Review: Apple Watch Series 4 (GPS) met 44-mm kast spacegrey

De Apple Watch! Het hoge segment onder de Smart Watches die de laatste jaren qua ontwikkeling ietsjes stil leek te staan. De Apple Watch 4 daarentegen, die brengt heel wat verandering met zich mee. Lees hier de review van de Apple Watch 4!

Heerlijk is het. Een appje via je horloge ontvangen om eventjes snel te kijken wie je wat stuurt. Eventueel een kort antwoord terug sturen met een tikje op je horloge, of gewoon weer verder gaan waar je mee bezig was. Geen telefoons uit je broek hijsen, geen ontgrendeling, snel, sneller snelst.
Natuurlijk is een smartwatch veel meer. Zeker een Apple Watch. In deze review kijken we niet zozeer naar wat een Apple Watch allemaal kan, maar meer wat de innovatie is in vergelijking met de vorige variant die nog steeds voor een aanzienlijk bedrag te koop is.

Unboxing

Eerst eventjes uitpakken. Altijd fijn met Apple producten. Het past naadloos in elkaar, ziet er superstrak uit en is een feestje om uit te pakken. We vinden er een Apple Watch 4, een lader en een polsbandje in twee grotes/delen. Laat ik voorop stellen dat ik een Apple Watch 4 niet te duur vind. Een goed horloge (smart of niet) kost geld. Er is veel commentaar op de Apple producten zoals de Iphone X die bovengemiddeld geprijsd zijn. Bij de Apple Watches vind ik deze vlieger niet opgaan. Als we reviews lezen van andere smart watches met battery failure, waterschade door een plensbuitje en valschade door het minste geringste, dan is de Apple Watch gewoon erg goed, sterk en degelijk.

 

Upgrade

Het zal je misschien niet direct opvallen, maar als we een Watch 3 naast de Watch 4 houden, dan zien we een upgrade. De behuizing van de kast is meer afgerond en ziet er smoother uit. Naast de mooiere behuizing zien we ook een groter scherm.  Het 30% grotere Oled scherm met een wat grotere resolutie (390 x 312) werkt veel prettiger. Het scherm heeft veel weg van het bekende Gorilla Glass, maar is voorzien van Ion X-glas. Een glassoort waar een chemisch gehard laagje overheen zit om de kras en valschade zoveel mogelijk te beschermen. Niet alleen het scherm is groter. De 4 heeft twee maten beschikbaar: 40 mm en 44 mm, dit was vorige versie 38 mm en 42 mm. Groter, maar dunner! De 4 is namelijk 10,7 mm en de 3 was 11 ,4mm dik. Deze combinatie maakt dat je geen ergernis ervaart door een grotere klok. Door de mooiere afwerking en dunner model lijkt hij net zo groot als voorheen.

 

Digitale kroon

De 'digital crown', de draaiknop waarmee volume bedient,  door menu's en notificaties bladert is iets aangepast. Tijdens het draaien voel je kleine trillingen die voortkomen door de verbeterde trilmotor. Niets zeggend denk je? Wanneer je een wieltje ronddraait zonder trilling leeft het niet, echt. Wanneer je de trillinkjes voelt, voelt het veel echter. Vaster. Het gebruiksgenot verhoogd hier in de minimale details. er ook op vooruit gegaan. Tijdens e voelt nu kleine schokjes als je het wieltje ronddraait, afkomstig van de verbeterde trilmotor.

Speaker

Er werd commentaar gegeven op de vorige modellen Apple Watch, want het bellen met je horloge bleek in veel gevallen te veel ruis geven en was slecht verstaanbaar. Bij de 4 is er gekozen om de microfoon niet meer naast de speaker te plaatsen, maar tussen de knoppen. De belofte om een betere speaker te maken lijkt geluk, want ik heb al veel telefoontjes binnen en buiten kunnen voeren met alleen de Watch, iets wat er soms nogal futuristisch uit kan zien.

