Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp is een Sonos Play:1 met een lamp

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Leuk ontwerp
  • Slimme combinatie licht en geluid
  • Geluid komt overeen met de Play:1 / Sonos One

THE BAD

  • Geen enorm prijsvoordeel ten opzichte van de Play:1 wanneer je alleen een speaker zoekt

Ikea claimde dat de Symfonisk Table Lamp Speaker, zoals hij internationaal heet, hetzelfde geluid neerzet als een Sonos One of Sonos Play:1. Dat blijkt de waarheid. Voor een paar euro meer dan een reguliere Play:1, krijg je er ook nog een tafellamp functie bij. Slim!

Unboxing

In de unboxing zien we geen verrassingen ten opzichte van wat we van Sonos gewend zijn. Dit is wat we in de Ikea doos vinden;

  • Symfonisk Table Lamp Speaker
  • Handgeblazen lampenkap
  • Netsnoer
  • LAN kabel

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/876247996088030/

Design

Ikea liet tijdens de presentatie weten dat het prijskaartje de basis in haar ontwerpproces vormt. Maar, net als bij de Symfonisk boekenplank speaker, moest ook deze speaker iets bijzonders met zich meebrengen.

Het viel Ikea op dat veel Sonos speakers naast een tafellamp werden gezet. Ikea is natuurlijk een beetje van het opgeruimde huis, dus worden de twee functies in de Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp samengebracht.

De Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp staat op een plastic schotel. Hierop zitten ook de knoppen van de Sonos speaker. Ikea heeft voor drukknoppen gekozen. Budget technisch echt een prima keuze van het merk.

Wat wel opvalt bij het indrukken van de knoppen, is dat de lamp een beetje meegeeft. Dit had net iets stabieler mogen zijn.

Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp Bediening

Op de zijkant zit een opvallende draaiknop. Dit is niet meer dan een aan-uit schakelaar. Mensen die we de speaker lieten zien, verwachtte met grote regelmaat dat het hier een dimmer betrof. Dat is dus niet het geval.

Om de speaker heen, zit een stoffen hoes, als een soort sok. Deze past prima bij de boekenplank speaker uit de serie. Zelf ben ik hier wel van gecharmeerd.

De lampenkap is van handgeblazen glas. Melkglas. Wit in dit geval, maar de zwarte uitvoering is ook gematteerd afgewerkt.

Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp

Hackability

De ontwerpers van Ikea vinden Ikea Hacks belangrijk. Met het ontwerpen van deze tafellamp hebben ze dan ook rekening gehouden met de creatieve fans van Ikea. Zo kun je de aan/uit knop uit de speaker trekken om deze bijvoorbeeld een ander kleurtje te geven. Of om er iets totaal anders van te maken. Ook de stoffen hoes is gemakkelijk vervangbaar.

Het meest gemakkelijk te vervangen, is de handgeblazen lampenkap. Ook dit is een standaard formaat. Zo kun je bij een lampenwinkel iets halen dat goed aansluit op het interieur. Al vinden we dit ook wel iets hebben.

De verschillende onderdelen van de Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp zijn ook los te koop van Ikea. Gaat jouw hack de mist in, kun je het lampje weer in oude glorie herstellen.

Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp Lamp schakelaar

Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp in de Sonos appInstallatie

De installatie van deze speaker, verloopt via de Sonos app voor Android of iOS. iOS gebruikers kunnen gebruik maken van Trueplay om het geluid precies af te stemmen op de ruimte.

Geluidsprofiel

Voor ik het ga hebben over het geluid van de Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp, ga ik het eerst met je hebben over een stukje Sonos geschiedenis. Na de lancering van de originele Sonos Play:5 (tussentijds vernieuwd) en Sonos Play:3, volgde de lancering van de Sonos Play: 1. De, toen, goedkoopste Sonos ervaring met een echt goed geluid.

Na een revamp van de Sonos Play:5, volgde vorig jaar de revamp van de Sonos Play:1. De speaker kreeg een farfield microfoon voor Alexa en Google Assistant. De rest van de speaker bleef vertrouwd klinken. De Sonos One was geboren.

Ikea beloofde ons dat de Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp dezelfde speakers en klasse-D versterker mee zou krijgen als die compacte Sonos series. Wanneer we luisteren naar de speaker, kunnen we die claim prima aannemen. We durven dan ook te stellen dat je de kwaliteit van de Sonos Play:1 in huis haalt. Immers, Ikea heeft niet voor de Far Field microfoon gekozen. Zo blijft de speaker betaalbaar. Slim.

Concurrentie

En daarmee heeft Ikea meteen een interessante concurrent. Want de Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp is een stuk groter dan een Sonos Play:1. En misschien zit je niet op een lampje te wachten in de speaker. In dat geval is een Play:1 nog steeds de betere keuze. De Play:1 kost gemiddeld een tientje minder dan de Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp. Maar… dan heb je dus ook geen Ikea design.

Ikea Tradfri lamp in de Philips Hue appAccessoires

Qua accessoires komt Ikea voor de boekenplank speaker met een aantal leuke opties. Bij de Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp missen we dat. Dit ontwerp leent zich simpelweg niet voor een muurbeugel. Maar….

Ikea heeft met de Tradfri lamp wel degelijk een interessante accessoire voor deze lamp. In dit geval gebruikten we de Tradfri E14 lamp van 600 lumen met kleur van €22,95. Toch zo’n 2/3 goedkoper dan het Philips Hue alternatief.

Hij gebruikten de lamp in combinatie met de Philips Hue hub, maar voor eigenaren van een Tradfri met Ikea hub, komt goed nieuws. Vanaf oktober kun je de Sonos speakers vanuit de app aansturen en in scenes plaatsen, net als de lampen. Wil je nu al met scenes aan de slag, kun je gebruik maken van Alexa, Homey, Google Home en diverse andere hubs.

Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp met Tradfri lamp aan

Conclusie: Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp

Met de huidige straatprijs van de Sonos Play:1 maakt Ikea het zich moeilijk met de Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp. Gaat het je enkel om het geluid, is die net iets goedkoper en zeker compacter. Maar… kijk je naar de combinatie met een tafellamp. De hackability. De mogelijkheid om onzichtbaar een Sonos ervaring in jouw huiskamer op te nemen. Dan wint de Ikea Sonos Symfonisk Tafellamp met vlag en wimpel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.