Huawei Mate 30 Pro Achterkant
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Google Apps misschien toch op de Huawei Mate 30 Pro?

Vorige week waren we in München voor de release van de Huawei Mate 30 Pro. We werden weggeblazen door de waanzinnige specsheet van het toestel, maar er hing een Trumpiaanse donderwolk boven het toestel. Toch lijkt er hoop voor de gebruiker die op dit toestel zit te wachten.

Het licentieprobleem

Hoewel de sancties van de VS, tegen Huawei, voorlopig nog zijn verzacht voor de levering van onderdelen, heeft Huawei toch een stevig probleem. Het krijgt geen licenties van Google voor nieuwe modellen smartphones. Let wel, huidige modellen als de Huawei P30 Pro kunnen gewoon geproduceerd worden met alle licenties van Google aanwezig. Zonder deze licenties, kunnen Google Services en Google Apps niet op de toestellen worden gezet.

Google Apps werken niet op de Huawei Mate 30 Pro

Tijdens onze sessie met één van de software mannen achter het toestel, vroegen we of het mogelijk is om de Google apps als Google Maps te sideloaden.

“Sideloaden is het installeren van apps buiten de officiële Google Play store om. Bijvoorbeeld door een .apk bestand via de computer op de smartphone te zetten.”

De ontwikkelaar was duidelijk, dat gaat niet werken. Door het ontbreken van de Google Play Services, gaan die apps het niet doen. Bovendien is er het risico dat andere apps die van Google Play Services afhankelijk zijn, het ook niet gaan doen. Of in ieder geval niet volledig. Denk aan de Funda app die wellicht Google Play Services gebruikt om de kaarten te laten zien.

Huawei Mate 30 Pro Display Inkeping

Google Apps zijn wel op de Huawei Mate 30 Pro te zetten

In het gesprek stelde ik de vraag in hoeverre het mogelijk zou kunnen zijn dat een derde partij een aangepaste frimware ontwikkelt waar die Google Play Services wel deel van uitmaken. Denk aan een club als XDA Developers. Hij gaf aan dat dit goed mogelijk was.

Op de vraag of Huawei die ontwikkeling actief zou stimuleren, wilde hij geen antwoord geven. Maar zijn glimlach sprak boekdelen. Overigens zijn er merken die bewust toestellen beschikbaar stellen aan ontwikkelaars van zogenaamde custom roms.

Inmiddels zijn er al vorderingen op dat gebied. Huawei topman verklaarde richting Android Authority dat het bedrijf de bootloader gemakkelijk zou laten ontgrendelen. Wel benadrukt Yu dat met deze vrijheid, ook de veiligheid in gevaar kan komen. Immers moet je wel vertrouwen hebben in de club die de nieuwe firmware voor jouw toestel heeft gemaakt.

“De bootloader is het stukje software dat Android opstart. Wanneer je een andere versie van Android op het toestel installeert, moet de bootloader de instructie krijgen om de juiste versie van Android op te starten zodat je er gebruik van kunt maken. Door de bootloader te vergrendelen, voorkomen fabrikanten dat je als eigenaar van het toestel, zelf andere Android versies kunt installeren.”

Huawei Mate 30 Pro op tafel

De gevaren van ‘custom roms’

Het gebruik van een firmware (ook wel custom rom genoemd) van een derde partij, is dat je niet zeker weet wat er allemaal in zit. Was je bang voor de afluisterpraktijken van China, wat als de regering Trump achter de custom rom zit en de CIA vrij spel geeft om jouw gesprekken af te luisteren? Of een ontwikkelaar verpakt een trojan waarmee jouw Credit Card gegevens worden doorgegeven? Of jouw toestel iedere nacht een paar minuten een betaallijn openzet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.