Documenten
Arjan Olsder
Arjan Olsder

De blockchain als alternatief voor de KVK

Koop je producten of diensten online, grote kans dat de verkoper haar algemene voorwaarden dan bij de Kamer van Koophandel heeft ‘gedeponeerd’. Een oud systeem op basis waarvan jij als consument je recht kunt halen bij een geschil. Twee Nederlanders laten ondernemers hun algemene voorwaarden nu deponeren in de blockchain.

Het Nijmeegse Nobleton presenteerde vandaag haar concept aan een groep ondernemers in dezelfde stad. Het idee is heel simpel. In plaats van dat je jouw algemene voorwaarden deponeert bij de KVK, deponeer je jouw algemene voorwaarden bij Nobleton. Op basis van jouw document genereren ze een unieke sleutel. Die sleutel wordt ondergebracht in de blockchain. In dit geval, betreft het de Bitcoin blockchain.

Doordat de sleutel publiekelijk wordt opgeslagen in de blockchain, kan het moment van deponeren niet meer worden gemanipuleerd. Bij de KVK is dit in theorie hetzelfde geval. Echter, Nobleton laat het hele proces geautomatiseerd verlopen, waar dit bij de KVK deels nog handwerk is.

Als ondernemer betaal je slechts nog een eenmalige fee voor het deponeren, waar je bij de KVK ook een jaarlijkse bijdrage moet betalen om de stukken gedeponeerd te houden.

Qua juridische basis lijkt er ogenschijnlijk niets aan de hand met de dienst van de ondernemers. Immers kan iedere crypto specialist voor de rechtbank aantonen dat het moment waarop de sleutel van het document is aangemaakt, ook echt dat moment is.

In hoeverre het systeem van Nobleton de dienst van de KVK echt gaat vervangen, gaan we nog zien. Het is vooral een duidelijk signaal dat Blockchain op steeds meer plaatsen in ons leven voor gaat komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.