Energiezuinig leven met gadgets

Gadgets hebben vaak de reputatie van leuke hebbedingetjes te zijn, maar kunnen ook zeer nuttige hulpmiddelen zijn. Vooral in de huidige maatschappij, waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is energiezuinig leven erg belangrijk. Diverse soorten gadgets kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Bij energiezuinig leven draait namelijk veel om slimme apparatuur.

Slimme gadgets

De definitie van een gadget is een apparaatje of een hebbedingetje dat vernieuwend is, maar vaak ook slim. Veelal wordt een gadget aangeschaft als een soort statussymbool, om er mee te pronken. Wanneer na verloop van tijd veel mensen dezelfde gadget hebben, is het niet interessant meer. In de loop der jaren is het begrip gadget wel aan veranderingen onderhevig geweest. Nog steeds zie je mensen die een gadget voor de leukigheid aanschaffen, maar steeds vaker mikken fabrikanten van gadgets op een nuttig en langdurig gebruik. Vooral in de branche van energiebesparing kunnen slimme gadgets van grote betekenis zijn. Bij veel gadgets is hiermee de oorsprong van hebbedingetje, verschoven naar een slim apparaat of voorwerp.

Slimme lampen

De klassieke gloeilampen verspillen erg veel energie. De meeste energie wordt omgezet naar warmte in plaats van licht. Daarom worden gloeilampen ook zo heet. Een verbetering was de spaarlamp. Maar spaarlampen zijn meestal lelijk en geven een ongezellig licht. Tegenwoordig is er de ledlamp. Ook led-lampen hadden in het begin een slechte reputatie, omdat het licht nogal koel was. Dit probleem bestaat allang niet meer en zijn ledlampen ook in warm witte tinten te verkrijgen. De slimme ledlamp is een gadget, waarmee je door de ledlamp energie kunt besparen, maar de lamp zelf ook helemaal kunt instellen. De bekendste soort slimme ledlamp is de Philips Hue, waarmee je uit 16 miljoen kleuren kunt kiezen, met tal van toepassingsmogelijkheden.

Slimme thermostaat

De slimme thermostaat is uitgegroeid van een leuke aanvulling op de klassieke thermostaat, tot het hart van het centrale verwarmingssysteem. Met de slimme thermostaat is vrijwel alles op het gebied van warmte te regelen, vanuit één centraal punt. En dit hoeft niet eens meer vanuit je eigen huis te gebeuren. Met een app op een smartphone of tablet beheer je elke ruimte in je huis op afstand. Je kunt de verwarming aanzetten, onderweg vanuit je werk, zodat je in een warm huis thuiskomt. De thermostaat kan zo slim zijn dat het de verwarming automatisch uitschakelt, als er zich geen mensen meer in huis bevinden.

Slimme stekker

Ook slimme stekkers zijn tegenwoordig gemakkelijk te bedienen met een app. Ben je vergeten een lamp uit te doen? Op afstand schakel je de stekker uit die op de lamp is aangesloten. Je kunt de stekker ook weer op afstand aanzetten, zodat je niet in een donker huis thuiskomt. Zo is het mogelijk om via de app een compleet schema te maken, waarbij je apparaten automatisch laat aan- of uitschakelen. Dit is een zeer slimme methode van energiebesparing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events