Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Sonos Ikea Symfonisk Boekenplank Speaker

Komende maand landen ze in de winkel, de nieuwe Symfonisk speakers van Ikea. Vandaag mogen we je al kennis laten maken met de Sonos Ikea Symfonisk Boekenplank Speaker. Een goedkopere Sonos ervaring ga je niet vinden.

Prijs is leading

Tijdens de presentatie liet Ikea al een beetje doorschemeren hoe ze een product ontwerpen. In dit geval in samenwerking met Sonos. Eerst werd de prijs bepaald. Daarna zijn ze gaan kijken wat ze binnen het prijskaartje van €99 in elkaar kunnen zetten. Een slimme strategie, want waar ga je zo’n goedkope Sonos speaker vinden?

Unboxing

Uiteraard levert Ikea haar nieuwe WiFi luidsprekers niet in een flatpack. De speaker zit in een soort grote schoenendoos die duidelijk zal opvallen in de stellingen van het Ikea magazijn. In die doos vinden we de volgende items;

  • Ikea Symfonisk Boekenplank Speaker
  • Netstroom kabel
  • Netwerk kabel

https://www.facebook.com/GadgetGear.nl/videos/409410883115790/?notif_id=1564053552840436

Waar Sonos mooie flatcable, LAN kabels, bij haar speakers verpakt, kiest Ikea voor een meer standaard kabel. Daar de gemiddelde gebruiker die kabels toch niet gebruikt, is dat een prima besparing. Wat Ikea bespaart op de LAN kabel, lijkt wel weer te worden uitgegeven op de netstroomkabel. Die is van een stofje voorzien zodat deze, als hij in het zicht ligt, er gewoon heel netjes uitziet. Slim!

Design

Qua design is de Ikea Symfonisk Boekenplank Speaker misschien wel één van de meest bijzondere speakers die we in tijden zijn tegengekomen. Of, in ieder geval, één van de meest functionele speakers.

Normaal is een boekenplank speaker, een speaker die je op een boekenplank zet. It’s all-in the name. Maar de Ikea Symfonisk Boekenplank Speaker kan zelf ook als boekenplank gebruikt worden, met een draaggewicht van 3kg. Wel moet je er dan een speciale wallmount bij kopen. Daarvan zijn er zelfs twee. Je kunt hem namelijk ook aan een keukenrail hangen. Ikea heeft zelfs aan een spciaal matje gedacht om niet alleen de bovenkant van de speaker tegen krassen te beschermen, maar ook om te voorkomen dat objecten van de speaker trillen. Natuurlijk kun je de speaker ook verticaal aan de muur hangen.

Designhacks

Ben je het niet helemaal eens met het ontwerp van Ikea? Geen enkel probleem. Ikea heeft ook oog voor de hackability van haar speakers. Zo kun je het grijzen frontje eraf trekken en van een ander stofje voorzien. Tip, neem dan wel een soort speakerdoek. Zonde als de stof het geluid uit deze speaker gaat dempen. Ikea heeft ook al aangegeven onderdelen aan te bieden van speakers. We verwachten dat deze frontjes daar ook tussen zullen zitten. Het plastic laat zich naar verwachting ook gemakkelijk spuiten. Dit gaan we op een later moment nog een keer uitproberen. Komen we dus op terug.

Geluidssignatuur

Sonos is briljant in hoe haar ecosysteem in elkaar steekt. Bovendien maakt Sonos kwalitatief erg sterke speakers. Maar hoe klinkt het Sonos ontwerp van de Ikea?

Ook in de Ikea Symfonisk Boekenplank Speaker zit een klasse-D eindversterker. Eigenlijk wat we gewend zijn uit de hele Sonos lijn. Daar klasse-D versterkers tegenwoordig eigenlijk de standaard zijn, zou een andere keuze ons verbaasd hebben.

Kijken we naar de speaker zelf, zien we een heel interessante opbouw. We zien een dome tweeter voor de details en we zien een algemene woofer die vooral midden en laag moet produceren. Dat laag krijgt een extra boost door toepassing van een bass reflex buis. Doorgaans zien we op dit niveau dat men gebruik maakt van passieve woofers. Die geven meer bass, maar zijn duurder in de productie. Daarnaast zouden die waarschijnlijk echte overkill zijn qua bass.

Het valt sowieso op dat deze speakers van zichzelf erg bass-intensive zijn. Voor de jongere doelgroep is dat heerlijk, maar het geluid klinkt voor de gemiddelde audioliefhebber echt te zwaar. Je kunt dit het best vergelijken met de eerste Beats headsets. Jongeren genoten, wat oudere luisteraars gruwelden.

