Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Huawei Matebook 13 53010GCM imponeert met groots display

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Fijne, snelle laptop
 • Mooi afgewerkt
 • Voelt zeer stevig aan
 • Zeer volledige levering (inc. USb hub)
 • Huawei Share werkt heel fijn samen met

THE BAD

 • Accuduur mag nog iets omhoog
 • 3:2 display voegt weinig toe bij multitasken

Huawei kwam vorig jaar met een bijzondere Matebook met camera onder één van de F-toetsen. Deze camera is in de Matebook 13 vervangen voor een camera in een 3:2 display. En dat is ook weer iets nieuws waarmee het merk zich weet te onderscheiden in de markt voor luxe, snelle laptops.

Unboxing

In de kartonnen doos vinden we de Huawei Matebook 13 53010GCM. Huawei verpakt hem royaal met een USB-C lader, een USB-C kabel en ook een USB-C hub.

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/439253990178016/

13 inch touchscreen

Opvallend is het 3:2 beeldformaat dat Huawei heeft aangenomen voor de Matebook 13. Hierdoor is de laptop een stuk smaller dan we eigenlijk gewend zijn. Wat Huawei effectief doet, is een zo groot mogelijk scherm leveren ten opzichte van de body.

Toetsenbord

DE 3:2 verhouding van het display levert ook een wat smaller toetsenbord op dan we gewend zijn. Dat wil zeggen, naar verhouding. Op dit toetsenbord kan ik net zo goed blind tikken als op dat van mijn desktop PC of mijn MacBook Pro. Dit komt onder anderen doordat het toetsenbord letterlijk van rand naar rand loopt. Het hele toetsenbord is ruim 27 centimeter breed. De toetsen hebben iets meer travel dan op de MacBook. Dat wil zeggen dat je ze iets verder moet indrukken. Dit werkt voor mijn gevoel een stuk fijner.

Touchpad

Huawei levert een precision touchpad mee op haar laptop. Dit maakt dat bewegingen zeer nauwkeurig worden vastgelegd, net als gestures.

Huawei Matebook 13 53010GCM Specificaties

 • CPU: 1.8GHz Intel Core i7-8565U (4 cores/8 threads) met 3:2GHz turbo
 • GPU: Intel UHD Graphics 620
 • RAM: 8GB LPDDR3
 • SSD: WD Black 512GB
 • Display: 13 inch 2.160×1.440 4:3 IPS LCD Touchscreen
 • Gewicht: 1,3 kilo
 • Accu: 41.700mAh
 • OS: Windows 10 Home

Huawei heeft deze laptop ook in het assortiment met een Core i5 processor. Die bevat geen touchscreen.

Turrrrrrrbo!

De Matebook heeft een processor met turbo stand. In de turbo loopt de snelheid op van 1.8GHz naar 4.6GHz. Het stroomverbruik van de CPU loopt dan ook op naar 48 Watt. Deze turbo kan hij maar kort gebruiken omdat de warmteontwikkeling flink toeneemt. Ga je dus een flinke 4K video renderen, dan krijgt de Matebook Pro 13 het, ondanks de turbo, toch wat benauwd.

Huawei Share

Een erg leuke feature is Huawei Share. Beschik je over een Huawei smartphone, kun je gemakkelijk en snel data uitwisselen met de laptop. Hier bij GadgetGear.nl produceer ik vrijwel alle content met Huawei smartphones, dus deze functie ga ik echt missen nu de Matebook 13 retour is naar Huawei. Wat is dit handig!

Aansluitingen

Net als bij Apple, zijn er weinig aansluitingen te vinden op de Matebook 13. Je moet het doen met twee USB-C poorten. Wel krijg je er nog een 3,5mm audio aansluiting bij en daar worden we wel vrolijk van. Voor een headset hoef je dus geen USB-C poort op te offeren. Zeker bij zakelijk gebruik is dit een groot voordeel. Daarnaast geeft Huawei je meteen een USB-C hub mee.

Accessoires: USB-C Hub

Leuk detail is dat Huawei meteen al een USB-C hub meelevert zodat je meer kunt met de twee USB-C poorten op de laptop. Zo krijg je met behulp van de hub er een VGA, HDMI en USB-A poort bij. Ook is er ondersteuning voor power delivery. Je kunt dus de ISB-C lader op de USB-C hub aansluiten. De laptop wordt van via dezelfde USB-C poort geladen waardoor je de tweede USB-C poort mooi vrij kunt houden. Jammer is wel dat alle accessoires van witte plastics zijn. Er zijn toch al heel wat bedrijven in China die laten zien dat je met hetzelfde metaal van de laptop, ook de accessoires kunt vormgeven. Maar dan worden die natuurlijk wel een stuk duurder.

Upgrades

Het is niet mogelijk het geheugen van de Huawei Matebook 13 53010GCM te vervangen. Net als Apple, soldeert Huawei het geheugen op het moederbord. Zowel de SSD als de netwerkkaart zijn aangesloten met behulp van m.2 poorten en dus vervangbaar. Ook het accupakket is los te schroeven en te vervangen wanneer dit na jaren gebruik degradeert. Qua snelheid hoef je over de SSD niets te vrezen. De WD Black is één van de snelste m.2 SSD’s op de markt. Hier is niet bezuinigd door Huawei.

Accuduur

Met haar 41.700mAh accu lijkt de Huawei Matebook 13 53010GCM gemakkelijk de werkdag door te komen, maar helaas. Na een uurtje of 7 gebruik moet hij toch echt aan het stroom. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooie powerbanks die ook laptops kunnen laden. Daar werkt deze ook prima mee samen.

Conclusie Huawei Matebook 13 53010GCM

De beeldverhouding van 3:2 is even wennen en voeg, behalve een enorm wouwgehalte bij omstanders, niet veel toe. Maar het ziet er dus wel prima uit. Het display zelf is dik in orde en met de snelheid zit het ook wel goed. Zoek je een zakelijke laptop, ga je hier zeker blij van worden. Ook de royale levering van Huawei valt op. Met een USB-C hub. Het merk wilt echt dat je een vliegende start maakt. Fijn! Het geheugen is alleen niet te vervangen en dat is lastig als dat corrupt raakt. Verder lijken de belangrijkste onerdelen ook vervangbaar te zijn. Al moet je wel even je best doen met sleutelen aan deze laptop. Met volle overtuiging geven we de Matebook Pro 13 4 sterren mee.

Huawei Matebook 13 53010GCM kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.