipjes erg kort zijn en de muziek erg herkenbaar inmiddels. Het grote voordeel zit in de bediening van de camera met de knoppen. Met een iPhone Xr is het zoomen opeens supersoepel en met fraai resultaat. Met de nieuwe iPhone11 Pro Max is het resultaat helemaal top. Met de software kan je ook onderwerpen tracken. De gimbal zorgt dat t onderwerp in beeld blijft. Je kan deze stand alleen gebruiken met de maximale (3x) hardware zoom van de smartphone. De videobeelden worden in MP4 formaat opgeslagen in de camerarol van iPhones.

DJI Osmo Mobile 3 onder Android

De bestanden worden bij Android niet in de DCIM map opgeslagen, waar DJI wel de moeite neemt een map aan te maken genaamd DJI Mimo. In plaats daarvan zijn video’s en foto’s terug te vinden in de hoofdmap van jouw Android smartphone. Daar maakt DJI een map genaamd DJI met daarin een map genaamd DJI Mimo met daarin een map genaamd Camera.

Het grote nadeel van de DJI Mimo app, is het gebrek aan ondersteuning van de camera’s van de smartphone. De app maakt alleen gebruik van de selfiecamera en de main camera. De overige camera’s blijven onbenut. Ook valt het op dat beelden van de selfie camera niet op en top scherp uit de app komen. Met de Huawei P20 valt het schokkerige zoomen op. Wat bij iPhones zo overtuigt, valt bij deze Android telefoon tegen. Of dat bij andere Android telefoons ook zo is blijft een kwestie van proberen.

Binnenkort komt Huawei met de Huawei Mate 30 series op de markt. Dit is de eerste Android smartphone series waarbij ondersteuning voor de DJI Osmo Mobile in de eigen camera app is verwerkt. Hierdoor kun je met de Huawei app wel de Osmo Mobile 3 direct aansturen en zo, op alle vier de camera’s achterop gebruiken.

 

Conclusie

DJI heeft met de Osmo Mobile 3 een top gimbal gemaakt. Zo goed dat we op de redactie twee exemplaren hebben aangeschaft. Je krijgt heel veel voor een relatief lage prijs. Over twee tot drie jaar zullen gimbals op smartphones niet meer echt nodig zijn. Voor nu bieden ze toegevoegde waarde voor betere video beelden. De DJI Osmo Mobile 3 heeft zonder twijfel weer een nieuwe mijlpaal neergezet. Voor iPhones heb je nu geen betere gimbal. Android loop een beetje achter tov de iOS beleving. Hoe de integratie met Huawei OS gaat werken wordt waarschijnlijk optimaal.

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • compact
  • compleet
  • functionaliteit
  • prijs
  • iOS integratie

THE BAD

  • wisselende Android ervaring
  • geen verwisselbare accu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.