Gelukkig laat de Sonos app het toe dit geluid aan te passen. Via de equalizer kun je dat bass iets omlaag zetten. Het geluid van de speakers wordt daarmee veel sprankelender. Je gaat echt veel meer detail horen. Wil je dan toch nog een mooie bass, is het een kwestie van een Sonos Sub erbij schakelen. Dan krijg je die hele mooie, punchy bass die natuurlijk aanvoelt. In mijn verdere tests heb ik dan ook met een iets afgezwakte bass getest.

Stereo en surround met de Ikea Symfonisk Boekenplank Speaker

Iedereen die Sonos kent weet, het wordt leuker wanneer je meerdere speakers gaat combineren. Whole home audio, stereo, surround sound. Eigenlijk is alles wel mogelijk. En natuurlijk gaan de Sonos speakers van Ikea hier volledig in mee.De twee Ikea Symfonisk Boekenplank Speakers lopen dan ook perfect synchroon, wanneer deze als stereopaar zijn ingesteld. Zet je ze een eindje uit elkaar, leveren ze een fantastisch stereo klankbeeld op. Zoals we van Sonos gewend zijn, kun je op beide speakers de knoppen gebruiken om ze als geheel aan te sturen.

Gebruik je ze in stereo voor de gemiddelde TV, zal het geluid ook al een stuk beter zijn. Maar ik blijf de voorkeur geven aan een Playbar of een Beam. Je mist namelijk een center speaker in de stereo-opstelling. Maar heb je zo’n Sonos soundbar, kun je deze Ikea speakers prima gebruiken als rear speakers. De twee Ikea Symfonisk Boekenplank Speakers presteren echt prima om geluid van achter, netjes in te vullen. Daar hoef je geen duurdere Sonos speakers voor te gebruiken. Ook hier blijven ze perfect synchroon werken.

Ikea Home Smart App

De Ikea Symfonisk Boekenplank Speaker is niet alleen te gebruiken via de app van Sonos, maar ook met de Ikea Home Smart app. Deze zal vanaf oktober de mogelijkheid bieden om de Sonos speakers in een scene op te nemen. Zo kun je tegelijk met de muziek, ook de Tradfri verlichting aanpassen. Tegen die tijd testen we deze combinatie nog eens uitvoerig en updaten we deze review.

Integraties

De Ikea Symfonisk Boekenplank Speaker laat zich als iedere andere Sonos speaker aansluiten. Hierdoor kun je het gros van de Domotica hubs gebruiken om deze Sonos speakers aan te sturen. De enige uitzondering die wij hebben gevonden, is Free@Home van Busch Jaeger. Die kent het model niet. Maar we zijn gewend dat dat platform dingen ‘anders’ doet. Doordat Sonos van zichzelf al heel erg open is, krijgt deze Ikea speaker automatisch ook toegang tot al deze mogelijkheden. Ideaal voor iedereen die, net als mij, graag aan een smart home aan het sleutelen is.

Besparingen

Laten we even terugkomen op de opening van deze review. Ikea bepaalde eerst het prijskaartje en vulde hierna de speaker in. Zonder in te boeten op wat Sonos verwacht van het ontwerp van Ikea. We zien dan ook een paar duidelijke besparingen. Dit begint met het ontbreken van een far field microfoon. Het is dus niet mogelijk om Alexa of Google Assistant op deze speaker te installeren (aansturen via een andere speaker kan wel).

Een goede far field microfoon is een heel duur component. Daarnaast zien we bij de meest recente Sonos speakers, dat het merk is overgestapt op touch bediening. Ikea kiest voor goedkopere drukknopjes. En eerlijk gezegd… waardeer ik die keuze ook beter. Nu kun je de knoppen op de tast vinden zonder onverwacht het volume omhoog te gooien.

Materiaal technisch heb ik het idee dat Ikea ook wat minder dikke plastics gebruikt, maar dat is ook helemaal niet erg. Bovendien heeft Ikea alle non-essentials een optie gemaakt. Denk aan het beschermende matje, de muurbeugel etc. En dat valt ook prima binnen de verwachtingen van de Sonos gebruiker.

Conclusie: Sonos Ikea Symfonisk Boekenplank Speaker

Van zichzelf, is de bass van de Ikea Symfonisk Boekenplank Speaker veel te zwaar. Dit kun je als gebruiker met gemak aanpassen. Dat is ook echt het enige commentaar dat ik op deze speaker kan verzinnen. Wat je krijgt voor de €99, is overweldigend. Met deze Sonos speaker is er eigenlijk geen argument meer om voor goedkope multiroom speakers van andere merken te kiezen. Wij voorspellen een enorm succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.