SOC

Er zit nog meer nieuws in de Watch 4. Hoewel er niet veel intel beschikbaar is, mogen we geloven dat de nieuwe S4-soc een W3-chip bevat die de draadloze verbindingen sneller afhandelt. Denk bijvoorbeeld aan Bluetooth 5.0, waardoor de verbinding sneller gaat en minder stroom kost. Ook zou de S4-soc ervoor moeten zorgen dat de cpu 64 bit ondersteuning beschikt en tweemaal sneller zou moeten zijn dan de voorgangers. Alle Watch 4 Series hebben nu 16 GB ingebouwd geheugen, waarbij je wel iets moet wegnemen door alle software die erop draait.

WatchOS en Apps

Er is niet heel veel veranderd. We kunnen nog steeds geen eigen wijzerplaten maken, de interface ziet er hetzelfde uit en de beschikbare apps zijn vergelijkbaar gebleven. Prima. Wat wel grappig is, is dat je met de Watch 4 een automatisch sport herkenning hebt. Stel dat je gaat hardlopen, dan krijg je een bericht van je Watch dat hij merkt dat je aan het sporten bent. Er wordt dan gevraagd of je het wilt tracken en dan slaat hij het eerder gelopen stuk op bij je training. Je hoeft dus niet meer manueel te starten of te stoppen, al kan dit nog wel.

Hartslagmeter

Als je de Watch omdraait zie je duidelijk vernieuwing. De hartslagmonitor is aangepast van led sensoren, naar verhoogde lens waarachter een elektrode zit die een ECG maakt in samenwerking met een tweede elektrode in de Crown. Hiermee wordt een soort grafiek gemaakt de activiteiten van je hartslag laat zien. Daarom kan je soms een berichtje ontvangen van je Watch met het verzoek even rustig adem te halen, iets wat je hartritme rust zou moeten geven.  Hoe het werkt?  Open de ECG-app en houd je wijsvinger 30 seconden op de Digital Crown om een ECG-golfvorm te laten maken. Dit houdt in dat de ECG-app je hartritme meet om te zien of er mogelijk sprake is van atrium­fibrilleren. Enorm boeiend, enorm gaaf om te zien hoe jouw hart presteert bij bijzondere activiteiten 😉

Maar zonder gekheid, de mogelijkheden zijn straks onbeperkt. Stel je voor dat iemand een hartritme stoornis krijgt en je horloge onmiddellijk de hulpdiensten inschakelt. Dit soort ontwikkelingen zijn geweldig. Nu als kan je, als je aangeeft 65 jaar of ouder te zijn een soort valdetectie inschakelen. Of het allemaal echt werkt, dat moeten we nog maar eens testen.Volgens mij moet Apple nog officieel toestemming krijgen om deze techniek te gebruiken, goedkeuring ontvangen. Nu heb ik mijn eigen leeftijd ingegeven die daar nog niet bij in de buurt komt.

Batterij

Ik kan ongeveer twee dagen zonder stroom met mijn watch. Dat is langer dan mijn telefoon zonder stroom kan. Natuurlijk is hij nog nieuw en zal de batterijduur iets afnemen. Toch ben ik niet ontevreden. Het moeten laden van twee apparaten op je nachtkastje is wat minder, maar helaas zijn we met al onze techniek nog steeds niet zo ver om een week lang zonder stroom te kunnen.

 

Conclusie

De Apple Watch was al een goed product. Ik heb heel veel pluspunten niet genoemd die ook al aanwezig waren in de series 3. We keken deze review vooral naar de vernieuwingen. Met de 4 krijgen we een upgrade in prestaties, maar vooral ook in design. Groter, platter, smoother. Zo als ik al concludeerde met meerdere Apple producten: heb je nog geen Apple Watch, koop dan zeker de 4. Ben je in het bezit van een 3, dan zal je niet veel missen. Dat is geen belediging naar de Apple Watch 4, meer een compliment naar zijn voorganger 😉 Kan je nog eventjes wachten, dan wil ik je dat aanraden. De 5 komt er al bijna aan en die beloofd heel wat!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Groter scherm
  • Smoother
  • Beter geluid (Speaker)
  • Lijkt sneller
  • 4G

THE BAD

  • Batterij mag langer mee
Jeroen
Jeroen: Redacteur en manusje van alles. | Cars | Gadgets | Home & Cooking | Redactie: Jeroen.rottier@gadgetgear.nl | Prive: info@jeroencornelis.nl

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram